Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 833 people
86447 users - nu online: 833 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Canada viert 50 jaar homoseksualiteit uit strafwet


door Redaktie in Historie & Politiek , 20 juni 2019


In Canada is een equality coin (gelijkheidsmunt) onthult, dat ter gelegenheid van het feit dat het 50 jaar geleden is dat Canada homoseksualiteit uit de strafwet haalde.

De Royal Canadian Mint heeft haar nieuwe $1 'gelijkheidsmunt' onthuld, ter ere van de vooruitgang van de burgerrechten voor LGBTI-Canadezen. Op de munt van 1 Canadese dollar staan de woorden: 'Equality-Egalité' De munt werd lifestream op Facebook voorgesteld door de Canadese minister van Financieen Bill Morneau. De onthullingceremonie vond plaats in The 519 Centre, het holebi en transgender centrum in het hart van de homo uitgaansbuurt van Toronto.

De gelijkheidsmunt is gemaakt om 50 jaar te markeren sinds het begin van het proces van decriminalisering van homoseksualiteit in Canada, en is sinds 1 mei in omloop. Er werden 3 miljoen stuks van de munten geproduceerd.

"De gelijkheidsmunt erkent hun triomfen en moedigt ons allemaal aan om een beter, meer inclusief Canada te bouwen, want net als de munt zelf, hoe meer gelijkheid we hebben in Canada, hoe rijker we allemaal zijn. Het in omloop brengen van de herdenkingsmunt is een belangrijke dag voor de holebi en transgender+ gemeenschap én voor alle Canadezen. Het is een gelegenheid om na te denken over een mijlpaal in de geschiedenis van ons land, en een herinnering aan de vooruitgang die nog moet worden geboekt als we werken aan inclusie en gelijkheid voor alle holebi en transgender+ Canadezen," aldus minister Bill Morneau.

Het ontwerp van de gelijkheidsmunt is van Joe Average, en is een gestileerde viering van gelijkheid, bekeken vanuit een holebi en transgender+ perspectief. De twee met elkaar verweven gezichten weerspiegelen de vloeibaarheid van het geslacht en het spectrum van geslachten en, volgens een woordvoerder van Royal Canadian Mint, 'wordt opengelaten voor interpretatie: ze kunnen behoren tot twee personen of ze kunnen verschillende aspecten van iemands identiteit vertegenwoordigen.' de munt bevat daarnaast bovendien een beeltenis van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II, naar het ontwerp van Susanna Blunt, en sinds 2003 in gebruik op Canadese munten.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Canada viert 50 jaar homoseksualiteit uit strafwet

Redaktie, in Historie & Politiek op 25 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media