Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1022 people
86447 users - nu online: 1022 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Uitgaan & Reports

Het is woensdagnamiddag. Door de regen fiets ik naar Oost, af en toe even schuilen. Samen met Ambassadeur Raymond en zijn vriend, beiden in leer gaan we op pad. Wanneer we arriveren ontwaar ik een kleurrijk geheel. Tussen de buien door arriveert de Trans Pride Walk met een drumband voorop.

door Wil Groot - 17 oktober 2019

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Pride Oost, Alle kleuren Oost. . .


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Trans Walk Pride Oost, foto Jeroen PloegerDolly Bellefleur opent en interviewt wethouder Rutger Groot Wassink die Stonewal naar voren haalt. “Daar kwamen mensen zelf in actie om hun vrijheid op te eisen. Mensen moeten dat zelf doen en hier doen jullie dat.” Een groot applaus volgt.

Dolly arriveert met de Brandweer - Foto Fleur DikkenOp het podium treden etnische artiesten, transgender artiesten, 70+ Dames die hip hop dansen, vluchtelingen zoals Wasim Arslan en jongeren uit de buurt. Om mij heen zie ik de gehele lhbti gemeenschap aanwezig, gemixt met alle etnische kleuren die Amsterdam Oost rijk is. Op de dansvloer danst alles door elkaar en met elkaar. Kinderen, vrouwen met hoofddoeken, vaders en lhbti.

Met open mond aanschouw ik het geheel. Blijdschap overmant mij.

Ik ontwaar Marten Bos, een oude bekende en die laat mij weten dat de meeste vrijwilligers heteroseksuele Marokkaanse jongeren zijn. Hij stelt mij even later aan Redouane Amine voor. Hij is een van de Pride Oost Ambassadeurs, net als Jaika Koot. “Amsterdam Oost bruist man, kijk om je heen, de hele wereld komt hier bij elkaar”, zegt hij met een trotse grijns op zijn gezicht. We spreken af na de pride elkaar te ontmoeten.

“Alle Kleuren Oost betrekt bij dit feest iedereen. Het feest is van de buurt, voor de buurt en door de buurt. Wij omarmen de diversiteit van de buurt. Alle nationaliteiten, alle kleuren bij elkaar.”
Wij zitten met zijn allen bij StreetsmArt, een jongeren organisatie in de Indische buurt, waar open Peers elkaar ontmoeten. Er worden workshops gegeven en buurtbewoners ontmoeten elkaar. Marten vertelt dat hij 33 jaar actief is in de Marokkaanse gemeenschap.

Dolly met Wethouder Rutger Groot- Wassink rechts. Foto Fleur Dikken
Hij kwam gelijk uit de kast. “Voor ons ben je Marten”, was hun antwoord. De rest is niet belangrijk, wees wie je bent.” Zijn openheid werd omarmd.

“Die tijd heeft mij gemaakt dat ik ben gaan houden van de Marokkaanse gemeenschap,” voegt hij er aan toe. “Uit de kast komen is een westers begrip, je bent gewoon wie je bent,” voegt Rachid er aan toe en glimlacht, samen met de anderen.

Diversiteit, jezelf zijn?
Redouane neemt het woord. “Omdat ik er zo uitzie vinden anderen het vreemd dat ik positief sta ten opzichte van lhbti. Iedereen mag zijn wie hij wil zijn. Dat vrijheid van het zijn verder gaat dan het leven. Als je binnen het spectrum van het leven niet kan zijn wie je wilt zijn, leef je dan eigenlijk wel?”

Redouane kijkt mij vragend aan en gaat door. Redouane Amine - Foto Fleur Dikkens“Jezelf zijn, je niet te laten beïnvloeden door het leven is je leven vormgeven hoe jij dat wilt. Diversiteit is onlosmakelijk verbonden met hoe wij hier leven, wat te maken heeft met intersectionaliteit, oftewel kruispunt denken. Dit heeft te maken met verschillen en overeenkomsten en deze omarmen.”

Heb je altijd zo over homoseksualiteit gedacht?
Nee, homoseksualiteit was ‘not done’. Je groeit op, leeft in een bepaalde omgeving en onbewust neem je bepaalde karakteristieken en gedachtengoed van je omgeving aan. In je puberteit ben je je eigen identiteit aan het vormen, jezelf aan het vinden en de straat is je leerschool.

De ommekeer kwam toen ik voor een empowerment weekend werd gevraagd, gericht op bi culturele jongeren, hetero’s en lhbti ers.

Fatima Elatik - Foto Fleur Dikken
Ik was in dubio, want hoe zal mijn omgeving het oppikken. Toch in mij was een nieuwsgierigheid naar mensen toe om mensen op een dieper niveau proberen te willen begrijpen. Het is echt een van de mooiste weekenden van mijn leven geweest. Mensen met verschillende identiteiten die elkaar aan het verrijken zijn met gevoel en kennis, met ‘zijn’. Het heeft mijn denken veranderd. Ik heb geleerd anderen niet aan te doen wat mijzelf is overkomen, gediscrimineerd worden op basis van een klein element.


Of het nou Marokkaan zijn of gay zijn is, ik ga dat Mounir Samuels - Foto Fleur Dikkenniet doen.

Het effect is dat ik veel meer geniet van alles om mij heen, dat ik mij kan inzetten voor het bestrijden van discriminatie. Dit doe ik nu met mijn ambassadeurschap bij ‘Alle Kleuren Oost’, om hele mooie dingen neer te zetten. De mensen die het omarmen zijn gewonnen en zij die dat niet doen, dan kan je zeggen; werk aan de winkel.”

En dit pakken jullie aan met workshops?
Met workshops diversiteit zijn wij bezig het ‘Alle Kleuren Oost Project’ uit te breiden naar andere delen van Amsterdam. Toch heeft elk stadsdeel een andere dynamiek. Wij zijn momenteel bezig met de gemeente.

Foto Fleur Dikken
Intersectionaliteit, ook wel kruispunt denken, is in de sociologie dat individuen in de samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op grond van een veelvoud van factoren. Pride ‘Alle Kleuren Oost’ laat mij zien dat er een broeiplek van alle kleuren is in Amsterdam Oost waar mensen van ras, geslacht, gender, seksualiteit en klasse samen de diversiteit van de buurt bij elkaar brengen.

Samen zijn zij ‘Alle Kleuren Oost’ en samen vierden zij feest. Voor mij zijn zij een voorbeeld voor de hele stad en de rest van Nederland. Pride Oost heeft mijn ogen geopend.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Pride Oost, Alle kleuren Oost. . .

Wil Groot, in Uitgaan & Reports op 22 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media