Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 851 people
86447 users - nu online: 851 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

De titel van deze column omschrijft de hoge werkdruk die wij deze weken op kantoor ervaren vanwege de introductie en verkoop van de Pride-vignetten, de verschillende productie-deadlines en het verzamelen en aanleveren van duizend-en-één documenten bij het stadsloket ten behoeve van alle benodigde ontheffingen. Maar daar wil ik het in de column niet over hebben.

door Lucien Spee - 05 juli 2019

Printervriendelijke Pagina  
Pride: zoveel te doen


This article is also available in English


A'dam Toren
Want wat de titel van mijn column ook omschrijft en wat veel leuker is om over te schrijven is de hoeveelheid en verscheidenheid aan activiteiten die, naast alle welbekende buitenactiviteiten, op het programma staan dit jaar. De Pride-commissies hebben deze winter volle toeren gedraaid en zijn met een groot palet aan leuke ideeën bij me gekomen en ik heb er gelukkig veel (financieel) mogelijk kunnen maken.

Om een aantal daarvan bij te kunnen wonen zullen jullie deze Pride de pond naar Noord moeten nemen en de A’dam Pride Toren bezoeken.

Van 27 juli tot en met 3 augustus is de toren verlicht in de regenboogkleuren en vinden er op de zestiende en zeventiende verdieping dagelijks activiteiten plaats, die zijn georganiseerd door en voor de verschillende doelgroepen van onze community.

Pride ambassadeur Valentijn de HinghOp zondag 28 juli is de eer aan Trans Pride om de reeks van activiteiten te openen en aan Joshua Walter om deze een week later, op zondag 4 augustus, met Good Life af te sluiten. Tussendoor vindt er van alles plaats, een brunch voor onze roze helden uit de verzorgingshuizen, een glow in the dark party van Femmazing voor de dames, unboxed activiteiten voor kinderen, paneldiscussies met A.S.V.Gay-studenten, een corporate pride conferentie, een Boomerang fundraiser benefiet diner, een QBPOC party, een “meet the criticasters” panel, een pride sports café, ondersteboven activiteiten, pink terrorist talks, en nog veel meer. Maar niet alleen in de A’dam Pride Toren vinden mooie activiteiten plaats.

De Stadsschouwburg staat met de programmering van de musical Fun Home en het toneelstuk Small Town Boy ook de hele week in het teken van Pride. Aansluitend aan de voorstellingen organiseren wij daar vier thema-avonden, waarbij acteurs en bekende gezichten uit de community aanschuiven en Pride Ambassadeur Valentijn de Hingh de gesprekken zal begeleiden.

In het Amsterdam Theater staat alweer voor het vijfde jaar Bianca del Rio en vanwege het succes deze editie zelfs twee avonden. Ook als je gek bent op het witte doek kom je deze Pride niks te kort. Naast onze traditionele openluchtbioscoop op woensdag en donderdag bieden Rialto en Cinecenter een speciale Pride-programmering en ook IDFA goes Pride met een documentaire bij FC Hyena.

Zelfs het Rijksmuseum doet dit jaar mee en omarmt de regenboog als nooit te voren. Met een roze rondleiding langs de kunstwerken wordt de geschiedenis verteld van homoseksualiteit in Nederland en maak je een wandeling door de eeuwen, van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. Maar ook activiteiten in de tuin zijn gelinkt aan ons festival.

Over tuinen en rondleidingen gesproken, een echte aanrader is de rondleiding door het homoseksuele dierenrijk in Artis. En het kunst-en-cultuur-programma gaat ook verder de wijk in deze Pride. Zo kun je in de Bijlmer niet alleen naar de roze zondag van Kwakoe, maar kun je daar in Oscam ook genieten van de liefdevolle portretten van travestieten, transseksuelen, dragqueens en female impersonators uit begin jaren negentig. Bij Podium Mozaïek in Bos en Lommer hangt een fotoserie over de menselijke seksualiteit en in de Go-Gallery in de Marnixstraat geven dertig kunstenaars een eerbetoon aan Frida Kahlo.

Queer talks vinden plaats in het Compagnietheater, door Raymi Sambo met het thema Stonewall-rellen, in de Oranje Kerk door Wellie Elhorst over HLBTI en religie en in de Oude Lutherse Kerk ontmoeten internationale activisten elkaar tijdens de jaarlijkse Rights Out There. In de Nieuwe Kerk op de Dam kun je jouw eigen Maxima-momentje beleven tijdens de rainbow-orgelconcerten.

Pride & Sport in het VondelparkAan de sportievelingen is dit jaar natuurlijk ook gedacht en nadat we de Pride hebben afgetrapt met alle sportactiviteiten in het Vondelpark zijn er door de week verschillende toernooien. Je kunt gaan tennissen, basketballen, zwemmen en er is zelfs een mini-triatlon.

Pride & Sport sluiten we op zondag 4 augustus op de Dam af met een poging het wereldrecord dansen met paren van het zelfde geslacht te breken.

Tot slot zetten wij onze succesvolle en prettige samenwerking met Salto voort en zal Pride TV dit jaar vanuit de Adam Pride Toren 24/7 (live) verslag doen van alles wat er in en om de stad rondom Pride te doen is.

Ben je na het lezen van alle bovenstaande activiteiten al te lui geworden om uit je stoel te komen of ben je om andere reden aan bed geplakt, dan kan je tenminste alles toch nog meekrijgen en genieten van hoeveel er te doen is deze Pride.

 
Lucien Spee
Lucien Spee is directeur van de Stichting Amsterdam Pride, de organisatie van de jaarlijkse Amsterdam Pride, die dit jaar van 27 juli- 4 augustus wordt gehouden. Zie www.pride.amsterdam voor meer informatie over het evenement. 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Pride: zoveel te doen

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 10 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media