Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 862 people
86447 users - nu online: 862 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:







Printervriendelijke Pagina  
De prachtige film And Then We Danced


door Werner Borkes in Films & boeken , 02 december 2019

This article is also available in English


De HLBT-gemeenschap krijgt, letterlijk, zware klappen in Georgië, waar homo- en transfobe organisaties tot de mainstream behoren. De angst om verbannen te worden zat er bij cast en crew dan ook dik in toen And Then We Danced in Cannes in de running was voor de Queer Palm.

Aan positieve internationale aandacht ontbrak het gelukkig niet, maar vanuit Georgië zelf is er minder jubelstemming. Zo schijnt het dat de choreograaf van de prachtige traditionele dans anoniem moet blijven uit angst om bij een gevestigd ensemble ontslagen te worden.

Regisseur Levan Akin - een Zweed met Georgische wortels - heeft met zijn derde speelfilm een charmante, gevoelige prent afgeleverd die zich staande weet te houden in al dat sociale tumult in het land van zijn ouders. Hij creëerde een wervelend “coming-of-age”-verhaal in het spanningsveld van traditie en vooruitgang.

Centraal staat Merab, een getalenteerde jonge danser die, samen met zijn broer, deel uitmaakt van het National Georgian Ensemble. Ze trainen al van jongs af aan de traditionele Georgische volksdansen. Hun vader, nu verkoper van oude auto-onderdelen in een slechte markt, danste ooit op grote, internationale podia, net als de grootmoeder van de jongens. Merab en de mooie Mary dansen sinds hun tiende traditionele duetten. Door hun omgeving worden ze ook buiten het theater beschouwd als een paar. Wanneer op een gegeven moment de zorgeloze Irakli bij het gezelschap komt dansen, staat Merab’s wereld op zijn kop.


Irakli wordt niet alleen zijn grootste rivaal, maar ook zijn grootste verlangen. Met alle macht probeert Merab zich los te worstelen en uit te komen voor zijn gevoelens. De twee mannen spreken hun aantrekkingskracht nooit uit, maar ze laten uiteindelijk hun verlangens toch de vrije loop. Maar binnen de tradities van de Georgische dans is er geen tolerantie voor homoseksualiteit.

Regisseur Levan Akin begon aan dit bijzondere filmproject nadat hij in 2013 nieuwsberichten zag van hoe een allereerste en kleine demonstratie voor homorechten in de Georgische hoofdstad Tbilisi het doelwit werd van een grote, gewelddadige menigte, waaronder orthodoxe priesters. De urgentie die de maker bij het onderwerp voelt, spat van het scherm. Zelfverzekerd en intiem volgt Akin zijn hoofdpersoon Merab langs de gevolgen van zijn verliefdheid te midden van oude tradities en religie. Veel van de gebeurtenissen in het verhaal werden gebaseerd op de eigen levens van de grotendeels niet-professionele cast.

Trailer:


De film ging op het afgelopen festival van Cannes in première en won daarna al meerdere prijzen, en is momenteel ook een topfavoriet in de race voor een Acadamy Award (Oscar) als de Zweedse inzending voor Beste Buitenlandse film. Op zich bijzonder voor een verder geheel Georgische film. Maar er is toch wat typisch Zweeds cultuurgoed in de film gestopt. Niet alleen nummers van Kite en ABBA komen voorbij, maar Merab komt los van zijn strikte en hypermasculiene Georgische danskeurslijf als hij zich op een feest helemaal laat gaan door een dansnummer van popicoon Robyn.



And Then We Danced (2019), 113 minuten, nu in de bioscoop.
Actuele speeldata & cinema's vind je op cinemien.nl/film/and-then-we-danced/

Werner Borkes is directeur van de Roze Filmdagen,
eerst komende editie: 12- 22 maart 2020.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik













GERELATEERDMEER VAN WERNER BORKESMEEST GELEZEN VAN WERNER BORKES

De prachtige film And Then We Danced

Werner Borkes, in Films & boeken op 07 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp




















bottom image




Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren






© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media