Back to Top
Woensdag 01 Apr
86425 users - nu online: 907 people
86425 users - nu online: 907 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Roze in Blauw viert 20-jarige jubileum


door Redaktie in Algemeen , 29 oktober 2019


Roze in Blauw (RiB), het netwerk binnen de Nederlandse nationale politie dat zich speciaal bezighoudt met de bestrijding van antihomoseksueel geweld en de ondersteuning van slachtoffers daarvan, viert haar 20-jarige jubileum!


Roze in Blauw bestaat uit agenten die zelf homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender zijn en daardoor laagdrempeliger aanspreekbaar zijn voor slachtoffers van antihomoseksueel geweld, onder meer via een speciaal telefoonnummer en e-mailadres.

Er zijn Roze in Blauw-teams binnen alle regionale eenheden van de politie, alsmede bij de landelijke eenheid, het Politie Dienstencentrum en de Politieacademie, met Roze in Blauw Nederland (RiB NL) als overkoepelend samenwerkingsverband.


Taken

Roze in Blauw probeert de aangiftebereidheid in geval van antihomoseksueel geweld te verhogen door de drempel te verlagen en slachtoffers ondersteuning en hulp te bieden. Ook onderhoudt Roze in Blauw contacten met LHBT- en hulpverleningsorganisaties en geeft zij voorlichting ter preventie van geweld tegen de LHBT-gemeenschap.

Binnen de politie bieden leden van Roze in Blauw advies aan collega's, bevorderen zichtbaarheid en diversiteit van de medewerkers en geven aan de Politieacademie les over antihomogeweld en seksuele diversiteit.

Leden van Roze in Blauw zijn ook geüniformeerd aanwezig bij homo-evenementen zoals de 4 mei herdenking op het Homomonument, op Roze Zaterdag, Roze Maandag en bij de Amsterdam Gay Pride.Amsterdam

In de aanloop naar de Gay Games 1998 namen Ellie Lust en Frido Stein van de Amsterdamse politie het initiatief om de bezoekers van dat evenement op een positieve manier tegemoet te treden onder de slogan "Proud to be your friend". Een jaar later werd dit initiatief geformaliseerd onder de naam "Homonetwerk Roze in Blauw". Omdat lesbische, biseksuele en transgendervrouwen zich niet herkenden in de term 'homo', werd in 2010 de naam gewijzigd in "Politienetwerk Roze In Blauw Amsterdam".


Recente ontwikkelingen

Sinds 2014 heeft elke politie-eenheid in Nederland een contactpersoon vanuit Roze in Blauw en zijn er ook Roze in Blauw-teams gekomen voor Rotterdam, Midden-Nederland en Oost-Nederland.

In 2016 organiseerde de Nederlandse politie voor het eerst een internationale conferentie over homoseksualiteit en genderidentiteit, waaraan werd deelgenomen door leden van politie en justitie uit 26 landen. Een tweede dergelijke conferentie zal in 2019 in Toronto plaatsvinden.

In september 2018 vertrok Ellie Lust als voorzitter van Roze in Blauw, nadat ze van haar werkgever haar baan bij de politie niet langer mocht combineren met haar tv-werk en ze voor het laatste koos. Tegelijk stapte ook vice-voorzitter Frido Stein op, gevolgd door de twee andere bestuursleden, zodat uiteindelijk het hele bestuur van Roze in Blauw was teruggetreden. Lhbt-belangenorganisatie COC sprak zijn zorg uit over deze ontwikkeling.

Ellie LustNaar aanleiding van dit twintig jarig bestaan was er in Amsterdam een expositie van vooral foto’s van evenementen waar Roze in Blauw zichtbaar aanwezig is geweest. “Iets wat we heel belangrijk vinden”, zegt Martin de Jong, naast zijn functie van politieagent nauw betrokken is bij Roze in Blauw.

“Met de expositie willen we ook naar mensen buiten Nederland uitdragen, dat we het belangrijk vinden om op te komen en zorg te dragen voor de LHBTI+ gemeenschap. We zijn overigens niet het enige land maar zeker wel vooruitstrevend met dit initiatief. We vinden het belangrijk om in contact te staan met de mensen binnen de LHBTI+ community”, aldus De Jong.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Roze in Blauw viert 20-jarige jubileum

Redaktie, in Algemeen op 03 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media