Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 847 people
86447 users - nu online: 847 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Dat we met Pride Amsterdam niet alleen onze diversiteit vieren maar ook feestelijk ageren tegen ongelijkheid en discriminatie is niet iedereen duidelijk. Daarom zullen we dit jaar de P van protest centraal zetten.

door Lucien Spee - 16 juni 2019

Printervriendelijke Pagina  
Pride = Protest


This article is also available in EnglishHet jubileum van Stonewall en ons thema dat daaraan is gelieerd lenen zich perfect om over de doelstellingen van Pride te communiceren en de bekendheid van onze strijd te vergroten. Zo kijken we terug naar de protestmarsen die de afgelopen vijftig jaar hebben plaatsgevonden en wat er zoal op de spandoeken te lezen stond.

Vele foto’s daarvan delen we reeds via onze kanalen in de sociale media, maar vier ervan gaan we uitlichten en komen op onze banieren waarmee we de de stad gaan aankleden. Een grote activistische vuist met teksten als “Gay Liberation now,” “Black Lives Matter,” “Stop Killing Trans People” en “We are not sick” zullen de stad aan het denken zetten.

Toen ik directeur van Pride werd was ik me bewust van het feit dat we de rest van de samenleving nog moesten opvoeden omtrent de betekenis van pride en bij die rest tegen ongelijkheid zouden moeten strijden. Maar wat ik toen echt niet kon vermoeden was dat er binnen onze gemeenschap ook nog een strijd te winnen was.

Sinds ik echter betrokken ben geweest bij de totstandkoming van onze Trans Pride en QPOC-commissies heb ik meerdere malen versteld gestaan over hoe respectloos onze gemeenschap soms met elkaar omgaat en hoe denigrerend er door sommigen over andere minderheidsgroepen gesproken kan worden.

Ik ben niet naïef, maar toch leefde ik tot voor kort in de veronderstelling dat de wij als minderheidsgroepen elkaar juist zouden vinden en steunen in de gezamenlijke strijd voor naleving van artikel 1 van de Nederlandse grondwet.

Mijn verliefdheid op mijn multiculturele, Venezolaanse echtgenoot is nog springlevend en ik ben daardoor al een tijd niet op dating apps te vinden. Maar mijn mond viel open toen ik opmerkzaam werd gemaakt op hoe men daar tegenwoordig met elkaar omgaat. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen seksuele voorkeur en hoeven witte homo’s niet per se het bed te delen met zwarte transmannen om te bewijzen dat zij geen racistische transfoben zijn. Maar waar de drang vandaan komt om je onmiskenbaar uit te spreken over wat je niet zoekt is mij een raadsel. Teksten als “no asians no blacks and straight acting only,” zijn onnodig kwetsend voor diegenen die het betreft. Waarom niet gewoon positief benoemen wat je wel zoekt.

Anyway, racisme en transfobie binnen de HLBT community zijn dus ook een fenomeen waaraan we deze Pride aandacht gaan besteden. Niet door alleen protestgeluiden te laten horen of door kwetsbare groepen als slachtoffer te presenteren, nee, juist door deze groepen een prominente plek te geven in de Pride en hun trots op een bijzondere en feestelijke manier in alle openbaarheid te tonen.

Zo komt er voor onze ambassadrice Amber Vineyard een droom uit en gaat zij met haar “kinderen” op zaterdag 27 juli een ballroom-evenement organiseren in het Pride Park. Het wordt een unieke ervaring, waarvoor ballroom houses van over de hele wereld naar Amsterdam zullen afreizen en dat nu al de potentie heeft om het grootste bal van Europa te worden.

Amber is moeder van het “House of Vineyard,” het eerste huis in Nederland naar voorbeeld van de ballroom houses uit de jaren tachtig in Harlem, New York. Veel gays en “transgenders of colour” werden door hun eigen familie en omgeving niet begrepen en zij sloten zich aan bij houses waar de “mother” een voorbeeldfunctie vertolkte.

De houses organiseerden balls: een plek waar dans, mode, kunst en transformatie bij elkaar kwamen en waar iedereen – ongeacht huidskleur of seksuele voorkeur – zichzelf mocht en kon zijn of mocht fantaseren over wie te zijn.

De ballroom-gedachte en het bijbehorende gevoel zijn nou precies waar we bij Pride naar op zoek zijn en we bieden dus graag ruimte aan dit prachtige project en onze Pride Business Club maakt dit ook nog eens financieel mogelijk.

Benieuwd of meelopen? Kom zaterdag 27 juli 2019 naar het Vondel(Pride) Park Dream Ball.

Lucien Spee
Lucien Spee is directeur van de Stichting Amsterdam Pride, de organisatie van de jaarlijkse Amsterdam Pride, die dit jaar van 27 juli- 4 augustus wordt gehouden. Zie www.pride.amsterdam voor meer informatie over het evenement. 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Pride = Protest

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 21 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media