Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1060 people
86426 users - nu online: 1060 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Drag op de Zeedijk


door Jakko ter Borg in Evenementen & Agenda , 30 juli 2019

This article is also available in English


Drag is meer mainstream dan ooit en is niet meer weg te denken uit onze huidige scene. De Zeedijk heeft een speciale geschiedenis met drag. Zo was Amsterdam’s gezelligste straat voor de oorlog al het toneel van de jaarlijkse Hartjesdagen, waarbij crossdressing een grote rol speelt.


En eenentwintig jaar geleden zette de legendarische Dusty elke week de Dijk op z’n kop met haar beroemde drag-bingo in café The Queen’s Head, een traditie die tot op de dag van vandaag elke dinsdag wordt voortgezet.

Victoria FalseVictoria False is de meest bekende drag queen op de Zeedijk en schittert al jaren op en rondom de Zeedijk bij diverse café’s en evenementen. Ook zet ze zich in voor homo-ouderen en is ze dit jaar Ambassadrice van de Gay Pride. Dit jaar zal ze weer te bewonderen zijn op het Zeedijk-podium tijdens Pride, samen met diverse andere drag queens zoals Mayday, Abby OMG en Ivana. We stelden haar wat vragen.

Hoe lang geleden is voor jou het drag-avontuur begonnen op de Dijk?
“Na een stop van twintig jaar begon het negen jaar geleden weer in De Barderij en in datzelfde jaar mocht ik tijdens Pride op het grote podium zingen. Ik zweer je dat ik toen echt peentjes gezweet heb...”

Je treedt door het hele land land op, maar we zien je het meest op en rond de Zeedijk, wat heb jij met deze straat?
“Eigenlijk vond ik de Zeedijk vroeger altijd maar een enge straat, met veel problemen. Maar tijdens de Hartjesdagen ben ik verliefd geworden op de Dijk. De grote verbeteringen en veranderingen in de straat vielen samen met het opnieuw leven inblazen van de Hartjesdagen in 1997. Door de jaren heen is het feest wat veranderd en wat kleiner geworden, maar ondanks dat vind ik de Hartjesdagen nog steeds één van de leukste dagen van het jaar.”

Dus drag op de Dijk is eigenlijk begonnen op de Hartjesdagen?
“Oorsponkelijk was Hartjesdag eigenlijk ‘hertjesdag,’ een dag waarop het vlees van afgeschoten jong wild door de rijken werd gedeeld met de armere mensen, die normaal geen geld hadden voor vlees. Kleine verkleedpartijen werden in de loop van de tijd onderdeel van het feest, maar qua travestie stelde dat nog niet veel voor. Dan kwam oma naar buiten met een snor en had opa het schort van oma voor, wat dan helemaal hilarisch was.”

“De echte travestie is er pas bijgekomen toen Dusty, bekend van haar bingo in de Queen’s Head, de Hartjesdagen ging organiseren. Uiteindelijk werd het een bont festijn met zingende en dansende mensen, zo populair dat er te veel mensen op de dijk waren en de veiligheid niet meer te garanderen was, niemand kon een kant op. Mede daarom is het feest verkleind en is het feest, net als vroeger, weer naar de maandag verplaatst. Ergens jammer, maar het is leuk om weer meer gezichten uit de buurt zien. Het was oorsponkelijk een feest voor de bewoners van de Zeedijk en dat is ook echt hoe het nu voelt.”

Waar kunnen we je deze Pride tegenkomen?
“Ik ga natuurlijk met Ashley Knight de ouderen opzoeken in de zorginstellingen om daar de roze ouderen van een prachtige show te voorzien. Daarnaast ben ik natuurlijk aanwezig bij alle officiele Pride-momenten en sta ik op de ambassadeursboot, in een oogverblindende japon natuurlijk. Ik open de Senior Pride op donderdagvond en verheug me ontzettend om op vrijdagavond samen met Ashley Knight te knallen op het Zeedijk-podium bij The Queen’s Head, samen met Coby van Dam.”Waar wil jij als ambassadrice van Pride vooral aandacht voor vragen?
“De uitspraak die ik hoorde in een zorginstelling: ‘ben je homo, dan zijn de moffen je vergeten mee te nemen in de oorlog, viespeuk,’ is voor mij de aanleiding geweest me in te gaan zetten voor roze ouderen in zorginstellingen. Deze roze ouderen zijn de pioneers geweest op het gebied van homorechten en emancipatie. Ze hebben vaak een moeilijke jeugd gehad, zijn opgegroeid in een tijd waarin homo zijn niet werd geaccepteerd. Door hun doorzetting, inzet en moed hebben wij nu de rechten en vrijheid in Nederland waar we zo trots op zijn. Het is hartverscheurend om te zien hoe die ouderen soms weer terug in de kast moeten als ze in een zorginstelling terecht komen. Door mijn optredens in zorginstellingen hoop ik ze een mooie show te geven, een hart onder de riem te steken, en aandacht te vragen voor het probleem van pesten en discriminatie van roze ouderen in zorginstellingen.”


Victoria False is als Pride-ambassadeur aanwezig bij alle officiele Pride-uitingen en zal optreden op het Zeedijk-podium op vrijdag 2 augustus 2019.

foto’s Prisma Compositional, e.a.

GERELATEERDMEER VAN JAKKO TER BORGMEEST GELEZEN VAN JAKKO TER BORG

Drag op de Zeedijk

Jakko ter Borg, in Evenementen & Agenda op 04 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media