Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 836 people
86447 users - nu online: 836 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homoseksualiteit blijft strafbaar in Kenia


door Redaktie in Historie & Politiek , 14 juli 2019

This article is also available in English


Het Hooggerechtshof in Kenia heeft geoordeeld dat de wetsartikelen op grond waarvan homoseksualiteit in Kenia strafbaar is niet ongrondwettelijk zijn. Homoseksuele handelingen blijven daarmee in Kenia verboden en kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf van 5 tot 14 jaar.

Vanuit de Keniaanse LHBTI-gemeenschap is met teleurstelling gereageerd op het vonnis, maar ook met vastberadenheid om de strijd voort te zetten. In tegenstelling tot veel andere landen, zijn deze strafwetten in Kenia geen dode letter. Uit officiële regeringsdocumenten blijkt namelijk dat tussen 2013 en 2017 meer dan 530 mensen zijn opgepakt op grond van deze wetten.

Het vonnis is de voorlopige afsluiting van een rechtszaak die al in 2016 werd aangespannen door Eric Gitari, medeoprichter en directeur van de National Gay and Lesbian Human Rights Commission (NGLHRC), een partnerorganisatie van het COC in het internationale programma Bridging the Gaps. Doel was het schrappen van de strafwetsartikelen 162 en 165 op grond waarvan homoseksuele handelingen strafbaar zijn, omdat ze in strijd zouden zijn met de Grondwet van Kenia. Daarin is non-discriminatie, gelijkberechtiging, menselijke waardigheid en het recht op privacy vastgelegd.

Grondrechten die ook voor LHBTI’s gelden, maar fundamenteel aangetast worden door deze strafwetten en de maatschappelijke discriminatie en onveiligheid die ze tot gevolg hebben.

Het Hooggerechtshof is echter tot het oordeel gekomen dat er onvoldoende bewijs is dat de strafwetsartikelen discriminerend zijn, omdat ze voor iedereen gelden ongeacht seksuele oriëntatie.

De rechters bestrijden overigens ook dat homoseksualiteit een aangeboren en onverandere seksuele gerichtheid is.

De wetten zijn volgens de rechters ook een uitdrukking van de waarden en normen van Kenia – zoals die blijken uit het wetsartikel dat regelt dat enkel een man en vrouw een huwelijk kunnen sluiten – en daarmee ook geen aantasting van de mensenrechten. Volgens de rechters is de strafwet daarom niet in strijd met de Grondwet.

Uit de eerste reacties vanuit de Keniaanse LHBTI-gemeenschap blijkt grote teleurstelling over het vonnis, vooral vanwege recente positieve rechterlijke uitspraken. Zoals vorig jaar het toelaten van de film Rafiki van regisseur Wanuri Kahiu en begin dit jaar het oordeel dat de officiële registratie van de NGLHRC moet worden toegestaan. Maar er is ook grote vastberadenheid om de strijd voort te zetten. In de eerste plaats door in hoger beroep te gaan bij het Hof van Beroep en uiteindelijk als dat nodig is tot aan het Grondwettelijk Hof.

Ook COC Nederland is teleurgesteld, maar staat achter de Keniaanse LHBTI-activisten in hun optimisme om door te vechten. “Vooruitgang gaat dikwijls met stappen vooruit en dan helaas soms ook weer een stap terug”, zegt Joyce Hamilton, internationaal medewerker van COC Nederland. “Maar uiteindelijk zal de inzet van de activisten beloond worden, ook door de druk die uitgaat van verandering in andere landen.”

Hoorzittingen in deze zaak werden in oktober vorig jaar gehouden. Het feit dat een maand eerder het Hooggerechtshof van India een vergelijkbare Brits koloniale sodomiewet ongrondwettelijk verklaard had, speelde daarbij een belangrijke rol. De strafwetsartikelen in Kenia zijn immers ook een erfenis uit het Brits koloniale verleden. Verwacht werd dat het Hooggerechtshof al op 22 februari jl. met een vonnis zou komen, maar op die dag werd slechts bekend gemaakt dat dit werd uitgesteld tot mei 2019.

Angola maakte begin dit jaar wel een einde aan de strafbaarstelling van homoseksuele handelingen. Er zijn nu nog 70 landen waar homoseksualiteit strafbaar is, waaronder 33 Afrikaanse landen.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Homoseksualiteit blijft strafbaar in Kenia

Redaktie, in Historie & Politiek op 19 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media