Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1037 people
86447 users - nu online: 1037 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
De impact van gentrificatie op ons GLBTIQ-uitgaansleven


door De Ket in Columns & Opinie , 30 april 2020

This article is also available in English


Wat is nu in godsnaam "gentrificatie" hoor ik u zeggen. Wikipedia heeft voor mij de meest beknopte, maar ronduit pertinente definitie: "Gentrificatie (Engels: gentrification), in België ook verzaveling, is een proces van opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied, het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners / gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de lagere klassen uit het stadsdeel."


"De opwaardering gaat gepaard met een stijging van de prijzen voor onroerend goed en de huurprijzen. " Enig minpunt in deze definitie is de vermelding dat dit maatschappelijk / financieel / sociaal fenomeen zich voornamelijk voordoet in grotere steden, zoals provincie- of hoofdsteden.

Het is vaak ook een politieke beslissing vanuit het stadsbestuur om veel rijke mensen of grote winkelketens te overtuigen om dichter bij het centrum te gaan wonen, of hun winkel in te planten.

Zo hoopt het stadsbestuur om via de belastingen veel meer geld binnen te halen. Sociale woningen in het centrum? Vergeet het. Dat brengt geen geld binnen. Het kost alleen maar geld, klinkt het.

De eerste slachtoffers van gentrificatie zijn de niet-kapitaalkrachtige inwoners. Die kunnen op termijn de huur niet meer betalen en worden subtiel verplicht buiten de stad in een (probleem)-wijk te gaan wonen. “Ze brengen de lokale handelaars toch niks op,” is een veelgehoord argument. Ook kleinhandelaren, bakkers en slagers moeten vaak meer huur ophoesten en hebben dan geen andere keuze dan ofwel te sluiten, ofwel te verhuizen naar een andere locatie.

Les Mots à la Bouche
Zo ook de quasi enige boekhandel in Parijs met een volledig assortiment aan GLBTIQ-literatuur, Les Mots à la Bouche (de woorden in de mond) in de Parijse wijk Le Marais, een buurt met de meeste gaybars en etablissementen.

Gentrificatie is al enkele jaren bezig in Le Marais. Daar waar tot voor kort gezellige kroegjes en brasserieën waren, zijn die winkelruimtes opgekocht en/of verhuurd aan wereldmerken zoals Zara, H&M, maar ook Vuitton en Chanel openen er winkels. Dat trekt – uiteraard – een bepaalde clientèle aan, dat enkel komt als er een groot aanbod is van dat soort winkels.

Op einde van de commerciële huurcontracten schrikken eigenaars er niet voor terug om een nieuw contract aan de dubbele, of zelfs drievoudige huur aan te bieden. En dan kunnen sommige handelaars, die met nipte verkoopmarges moeten overleven, niet anders. En boekhandelaars behoren daar bij, zeker als ze mikken op een bepaald lezerspubliek.

Les Mots à la Bouche in Parijs is een begrip, een instituut. Zelden zag ik zo’n ruim aanbod aan Franse, maar ook internationale GLBTIQ-tijdschriften en boeken rond dit thema. Maar de economische wetten hebben de eigenaar verplicht om de huur op te zeggen, waarmee meteen een iconische GLBTIQ-zaak uit de Parijse Marais-wijk gaat verdwijnen. Het heeft er lang naar uitgezien dat de zaak definitief de deuren zou sluiten, maar door een samenloop van heel wat omstandigheden zal Les Mots à la Bouche opnieuw openen.

Le Marais
Niet in Le Marais, maar wel in het elfde arrondissement, tussen la Gare du Nord en Bastille, twee bekende plaatsen. Meer zelfs, in navolging van Les Mots à la Bouche zijn nu andere GLBTIQ-bars en -gelegenheden ook van plan om eventueel allemaal samen daar een nieuwe gaybuurt in het leven te roepen. Want ook voor andere uitbaters zit het water financieel aan de lippen.

Parijs is niet het enige voorbeeld van hoe ook GLBTIQ-bars en gelegenheden noodgedwongen óf moeten sluiten, óf moeten verhuizen door het fenomeen van gentrificatie.

Kijk naar Londen, waar beruchte clubs zoals Hoist of XXL door hoge huurprijzen en grootschalige immoprojecten hebben besloten ermee te stoppen omdat ze niet langer op hun oorspronkelijke locatie kunnen blijven. Volgens bepaalde sociologen is het niet eigenaardig dat net wijken waar veel gays komen en wonen, door immobiliënspeculatie de eerste doelwitten (of slachtoffers) zijn van het fenomeen van gentrificatie.

Een behoorlijke groep van GLBTIQ-ers heeft geen slecht leven (ik druk me nog zacht uit), is koopkrachtig, en kan ofwel een mooie huur neertellen, of een mooi (en dus duur) appartement kopen. Bij gentrificatie hoopt men dan dat ze er zullen blijven wonen als de prijzen de hoogte ingaan.

In Parijs gaat dat misschien wel lukken voor de goed bemiddelde doorsnee-GLBTIQ-er om er te wonen, voor het uitgaans- en sociale leven zullen ze zich wel naar een ander deel van Parijs moeten verplaatsen.

En een ander deel van de GLBTIQ-gemeenschap dat nu nog in Le Marais woont, zal moeten verhuizen naar goedkopere delen van de stad, of de periferie ervan.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

De impact van gentrificatie op ons GLBTIQ-uitgaansleven

De Ket, in Columns & Opinie op 30 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media