Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 922 people
86447 users - nu online: 922 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Dichter Thom Gunn (74) overleden


door Bureau Redactie , 06 juli 2004

This article is also available in English


Op 25 april overleed de dichter Thom Gunn in zijn woonplaats San Francisco. Thomson William Gunn werd op 29 augustus 1929 geboren in Gravesend, Kent, Engeland. Hij studeerde aan Trinity College, Cambridge en publiceerde zijn eerste gedichten in een studententijdschrift. Door het succes hiervan besloot hij dat poëzie het medium was waarin hij zich het beste kon uitdrukken.

In Cambridge leerde hij de Amerikaan Mike Kitay kennen, die "de belangrijkste invloed op mijn leven, en dus ook op mijn poëzie" zou worden. Kitay was ook de reden dat Gunn naar Californië verhuisde, waar hij traditionale vormen paarde aan onorthodoxe onderwerpen als LSD, bedelen en homoseksualiteit. Reeds in vroege bundels als Fighting Terms (1954) en The Sense of Movement (1956) prijst hij de heroïsche, mannelijke pose als veruit verkieslijk boven de saaie passiviteit van conformisme.Deze voorkeur kwam niet alleen tot uiting in zijn poëzie, maar ook in zijn uiterlijke verschijning.

Het Times Literary Supplement memoreerde dat veel mensen die hem voor het eerst ontmoetten "geneigd waren verbaasd te zijn over zijn haveloze leren jack, tatoeages en vreugdevolle gepraat over drugsgebruik, maar Gunn had een gentleman-achtige kant en een vermogen op onverwachte plaatsen humor te ontdekken."

De TLS-scribent illustreerde dit met een anecdote over Gunn's kennismaking met een kat.

Terwijl hij het beest aaide, zette het zijn tanden in Gunn. Op de excuses van de eigenaar reageerde Gunn met de opmerking: "het is OK. Zoals elke minnaar likte hij me eerst en beet me daarna."

Gunn's omarming van lichamelijk en seksualiteit was niet zonder risico, zo bleek bij de opkomst van de aids-epidemie. In 1992 publiceerde hij de bundel The Man With Night Sweats waarin hij elegieën aanhief op degenen die aan deze ziekte waren bezweken. De genoegens "waarin het hedonistische lichaam zich koestert / En als vanzelfsprekend beschouwt" waren verdwenen.Drie jaar later ontving Gunn de Lambda Literary Award for Gay Men's Poetry naar aanleiding van de verschijning een jaar eerder van zijn Collected Poems, waarover Richard Tillinghast in de New York Times Book Review schreef dat "dit lucide, erg leesbare boek deels kan worden benaderd als een persoonlijke geschiedenis van de homo-scene in San Francisco, van het vroege begin tot de tegencultuur tot de bloei van Castro Street, en uiteindelijk tot het aids-tijdperk."

Gunn's overlijden werd bekend gemaakt door Mike Kitay, met wie hij tweeënvijftig jaar zijn leven had gedeeld.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Dichter Thom Gunn (74) overleden

Bureau Redactie, in op 07 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media