Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 851 people
86447 users - nu online: 851 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Een van de grootste Amerikaanse kerken splitst over homostandpunt


door Redaktie in Algemeen , 16 februari 2020

This article is also available in English


Omdat ze het onderling niet eens kan worden over het standpunt van de kerk over homoseksualiteit, heeft de leiding van de United Methodist Church (UMC) voorgesteld om de kerk op te splitsen.


Het traditionele deel van de kerk zal volgens dat voorstel de United Methodist Church verlaten. Daarmee komt er in het progressievere deel van de kerk ruimte om bijvoorbeeld homohuwelijken in te zegenen. De methodisten zijn in de Verenigde Staten een van de grootste protestantse kerken.

Het debat over homoseksualiteit in de United Methodist Church is al decennia gaande. Tot nu toe was de lijn conservatief. In de jaren zeventig werd uitgesproken dat homoseksualiteit niet te verenigen is met de christelijke leer. Met name in de Amerikaanse tak van de wereldwijd 12 miljoen leden tellende kerk groeide daarover het ongenoegen. Dat nam vorig jaar nog verder toe, toen besloten werd dat met ingang van 2020 de teugels nog strakker zouden worden aangetrokken: geestelijken die in een van de United Methodist Church-kerken een homohuwelijken inzegenen, zouden kunnen rekenen op een schorsing van een jaar en bij herhaalde overtreding van die regel zouden ze uit hun kerkelijke ambt worden gezet.

Lange tijd was het streven om de eenheid te bewaren, maar de kerkleiders – zowel aan conservatieve als aan progressieve zijde – zeggen nu dat een breuk de enige manier is om het conflict op te lossen. Het plan is in elkaar gezet onder leiding van mediator en advocaat Kenneth Feinberg, die ook een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van de compensatieregeling voor slachtoffers van de aanslagen van 11 september.

Vooral Afrikaanse kerken scheiden zich af

De traditionele tak van de United Methodist Church krijgt 25 miljoen dollar van het kerkelijk vermogen mee, maar mag verder geen aanspraak maken op andere bezittingen van de United Methodist Church. Plaatselijke kerken die besluiten om zich bij de afsplitsing te voegen mogen wel hun kerkgebouw behouden. Het overgebleven deel van de United Methodist Church zal na de afsplitsing een vergadering beleggen om de strenge lhbt-regelgeving te schrappen zodat daarna homohuwelijken officieel mogen worden ingezegend en homoseksuele geestelijken een volwaardige plek binnen de kerk krijgen.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Een van de grootste Amerikaanse kerken splitst over homostandpunt

Redaktie, in Algemeen op 16 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media