Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 845 people
86447 users - nu online: 845 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Pride in Tbilisi … geen feestje maar een gevecht, deel 1


door Hans Verhoeven in Uitgaan & Reports , 23 september 2019

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


"Pride started as a protest" hoor je vaak, wat veel mensen vergeten is dat Pride in veel landen nog steeds een protest is. In Georgie bijvoorbeeld, waar activisten probeerden een Pride te organiseren en te maken kregen met geweld, knokploegen, tegendemonstraties, rechtse groeperingen, de orthodoxe kerk en een tegenwerkende overheid.


Pride Amsterdam ambassadeur Hans Verhoeven was eerder in Kiev (Ukraine), Belgrado (Serbvie) en Pristina (Kosovo) om lokale Pride organisatoren te steunen en hij reisde ook naar Tbilisi (Georgie) om de organisatoren daar bij te staan. Dit is zijn verslag:

Pride is een feestje, maar niet overal. Pride is in veel landen nog steeds een gevecht. Een gevecht met de overheid, met de kerk, met rechtse groeperingen, of met alle drie, zoals in Tbilisi (Georgie). In aanloop naar de eerste Pride week ooit in Tbilisi bleek de steun van de overheid minimaal en de oppositie extreem. Rechtse groeperingen en de orthodoxe kerk hadden elkaar al snel gevonden in hun protest tegen een te houden Pride. Protest dat zich niet alleen vreedzaam uitte. Als ambassadeur van Pride Amsterdam ondersteun ik Pride-organisatoren in landen waar Pride geen feestje is, waar de overheid niet altijd even meegaand en ondersteunend is en de bevolking vaak vol afkeer kijkt naar de LHBTI-community. Zo ook in Tbilisi.In de aanloop naar de eerste Pride in Tbilisi kregen de organisatoren al te maken met extreem veel tegenstand: van de regering en de politiek, de kerk en rechtse partijen. De patriarch van de Georgische Orthodoxe Kerk riep de regering op om de Pride te verbieden. In reactie op zijn opriep verzamelden een honderdtal demonstranten zich op de trappen bij het parlemetsgebouw om hun eis voor een demonstratievergunning (en belangrijker: bescherming) kracht bij te zetten. Een stand-off met honderden tegen-demonstranten volgde, tot laat in de avond. Uiteindelijk werden de LHBTI-activisten onder politiebegeleiding weggevoerd en voor enkele uren vastgehouden. De toon was gezet.

Enkele dagen later kom ik aan in Tbilisi. Vol goede moed dat het toch mogelijk moet zijn de overheid te overtuigen dat zij een plicht hebben om Pride veilig te laten verlopen. Goede moed die ik snel laat varen. Alhoewel op papier homoseksualiteit geen probleem zou moeten zijn, is in de praktijk niets minder waar.

Uit mijn online dagboek (voorafgaand aan mijn aankomst later die dag):
woensdag 19 juni:
Het overleg vandaag tussen de EU ambassadeur en het ministerie van Binnenlandse zaken van Georgië heeft helaas de partijen niet nader tot elkaar gebracht. Er wordt geen vergunning verleend. Desondanks willen de Pride organisatoren de Pride March door laten gaan.

Levan VasadzeZakenman Levan Vasadze heeft tijdens een ‘echte mannen’ bijeenkomst in Vera Garden in Tbilisi aangekondigd op 22 juni een volksleger in te zullen zetten om de Pride March te voorkomen. “LGBT activists will shake hands with the belt...” aldus Vasadze.
Ook een positieve noot: een orthodoxe pastor, Father Ilia, zei “immorele mensen kunnen de algemene moraal niet verdedigen” en beschuldigde Vasadze ervan een revolutie tegen de democratie te beginnen.

Kort na aankomst in Tbilisi heb ik overleg met de Nederlandse ambassadeur, Jos Douma. We hebben nog niet eerder samengewerkt en moeten even aan elkaar wennen, maar hij staat overduidelijk aan onze kant. De ambassadeur speelt een rol in het overleg met de regering, dat hij voert samen met de EU- en Amerikaanse ambassadeur, en brengt mij op de hoogte van de laatste stand van zaken. We bespreken hoe we de organisatoren, elk vanuit onze eigen rol, het beste kunnen helpen en ondersteunen. Aansluitend naar het adres vanwaar de Pride wordt voorbereid waar de lokale organisatoren mij op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken en ik een drie-tal andere buitenlandse activisten tref. Kort na mijn vertrek krijgen de organisatoren (niet voor het eerst) te maken met geweld.

Uit mijn online dagboek:
Vanmiddag is het onderkomen van de Tblisi Pride organisatie aangevallen cq overvallen. De organisatoren zijn verhuisd naar een nieuw schuiladres. De politie was snel ter plaatse en heeft enkele overvallers gearresteerd. Inmiddels ontvangen de Pride organisatoren op hun (geheime) telefoonnummers doodsbedreigingen.

Het eerste publieke evenement, een theatervoorstlling, verliep zonder problemen maar was dan ook, nadat de zaalverhuurder gisteren het verhuurcontract opzegde (enkele uren nadat de locatie was medegedeeld aan de politie) onder uiterste geheimhouding verplaats naar de recreatiezaal van een baptisten verzorgingstehuis aan de rand van de stad. Hier het verslag van dolgelukkige organisatoren:

Tbilisi Pride has officially started with the social theatre performance "Caucasian Metamorphosis". The event passed peacefully, without any incidents. Despite all the risks, over 100 people attended the performance. Thank you, brave friends, for support and solidarity! We will change together! #TbilisiPride

Donderdag proberen de organisatoren een petitie van All Out , ondertekent door ruim 30.000 personen, te overhandigen aan de Minister President, die ze weigert in ontvangst te nemen. Er is een hoop politie aanwezig, dat is vreemd want onze komst is niet aangemeld. Professioneel houden ze de tegendemonstranten op afstand die zich al snel melden. Hoe ook die nou weer weten dat we daar zijn ...

Nieuwsflits uit Tbilisi

Vanavond zijn toeristen aangevallen in Vera park door aanhangers van Vesadze omdat ze ‘niet mannelijk genoeg’ waren. De politie trad snel op en arresteerde de daders.

Ondertussen breekt er in Tbilisi een volksopstand uit. Die heeft niets met ons te maken en alles met een regering die zijn eigen gang gaat. Het parlement wordt bezet en later zelfs bestormd. Daarbij vallen meer dan 100 zwaar gewonden door het politieoptreden, iets wat het journaal in Nederland niet haalt. Mijn verslag aan het thuis-front:


Uit mijn online dagboek, dag 2 in Tbilisi

Ik hoop dat jullie niet Tbilisi-moe worden!
De rest van de dag ben ik vooral bezig geweest met lobby werk; mensen op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, pers te woord staan en informatie delen. Vanmiddag kwamen twee door de tegenstanders georganiseerde petities online waar ik veel ruchtbaarheid aan heb gegeven. Vooral omdat één zich rechtstreeks richt tot Trump met het verzoek zijn ambassadeur hier op het matje te roepen. En dat zou betekenen dat de Pride beweging één van zijn grootste bondgenoten zou verliezen!


Niet eerder heb ik zoveel berichten op één dag verzonden.
Miljonair Levan Vasadze, de grote opponent van de Pride beweging, kondigde eerder aan een revolutie te zullen ontketenen wanneer de Pride doorgang zal vinden. Wel, hij moet even op zijn beurt wachten want de regering moet eerst met de revolutie van de aanhangers van Nika Melia dealen. Die staan nu op de trappen van het Parlementsgebouw. “Mr. Vasadze, please await your turn.’ De spanning stijgt, vooral bij de activisten. Welterusten daar, in het rustige Amsterdam.

De spanning stijgt, de gesprekken tussen het trio ambassadeurs en de overheid stokken, ze hebben op regeringsniveau even andere zaken aan hun hoofd: er dreigt een revolutie en ‘wij’ zijn even uit beeld.


Volgende maand het tweede deel:
over een mislukte revolutie, de eerste drone-pride ever, de kortste Pride March ooit gelopen en hollen om veilig weg te komen.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN HANS VERHOEVENMEEST GELEZEN VAN HANS VERHOEVEN

Pride in Tbilisi … geen feestje maar een gevecht, deel 1

Hans Verhoeven, in Uitgaan & Reports op 28 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media