Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 839 people
86447 users - nu online: 839 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Wat is er het afgelopen jaar in Duitsland eigenlijk voor homo’s veranderd?


door Constantin Jacob in Mode & Lifestyle , 20 februari 2020

This article is also available in English


Nadat ik de confetti uit mijn haar had gehaald en moedig een maand zonder alcohol heb proberen vol te houden, is er eindelijk tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Uiteindelijk is de tijd om terug te kijken nooit zo beschouwelijk als deze te boek staat.

 (c) Travestie für Deutschland | Steven P. Carnarius
Met het begin van de nieuwe jaren twintig resoneert het gevoel van een nieuw hoofdstuk. De geest van optimisme die door dit land waart lijkt op een denkbeeldige startlijn die gewoon wacht om alles beter en anders te maken. Wat er tussen 2010 en 2019 gebeurde op het gebied van klimaatdiscussie, politieke gebeurtenissen en sociale verandering, moet eindelijk zijn vruchten gaan afwerpen. Een volledige oogst kan momenteel worden betwijfeld, maar het aanstekelijke enthousiasme geeft hoop op meer.

Maar wat is er het afgelopen jaar in Duitsland eigenlijk voor homo’s veranderd?  Het nieuws over de vergoeding van de kosten van PrEP door zorgverzekeraars raakte waarschijnlijk ondergesneeuwd door het laatste nieuws over de pandababy in Berlijn en de redding van driehonderd schapen in de buurt van Dortmund. Sinds 1 september 2019 is deze voorzorgsmaatregel, waarvoor kosten in rekening worden gebracht, nu op recept verkrijgbaar. Naast de eigenlijke medicatie omvat dit ook regelmatige soa-testen. Alleen het eigen risico (voor het recept) van maximaal tien euro moet nog worden betaald.

© DAHTot nu toe wisten de Duitse zorgverzekeraars niet hoe ze met deze behandeling om moesten gaan. Is het belangrijk? Is het optioneel? Is het überhaupt nodig? Totdat de medicijnen vergoed werden, moesten mensen diep in hun zakken tasten en de behandeling zelf betalen.

Het tikt behoorlijk aan dit elke drie maanden opnieuw te moeten doen. Het besluit om PrEP nu als erkende manier van bescherming te ondersteunen, geeft een positief signaal af in het Duitse gezondheidszorgsysteem. In 2015 deed Frankrijk baanbrekend werk als het eerste Europese land dat PrEP accepteerde, en vier jaar later kunnen homo’s in Duitsland nu ook uitkijken naar vooruitgang.

We kunnen alleen maar hopen dat er een heroverweging zal plaatsvinden in het bewustzijn van de HLBT-gemeenschap. Hoewel de toepassing van PrEP succesvol is, neemt het aantal diagnoses van andere geslachtsziekten toe, zo heeft een Australische studie aangetoond. Een doel voor het volgende jaar zou kunnen zijn om het begrip te versterken dat, ondanks de beschikbaarheid van PrEP, condooms een integraal onderdeel blijven uitmaken van seks. Het is voor Duitsland de kans om de verwachte toename van PrEP-gebruikers vanaf het begin met deze boodschap te confronteren.

Een andere stap in de richting van versterking van HLBT-rechten kwam aan het einde van het jaar: De wet die conversietherapie verbiedt, is aangenomen en is bedoeld om de middeleeuwse methoden van “heropvoeding” te stoppen. In Duitsland zijn er nog steeds meer dan genoeg groeperingen die homoseksualiteit als een psychische aandoening zien, waarvan wordt gezegd dat deze te genezen is. De blijvende gevolgen van deze behandelingen zijn verwoestend voor de slachtoffers.

(c) Travestie für Deutschland | Steven P. CarnariusDe goedgekeurde wet heeft nog steeds zwakke punten, zoals het  Lesben- und Schwulenverband in Deutschland (LSVD; het Duitse COC) aangaf, maar is essentieel in de strijd tegen de heersende homofobie. In het eerste concept zou er bijvoorbeeld een uitzondering worden gemaakt voor jongeren tussen de zestien en achttien jaar, maar deze werd geschrapt voordat deze werd aangenomen. De volgende vragen werden gesteld: Waarom zou conversietherapie in uitzonderlijke gevallen wel worden toegestaan? Bestaan er verschillende soorten van homo zijn? Is de ene versie beter dan de andere? Waarom is er in dit geval een onderscheid tussen minderjarigen en volwassenen?

Deze overwegingen laten zien hoe men blijft vasthouden aan de manier waarop er op vele gebieden met homoseksualiteit wordt omgegaan. Als je Boy Erased niet hebt gezien, zou je deze film zeker in het licht van dit artikel moeten bekijken.

Ondanks alle vragen en noodzakelijke verbeteringen zou Duitsland een voortrekkersrol in Europa kunnen spelen als de geplande inwerkingtreding van de wet medio 2020 echt plaatsvindt. Een lovenswaardige stap die wij als kans zien die niet mag worden gemist. Vele andere landen zijn er mee bezig, maar tot nu toe heeft alleen Malta het in Europa daadwerkelijk geïmplementeerd. Dus de tekenen zijn goed om als Duitsland als eerste de finish te bereiken, in plaats van alle anderen te volgen en halfhartig te zeggen: “We hebben het nu ook gedaan!” Dan zouden de eerste Duitse stappen in het nieuwe decennium al van groot belang kunnen zijn. Er is hoop!


  Constantin Jacob is onze nieuwe Duitse correspondent, die met enige regelmaat bericht over dingen die hem opvallen
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN CONSTANTIN JACOBMEEST GELEZEN VAN CONSTANTIN JACOB

Wat is er het afgelopen jaar in Duitsland eigenlijk voor homo’s veranderd?

Constantin Jacob, in Mode & Lifestyle op 20 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media