Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 853 people
86447 users - nu online: 853 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Ongehoord oordeel over atlete Semenya


door Redaktie in Algemeen , 22 juni 2019


Het internationale sporttribunaal CAS oordeelde begin mei dat atlete Caster Semenya verplicht hormoonbehandelingen moet ondergaan om aan internationale atletiekwedstrijden deel te kunnen blijven nemen. NNID, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit, noemt het oordeel ‘ongehoord’ en ‘een zwarte bladzijde voor intersekse personen’. Het COC sluit zich daarbij aan.

‘Het is ongehoord dat het sporttribunaal Caster Semenya verplicht tot ingrijpen in haar kerngezonde lichaam als voorwaarde voor wat ze het beste kan en het liefste doet: op topniveau atletiek bedrijven,’ aldus voorzitter Inge Intven van NNID.
 
Het oordeel van CAS is volgens Intven ‘een zwarte bladzijde in de emancipatie van intersekse personen. En voor ieder ander, want wie je bent moet niet gereduceerd worden tot je testosteronniveau.’
 
De uitspraak van CAS volgt op een langlopend conflict tussen atletiekfederatie IAAF en Caster Semenya. De federatie vindt dat Semenya een te hoog testosteronniveau heeft en meent dat ze daarvan onevenredig voordeel zou hebben. IAAF wil ook aan andere vrouwen maximale testosteronniveaus opleggen.
 
Er is echter wetenschappelijk geen causaal verband aangetoond tussen een hoog testosteronniveau en betere prestaties. Sterker nog, veel vrouwen met een hoog testosterongehalte zullen daardoor eerder minder goed presenteren. Daarnaast maakt iedere topsporter gebruik van lichamelijke en genetische voordelen, zo stelt NNID.  
 
NNID vraagt zich af waarom IAAF juist ‘hyperandrogenisme’ eruit pikt, terwijl iedere topsporter lichamelijke voordelen heeft. Zo bestaan er ook geen regels om de beenlengte van een atleet in te perken, omdat een sporter voordeel zou hebben bij lange benen.
 
Volgens NNID heeft een atlete als Caster Semenya, die geboren en opgevoed is als vrouw, alle recht om deel te nemen in de vrouwensport en wordt ze door maatregelen van de IAAF gediscrimineerd.
 
NNID zet zich actief in voor de rechten van intersekse personen en dus ook voor atleten die onterecht slachtoffer worden van discriminerende maatregelen gebaseerd op hun geslachtskenmerken.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Ongehoord oordeel over atlete Semenya

Redaktie, in Algemeen op 27 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media