Back to Top
Maandag 30 maart
86425 users - nu online: 928 people
86425 users - nu online: 928 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Health & Body

“Hallo, kijk nou, daar hebben we meneer de schrijver.” Naast mij ontwaar ik de glimlach van Hans Verhoeven. We verwelkomen elkaar als buddy-mates. “Om maar meteen met de deur in huis te vallen, heb jij gehoord van de HLBTI-zwerfjongeren in Nederland?”

door Wil Groot - 30 november 2019

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
HLBT Zwerfjongeren in Nederland!


This article is also available in English
lengte: 4 minutenDoor het flauwe licht in Club Akhnaton, waar de verkiezing van Mister Leather dit jaar wordt gehouden, zie ik toch zijn gezichtstrekken veranderen. Door de manier waarop hij het zegt, hoor ik zijn activistenruis in zijn bloed kloppen, alsof hij mij daarmee op mijn schouders tikt en meteen de kleine activist in mij triggert, waarbij mijn mond half open valt.

Voor een kort moment kijk ik hem in de ogen en antwoord: “Nee.” “Er zijn er drieduizend in Nederland, waarvan zeshonderd in Amsterdam. Samen met COC Nederland en het Leger des Heils organiseren wij een Kersconcert in de Westerkerk om dit probleem meer onder de aandacht te brengen. Zou jij daar een artikel over willen schrijven?” Natuurlijk was mijn antwoord meteen: “Ja,” ook al kreeg ik thuis wel even te horen dat mijn agenda aardig vol zit en dat volgende week Zuid-Afrika op de planning staat. Toch, dit is echt belangrijk!

Dak- en thuisloze HLBTI+-jongeren, dubbel kwetsbaar omdat ze tot de HLBTI+-groep behoren. Aan de basis daarvan ligt het niet-accepteren van hun coming-out door hun ouders en een verstoting uit de familieband. Ze komen op straat terecht, waar de hulpverlening voor deze specifieke groep nauwelijks aandacht heeft.

Zwerfjongeren, nationaal en internationaal heb ik met ze gewerkt. Mijn Ciskes noemde ik ze toen. Toen ik in Kaapstad een Ciske vroeg waar hij was geboren, antwoordde deze met een serieus gezicht: “De vuilnisbelt.”
 
Enkele dagen later zit ik met Hans aan tafel en hij vertelt mij over deze groep HLBTI+-jongeren. “Het is een hele jonge leeftijdsgroep, van dertien, veertien jaar oud tot achttien jaar. Er is geen specifieke opvang voor ze. Bij de daklozenopvang of de thuiszorg kunnen ze zich melden, maar op de meeste plekken is niemand bekend met de problematiek. In de opvang krijgen ze vaak te maken met geweld, discriminatie en verkrachting, waardoor ze daar snel vertrekken.”

“Vele jongeren zijn afkomstig uit orthodox-religieuze gezinnen, zowel islamitisch als christelijk. In Amsterdam zijn het vooral jongeren met een islamitische achtergrond, buiten Amsterdam een christelijke. Jongeren die uit kleinere gemeenten komen trekken vaak naar de grote stad, maar krijgen daar te horen dat de hulp ‘regionaal gebonden’ is, waardoor ze buiten de zorg vallen,” aldus Hans. Mij is dit al van jaren geleden bekend, toen ik een moslim-vriend uit Rotterdam had. In zijn thuisstad was hij hetero.
 
Wat is er bekend over deze doelgroep? In feite weinig of niets. Het is bekend dat in Antwerpen de opvangplekken uitpuilen. In Amsterdam zijn er drie bedden beschikbaar voor deze doelgroep, dus dat is niets. Er is in 2017 een onderzoek gedaan door Movisie, dat in 2018 uitkwam en dat het beeld bevestigt. Wanneer ik even later het onderzoek krijg doorgestuurd verdiep ik mij in het rapport. Het is duidelijk dat de HLBTI+-problematiek te weinig in beeld is bij professionals. Toch blijf ik mij afvragen waarom dit niet meer aandacht heeft gehad. Via google kom ik er achter dat Irene Hemelaar in 2014 een stuk las over Bea Arthur, de actrice uit Golden Girls, die drie ton had nagelaten en deze ten goede liet komen aan een opvangplek voor dakloze HLBTI-jongeren. Dit intrigeerde haar en het liet haar niet los. Het was de aanzet tot het onderzoek dat Movisie heeft verricht en in 2018 uitkwam.

Het Homomonument van bovenaf gezien
Momenteel is er nog steeds weinig actie op dit gebied. Het Movisie-onderzoek reikt een methodiek aan voor de zorg, maar die wordt te weinig opgepakt. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken, maar dan moet er eerst actie worden gevoerd, zodat er in de politiek ogen worden geopend en er budgetten vrijkomen om deze groep de hulp te bieden die ze nodig heeft. Daarom organiseren het COC en het Leger des Heils het Kerstconcert in de Westerkerk in Amsterdam; om het probleem onder de aandacht te brengen.
 
Het concert markeert de unieke samenwerking tussen het COC en het Leger des Heils bij dit probleem en wordt gegeven op zaterdag 14 december in de Westerkerk. De samenwerking komt in de programmering mede tot uiting door de deelname van artiesten en muzikanten uit zowel de HLBTI+-gemeenschap als uit de achterban van het Leger des Heils. Een vertelling door Wielie Elhorst (predikant bij de PKN voor de HLBTI+-gemeenschap), waarin kerst, HLBTI, dakloos en religie samenkomen, loopt als rode draad door het programma. De muzikale leiding ligt in handen van Dirk Metzlar-Rudolph; Hans Verhoeven organiseert het concert met onder meer vrijwilligers van de Stichting Homomonument.
 
Het programma start om 19.00 uur met een samenzang van bekende koraal- en kerstmuziek op het Homomonument, dat voor de gelegenheid sfeervol wordt verlicht met kaarsen en vuurpotten. Een koperensemble begeleidt de samenzang. Om 19.45 uur eindigt het (gratis) buitenconcert. Om 20.00 uur start binnen het muzikale programma in twee delen van elk vijfenveertig minuten met tussendoor een pauze van dertig minuten.
 
Tijdens het programma lezen dakloze HLBTI+-jongeren een testimonial voor en wordt in een korte toespraak voor de pauze nog eens toegelicht wat reden en doel van het concert zijn.

Kerstconcert: zaterdag 14 december 2019
19.00 uur: Samenzang op het Homomonument, Westermarkt; 20.00 uur: Kerstconcert in de Westerkerk, Prinsengracht 279, (deur open 19.45 uur).
Kaartverkoop en meer informatie via www.coc.nl/kerstconcert. Ben je verhinderd dan kun je via deze link ook doneren.

Naar mijn gevoel wordt het tijd dat wij onze hele gemeenschap gaan aansporen om het voorbeeld van de Golden Girl Bea Arthur te volgen. Dus voor iedereen: “Zorg dat je er bij bent!”

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

HLBT Zwerfjongeren in Nederland!

Wil Groot, in Health & Body op 05 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media