Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 933 people
86447 users - nu online: 933 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Het is weer lente, de tulp en de wilde hyacint in de tuin staan op het punt van uitbarsten en het markeert de geboortedag van mama Leny. Dit jaar werd ze negenentachtig jaar.

door Rick van der Made - 14 april 2020

Printervriendelijke Pagina  
Het is weer lente!


This article is also available in EnglishMama Leny is de moeder van mijn studievriendin Anne-Lise, die ik drieëndertig jaar geleden leerde kennen toen wij beiden Frans gingen studeren. We zijn nog steeds de beste vrienden. En als je elkaar al zo lang kent, kan het bijna niet anders dan dat je met de ouders van de vrienden ook goede vrienden wordt.

Zo ook met mama Leny.

Het gezin van mama Leny en haar man zaliger Ton (papa Tony) leek altijd een beetje op dat van ons. Brabants, bourgondisch, hartelijk, katholiek en tolerant. Net als bij mijn eigen moeder het geval was, is bij mama Leny iets al snel “gezellig.”

“Dat vaasje staat gezellig.” “Oh, gezellig, appeltaart.” “Komde gezellig efkes buurten, jongen?”

Leny en Ton woonden destijds in Valkenswaard. Net als bij de familie van mijn vader - die grotendeels eveneens in dorpen woonde - heeft het mij in de jaren van mijn puberteit en adolescentie altijd een beetje verbaasd hoe gemakkelijk er met de homoseksualiteit van mij en mijn diverse familieleden werd omgegaan. Niemand die er vreemd van opkeek. Niemand die ons de deur wees. Niemand die er aanstoot aan nam. Niemand die roddel en eventueel sociale verbazing (of misschien wel afkeer) van de omgeving belangrijker vond dan liefde.

Anne-Lise & Rick, in 1986 en in 2016
In 1987 gingen Anne-Lise en ik in hetzelfde studentenhuis wonen en in de lente van datzelfde jaar hadden mama Leny en papa Tony mijn vriendje Godard en mij uitgenodigd om een weekendje in Valkenswaard te komen logeren. Dat deden we uiteraard graag.

Met mama Leny, papa Tony, Anne-Lise en Godard zat ik net te genieten van het eerste kopje koffie met de gezellige Bossche Bol ernaast toen de voordeurbel ging en buurvrouw Vermeulen van een paar huizen verderop “zomaar” gezellig even langskwam. Nu kan ik een Bossche Bol met geen enkel goed fatsoen ongeschonden tot mij nemen, dus voordat ik mij aan buurvrouw Vermeulen kon voorstellen, moest ik met het gezellige servetje eerst mijn gezicht ontdoen van de onvermijdelijke room- en chocoladevlekken.

Buurvrouw ging meteen weer weg. En na haar vertrek begonnen mama Leny en Anne-Lise samen te gniffelen en vertelden zij ons dat buurvrouw haar nieuwsgierigheid naar de twee exotische homo’s in huize Leny en Ton blijkbaar niet langer dan tien minuten had kunnen bedwingen. We hebben er met z’n allen smakelijk om gelachen.

Inmiddels is het 2020. Mijn ouders en papa Tony zijn al lang geleden gaan hemelen; de drie kinderen van Anne-Lise zijn - net als de kinderen van mijn zus - alweer inmiddels een tijdje volwassen en mama Leny moest zo’n jaartje geleden, na wat lichamelijke ongemakken, haar huis in Valkenswaard vaarwel zeggen om in een verzorgingstehuis even verderop te gaan wonen. Mama Leny is een mooie, kranige, oude dame geworden die het leven nog steeds elke dag met opgeheven hoofd tegemoet treedt en in elke dag nog steeds meer dan voldoende gezelligheid vindt.En buurvrouw Vermeulen?

Het is alweer een jaartje of vijf geleden dat Anne-Lise mij vertelde dat twee van haar kleinzonen zonder al te veel problemen gezellig uit de kast waren gekomen.

Ik wens mama Leny een fijn, gezond en bovenal gezellig nieuw levensjaar toe en u, lezer, een fijne lente.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Het is weer lente!

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 14 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media