Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 887 people
86447 users - nu online: 887 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Scene

Dolly Bellefleur is het alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma. Als boegbeeld van de HLBTI+-beweging vraagt Dolly al dertig jaar op haar geheel eigen wijze aandacht voor de mensenrechten in het algemeen en de acceptatie van HLBTI+ in het bijzonder.

door Wil Groot - 10 mei 2020

lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Dertigjarig jubileum Dolly La Belle Fleur


This article is also available in English
lengte: 8 minuten


5x Dolly, foto (c) Piek
Voor haar tomeloze inzet voor de emancipatiestrijd van HLBT+-mensen werd zij in 2012 verkozen tot Roze Lieverdje, mocht ze in 2014 uit handen van Eberhard van der Laan de Andreaspenning van de stad Amsterdam ontvangen en in 2020 werd de Bob Angelo Penning aan Dolly uitgereikt.

Dolly neemt de Bob Angelo Penning in ontvangst (2020), foto (c) SwartIk zit op een regenachtige zaterdagmiddag in het Lloyd Hotel. Ik heb een date met Dolly. De aantrekkelijke ober brengt ons koffie en thee, met het beroemde Eberhardje. We bewonderen het samen even, geven de ober onze liefste glimlach, waarop deze ondeugend terugkijkt.
 
In 1989 ontluikt er in Anthony Theater op de Oudezijds Voorburgwal, gelegen tegenover het Paleis van de Weemoed, op de Wallen, een bloem die als ladyspeaker artiesten aankondigt, maar al snel ook zelf gaat zingen. Ze weet met haar fluwelen stem het hart van het publiek te raken. Het intieme theater wordt haar laboratorium.

In 1994, foto Eveline Reinaud
“Ja, mijn debuut in 1989 brengt mij meteen naar Manfred Langer – ik kende hem wel natuurlijk, maar had lange tijd niet de moed om hem aan te spreken. Uiteindelijk toch de stoute pumps aangetrokken en hem verteld dat ik een show getiteld ‘Vorstelijke Travestie’ ging doen. Hij bood aan daar flink reclame voor te maken. Er waren twee collega’s die als keizerin Sissi en Koningin Beatrix zouden optreden, waarop hij zei het dan koninklijk te doen – dan gaan we een week voor de première een Royal look-a-like-feest organiseren in de iT. Hij regelde meteen twee koetsen en we gingen de hele stad door. We bezochten diverse gay cafés, waaronder de Havanna in de Reguliersdwarsstraat en Gaiety aan de Amstel. Het leek wel een staatsbezoek.”

Dolly en alterego Ruud, 1992, foto CorbinoHet was begin jaren negentig dat ik voor het eerst mocht genieten van deze stralende verschijning, die als therapeute van het D.I.A.G.G - Dolly’s Instituut Ambulante Geestige Gezondheidszorg - mij als sterke man uit het publiek koos om in een workshop het publiek te laten zien hoe je een man het beste kunt versieren. “Bouw het vooral rustig op,” riep Dolly, waarbij ze haar benen om mijn lichaam kronkelde. Het was een eer haar in mijn armen te mogen dragen, La Belle Fleur.

Dolly, al meer dan dertig jaar op de planken en de barricades. “Ja, ik begon al op mijn tiende,” zei je als juryvoorzitter van Het Roze Lieverdje kort geleden. Het publiek lachte en “La Belle Fleur” straalde. Van verwelken was natuurlijk geen sprake.
“Dertig jaar ja, wrijf het er nog maar even in. Iedereen in het publiek zat te rekenen natuurlijk, hè. Zo inspirerend, al die diverse kandidaten en zo prachtig om te zien dat er zovelen zijn die zich inzetten voor een betere wereld zoals ik die bezing in mijn lijflied ‘Roze Planeet’ waar het niet uitmaakt of je gay bent of straight. Homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family.”

Optreden tijdens de Gay Games in het Vondelpark. Foto Eveline Renaud
Ik heb je liederen beluisterd op SoundCloud en YouTube, heb je meerdere malen zien optreden, heb je website bekeken en gelezen, en meerdere malen zette je je ook op de Zeedijk in voor mijn Willen en Doen. Je bent een activist.
“Mijn activistische kant kwam naar voren toen ik voor het eerst bij het Homomonument optrad. Toen is het zaadje geplant. Het Homomonument is ouder dan Dolly, mooie kop voor dit interview;)... Ik merkte dat ik als Dolly af en toe misschien een beetje het verschil kan maken. In mijn jubileumshow sta ik natuurlijk ook stil bij die gitzwarte bladzijde. Dat onze community in het hart werd geraakt door aids. Ik heb ook optredens gedaan in het Prinsengrachtziekenhuis. Daar was één van de eerste afdelingen met aids-patiënten. Vóór een voorstelling mocht ik repeteren in het theatertje boven de Spijkerbar. Raphael Brandow was de eigenaar. Hij kende onze regisseur. Hij wilde graag die show zien, maar hij kon niet meer naar het theater. Nou, toen hebben wij het theater naar het Prinsengrachtziekenhuis gebracht. Ik zie ze nog liggen. Bomen van kerels, die ik kende uit het uitgaansleven, waren in een paar maanden veranderd in kasplantjes.”
 
in 1990, foto (c) Gerard Wessel
Op 5 juli 2018 werd de tentoonstelling Aids in Amsterdam 1981–1996 geopend in het Stadsarchief op de Vijzelgracht. Wat mij daarvan vooral is bijgebleven zijn de toespraak die je daar deed en het lied dat je daar zong.
“De impact die deze vijftien jaar heeft gehad op de Amsterdamse gayscene is niet te beschrijven en mag ook nooit verloren gaan. Het was een emotionele bijeenkomst waar ik onder andere een moeder sprak die haar zoon had verloren. A.I.D.S. was voor mij de afkorting van Altijd In De Stress. Je wist nooit van wie je nou weer een overlijdensbericht kon verwachten.”
 
De ‘Lang Leve Liefde Award’?
“Ja, je kunt je over zoveel dingen druk maken, maar wat is er nou mooier dan liefde? Als je als man op vrouw valt, of als man op man, wat maakt het uit? Er zijn helaas nog steeds groeperingen die daartegen ageren. Maar goed nieuws is dat ik afgelopen week op een school in Haarlem was waar de ‘Lang Leve De Liefde Award’ werd uitgereikt. Sinds vier jaar gebeurt dit op scholen in de week van de liefde. Het was een bont gezelschap. Ik viel van de ene verbazing in de andere, zo mooi hoe die jongeren in het leven staan. Er was bijvoorbeeld een ontroerend filmpje van een jongen van veertien, die in dat filmpje uit de kast kwam en daar geen enkele moeite mee had omdat hij wist dat niemand op zijn school daarmee problemen zou hebben.”

Dolly in 2020, foto (c) Piek
Gay-straight alliance?
“Fantastisch dat jongeren zich er hard voor maken dat je gewoon jezelf kan zijn. Homo- en hetero-jongeren, samen in actie. Ze organiseren bijvoorbeeld Paarse Vrijdag. Dan word ik vaak gevraagd om met hen te debatteren. Een meisje op zo’n bijeenkomst durfde door de ontspannen sfeer uit de kast te komen. Op haar diploma-uitreiking werd ik gevraagd om een verrassingsoptreden te verzorgen. Twee weken later, tijdens de Canal Parade zie ik opeens een klein bootje en daar zat ze in met haar ouders in het roze en ze had een bord in haar hand waarop stond geschreven: ‘I love Dolly.’ Dan maakt je hart een sprongetje en dat is vast iets wat jij ook wel eens meemaakt.”

Onherroepelijk Dolly, dan kan ik zelfs een traantje wegpinken.

Dolly in 1990, foto Joep de KoningWe hadden het eerder over liefde?
“Ja, laten we het over de liefde hebben.” Ze glimlacht er bij. “Het mooiste zou natuurlijk zijn wanneer niemand meer uit de kast hoeft te komen. Wat is er nou mooier om van de daken te schreeuwen dat je verliefd bent? Als je dat als hetero doet zullen je ouders in de meeste gevallen ook staan te juichen. Maar doe je dat als homo- of biseksueel, dan is het meteen zo beladen. Ook al zijn er tegenwoordig ook ouders die er goed in mee kunnen gaan en hun kinderen steunen. Verder, liefde is er om te delen en dat doen we allemaal op onze eigen manier, toch... Mijn motto is niet voor niets al dertig jaar: Laat de liefde regeren.”
 
Tycho Boeker maakt al dertig jaar de kostuums.
“Ja, dertig jaar is hij mijn vaste ontwerper. Het mooie van de samenwerking met Tycho is dat wij vanaf het begin onze eigen stijl wilden ontwikkelen. En het zijn geen jurken die Dolly draagt, maar ‘robes.’ Jurken trek je bij C&A uit een rek. "

Ach ja, Tycho is Dolly haar hofleverancier en maakt theaterkostuums onder de naam Prince Charming. Zo maakte hij ooit een gigantisch grote, witte petticoat voor me.

"Bij gebrek aan ruimte had ik deze in mijn slaapkamer aan het voeteneinde van mijn bed op een paspop gezet. Werd ik wakker ’s nachts en was natuurlijk niet gewend dat die pop daar stond, vloog ik verschrikt omhoog, want ik dacht dat het een witte Engel was, die mij kwam halen. Maar dat was gelukkig nog niet het geval.”

Roze Planeet, foto (c) PiekBijzondere (schrijf)opdrachten en optredens?
“Bernt Schneiders, destijds burgemeester van Haarlem, die mij in 2013 vroeg het Koningspaar toe te zingen met een zelf geschreven ‘Haarlems Koningslied.’ De demonstratie tegen Putin bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, als protest tegen de antihomowet in Rusland, waarvoor ik een protestsong schreef. Het Hubrecht Instituut, dat onderzoek doet op het gebied van de stamcelbiologie. "

"De Gay Games in 1998 waarbij wij in Amsterdam voor het eerst een meerderheid waren; wat een heerlijke flower power sfeer in de stad. De Outgames in Montreal, waarbij Hans Verhoeven één van de drijfveren was. Natuurlijk de jaarlijkse 4 mei Dodenherdenking bij het Homomonument. De onderwijsboot tijdens de Canal Parade en al de andere parades, ach, weet je, elke opdracht of optreden is voor mij even bijzonder.”
 
“Weet je trouwens dat ik als Dolly twee werknemers van het Lloyd Hotel al in de echt heb mogen verbinden? Het Lloyd Hotel is, met de OBA, mijn favoriete plek in Amsterdam. Het personeel is geweldig en zo divers en kleurrijk en kijk eens wat je uit de letters van LLOYD kan maken!”

DOLLY Bellefleur, La Belle Fleur zou op 11 april in het DeLaMar theater staan met haar jubileumshow “Dubbel & Dwars: dertig jaar Dolly”, maar zoals zoveel is ook dit niet door kunnen gaan. Kijk even op haar site voor de nieuwe datum wanneer deze plaats vindt.
 
  www.dollybellefleur.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Dertigjarig jubileum Dolly La Belle Fleur

Wil Groot, in Scene op 10 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media