Back to Top
Dinsdag 02 juni
86440 users - nu online: 1107 people
86440 users - nu online: 1107 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Kamer positief over discriminatierechercheurs


door Redaktie in Historie & Politiek , 09 augustus 2019

This article is also available in English


De Tweede Kamer staat positief tegenover het aanstellen van discriminatierechercheurs bij de politie. Dat bleek begin juli tijdens stemming over een voorstel van Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Ozutok (GroenLinks).

Het COC had hier de afgelopen tijd samen met TNN, NNID en andere belangenorganisaties op aangedrongen. De Kamer wil dat minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) in gesprek gaat met politie, Openbaar Ministerie en belangenorganisaties om de mogelijkheid van het invoeren van discriminatierechercheurs te verkennen.

Het COC pleitte met andere organisaties voor de gespecialiseerde discriminatierechercheurs omdat er nu maar weinig daders van (LHBTI-) discriminatie worden veroordeeld. Bewijs leveren in discriminatiezaken is vaak complex, en gespecialiseerde rechercheurs kunnen bijdragen aan meer veroordelingen. Ook voor o.a. zedendelicten en milieudelicten beschikt de politie over gespecialiseerde rechercheurs.

In het buitenland werkt de politie vaak al met gespecialiseerde discriminatierechercheurs. Dat geldt bijvoorbeeld voor Engeland en Wales, waar de aangiftebereidheid bij discriminatie twintig keer hoger ligt dan in Nederland, terwijl die landen samen maar drie keer groter zijn dan Nederland.

De oproep van het COC voor de gespecialiseerde rechercheurs werd mede gedaan namens NNID, TNN en het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) en Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Eerder dit jaar bereikten COC, TNN en NNID al dat de maximumstraf bij aanzetten tot discriminatie wordt verdubbeld, de aanpak van discriminatie een verplicht onderwerp wordt op de politieacademie en dat de agenten Roze in Blauw een sterkere positie krijgen in de politieorganisatie. Roze in Blauw zijn agenten die LHBTI’s o.a. kunnen ondersteunen bij het doen van aangifte van discriminatie.

COC en activistencollectief #ikbenhetzat demonstreerden in november bij de Kamer voor een steviger aanpak van geweld tegen LHBTI’s.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Kamer positief over discriminatierechercheurs

Redaktie, in Historie & Politiek op 14 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media