Back to Top
Maandag 27 Jan
86407 users - nu online: 1087 people
86407 users - nu online: 1087 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Pride begint met een trotse optocht!


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 20 juli 2019

This article is also available in English


Van 27 juli tot en met 4 augustus viert Amsterdam de Pride. Gedurende negen dagen wappert de regenboogvlag boven onze stad en worden meer dan driehonderd activiteiten georganiseerd. De eerste dagen van Pride is er vooral aandacht voor inhoudelijke zaken. Dan zijn er workshops, congressen, conferenties, kunstzinnige activiteiten en natuurlijk de Canal Parade. De Pride Walk opent ook dit jaar Pride Amsterdam.

foto (c) Jeroen Ploeger/ AGP
Op 27 juli gaat het, na een korte manifestatie met sprekers en muziek op het Homomonument, in demonstratieve optocht naar het Vondelpark waar de aankomst van de Pride Walk de start inluidt van Pride Park met een uitgebreid programma met sport, een informatiemarkt, muziek en leuke activiteiten.

Sinds enkele jaren is Hans Verhoeven de dijvende kracht achter de Pride Walk. Gay News sprak met hem.

“Zes jaar geleden werd de eerste Pride Walk gelopen. Het was Daan Smeelen, voorzitter van de Stichting Homomonument, die het initiatief nam. Zij signaleerde in de regenboog-community een groeiende behoefte om ‘de straat op te gaan.’ De eerste Walks begonnen op het Mercatorplein en eindigden bij het Homomonument. In 2016 veranderde de opzet van de Pride-week waardoor het Vondelpark in beeld kwam. "

"Sinds 2017 is de Pride Walk de officiële opening van de Pride-week op de eerste zaterdag van de negen dagen dat Pride Amsterdam duurt en lopen we van het Homomonument naar het Vondelpark.”


De Pride Walk is in deelnemersaantal in die jaren flink gegroeid en voorziet daarmee klaarblijkelijk in een behoefte. Wat willen jullie met de Pride Walk uitdragen?
“De Pride Walk is voor en van iedereen. We nodigen mensen uit hun boodschap of mening kenbaar te maken. Pak een stuk karton en schrijf daarop wat je vindt dat moet veranderen, waar je voor of tegen bent, of wat beter kan. Maar met een regenboogvlag wapperen is ook een statement. Door de jaren heen lopen steeds meer organisaties en groepen mee, die de Pride Walk gebruiken om de doelen die ze willen bereiken kenbaar te maken en kracht bij te zetten. Veel mensen lopen ook mee vanuit een gevoel van verbondenheid en solidariteit. De deelname is laagdrempelig, iedereen kan zo aansluiten.”

“Vanuit de Pride Walk Commissie geven we een internationaal statement af. We dragen de vlaggen mee van de meer dan zeventig landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat, in sommige landen zelfs met de dood als straf! Elk jaar worden dat er gelukkig minder, dit jaar al weer vijf minder dan vorig jaar, omdat die landen hun wetgeving hebben aangepast of het hooggerechtshof heeft bepaald dat de bepalingen in de wet ongrondwettelijk zijn."

"Dat resultaat is te danken aan lokale activisten die zich, vaak met gevaar voor eigen leven, inzetten voor verandering van de wet. Maar ook de Equal Rights Coalition (ERC) heeft daar vaak een rol in gespeeld. De ERC bestaat uit zesendertig landen die de diplomatie inzetten om de wetten in die landen van tafel te krijgen. Medewerkers van de ambassades van de ERC-landen lopen ook mee, direct achter de vlaggen van de landen waar ze nog werk te verrichten hebben.”


Hoe wordt het thema “Remember the Past, Create the Future” in de Pride Walk verwerkt?
“We dragen vijfenzeventig borden mee waarop we de mijlpalen en helden uit het verleden weergeven, maar ook de doelen die we nog hebben voor de toekomst. Die borden geven een mooi overzicht van datgene wat is bereikt en de mensen die daarin een rol hebben gespeeld, maar zijn ook een spoorboekje voor datgene waar we ons als regenboog-gemeenschap de komende jaren nog voor moeten inzetten.”

Hans VerhoevenMeer informatie over de Pride Walk op www.pridewalk.amsterdam en op Facebook Pride Walk Amsterdam. Het is fijn wanneer deelnemers op de event-pagina op Facebook hun komst kenbaar maken. Organisaties wordt gevraagd per email door te geven met hoeveel mensen ze ongeveer gaan komen. Op die manier heeft de organisatie een beetje zicht op het verwachtte aantal deelnemers en kan daar in de voorbereidingen rekening mee houden.

Wil je op en andere manier deelnemen dan lopen (bijvoorbeeld met een voertuig) dan moet je dat wel van te voren aanmelden via parade@pridewalk.amsterdam.Pride Amsterdam 2019,  van 27 juli tm 4 augustus 2019, zie pride.amsterdam, of onze pride sectie op pride.gayamsterdam.com. Je kunt ook digitaal bladeren door onze Amsterdam pride editie

foto's: (c) Jeroen Ploeger/ AGP

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Pride begint met een trotse optocht!

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 25 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media