Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1037 people
86447 users - nu online: 1037 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:







lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Pink Point Chit Chat


door Richard Keldoulis in Historie & Politiek , 12 juli 2004

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


De afgelopen maand was erg druk op het Homomonument. Niet alleen werden er twee grote feesten (het jaarlijkse Roze Wester Festival op Koninginnedag en op Bevrijdingsdag) en een herdenkingsceremonie op het monument gehouden, maar ook een spontane demonstratie op 24 april. De betoging was een protest tegen het boek De weg van de moslim, dat in 1964 verscheen, maar recent werd aangetroffen in de El-Tawheed moskee in Amsterdam-West, waarin een passage moslims oproept "homo's met hun hoofd naar beneden van de hoogste gebouwen te gooien en ze daarna te stenigen." Hieronder een aantal uitspraken van de vijf belangrijkste sprekers op deze dag.

Henk Beerten (voorzitter COC Nederland)

"[...] Wij kunnen dan ook onze mond niet houden als dit soort dingen uitgedragen worden. Dat doen we niet als het om moslims gaat, maar ook niet als het om een dominee gaat, een pastoor, de paus of wie dan ook op grond van welke religieuze of geestelijke stroming dan ook. COC Nederland heeft dit initiatief genomen om mensen de gelegenheid te geven uiting te geven aan die woede, die angst en irritatie over wat daar gebeurt. [...] En tegelijkertijd wil ik ook een oproep doen aan homoseksuele mannen en lesbische vrouwen zelf, want wat je ziet is dat velen reacties hebben die soortgelijk zijn aan de reacties van de moslims, namelijk: agressie, gooi ze het land uit, we motten ze hier niet. Dat is de verkeerde weg want dat leidt tot xenofobie. Wat wij niet vinden dat anderen van ons mogen zeggen, mogen wij als homo's en lesbo's ook niet van moslims zeggen."

foto Dhr Beerten



Haci Karacaer (Milli Görus)

"Ik snap dat mensen zich bedreigd voelen door passages uit De weg van de moslim. [...] Laat ik voorop stellen dat ik het laakbaar, dom en zelfs strijdig met mijn geloof vind om boeken aan te bieden die aanzetten tot geweld. Maar dat verwijt geldt eveneens boekhandels als Athenaeum, waar dat boek ook valt te bestellen. [...] Moeten wij Athenaeum sluiten? De bijbel loopt over van anti-homo en vrouwvijandige gedachten. Het is niet zo lang geleden dat de katholiek kerk erkende dat vrouwen überhaupt een ziel hebben. [...] Vriendinnen en vrienden, wij staan hier op het Homomonument, drie driehoeken [...] met de onvergetelijke dichtregel van Jacob Israel de Haan: "Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen." Kunt u zich voorstellen dat een moslim als ik, of neem willekeurig welke Ali en Aischa uit de straat, het verlangen heeft om in plaats van tolerantie ook eens vriendschap te ontmoeten.
Van de drie driehoeken van dit monument wijst er één naar de Dam [...], één naar het Anne Frankhuis en één naar het COC-gebouw en als je die lijn doortrekt een hoek die verwijst naar de open deur van mijn moskee.

foto Dhr Haci Karacaer



Boris Dittrich (fractie voorzitter D66)

"Het is goed om jullie met zo velen hier te zien en het is ook niet verwonderlijk want er is echt wel wat aan de hand. Wij moeten absoluut niet bagatelliseren wat er de laatste tijd aan de hand is. [...] Veel te vaak hoor ik dat er 'sommige' moslimjongeren zijn die homo's in Amsterdam uitschelden, bespugen, naroepen, discrimineren en het is dus ook goed dat wij laten zien dat dat gewoon te ver gaat en dat dat absoluut niet kan. Wij staan hier omdat er in een moskee in Amsterdam een boek is dat niet teruggenomen wordt door het moskeebestuur of door die imam, maar een boek dat ook echt aangeprezen wordt in die moskee. En dat boek heet: De weg van de moslim, en wat mij betreft is dat boek een doodlopende weg."

foto Dhr Dittrich



Henk Krol (De Gay Krant)

"[...] en als je dan aan de telefoon zit, bij het COC, bij meldpunten van discriminatie, of bij De Gay Krant, dan hoor je dat de laatste tijd steeds meer mensen ons opbellen en zeggen: verbale agressie, maar ook lichamelijke agressie, het neemt weer toe, het neemt weer toe in Nederland, dat land waarop we zo trots waren, dat land waar alles mogelijk is, waar zelfs het burgerlijk huwelijk is opengesteld, [...] dát land... zijn we dan op de terugweg? Dat willen wij niet! [...] En mensen die dan toch blijven oproepen tot haat, tot geweld, die moet je veroordelen en dan maakt het niet uit welke religie ze hebben en dan maakt ook niet uit of ze president zijn van een groot land, dat moet je veroordelen. Het wordt tijd dat iedereen die gediscrimineerd wordt, en daar horen helaas ook heel veel allochtonen bij, begrijpen dat wij schouder aan schouder moeten staan."

foto Dhr Krol



Frits Huffnagel (wethouder financiën Amsterdam)

"[...] ik kom zelf uit de generatie die redelijk verwend is omdat de strijd voor gelijke rechten van homo's eigenlijk grotendeels is gevoerd door de generaties voor ons. Dat betekent dat wij een grote verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat dat waarvoor is gevochten niet verdwijnt en dat wanneer dat onder vuur ligt, dan moeten wij klaar staan. [...] Maar als wij die tolerante samenleving overeind willen houden, dan moet je intolerant zijn ten opzichte van één ding, en dat is ten opzichte van intolerantie."

foto Dhr Huffnagel


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik













GERELATEERDMEER VAN RICHARD KELDOULISMEEST GELEZEN VAN RICHARD KELDOULIS

Pink Point Chit Chat

Richard Keldoulis, in Historie & Politiek op 13 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp




















bottom image




Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren






© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media