Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1031 people
86447 users - nu online: 1031 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
COC vraagt opnieuw om onderzoek bestraffing homo’s in vorige eeuw


door Redaktie in Historie & Politiek , 19 februari 2019

This article is also available in English


COC Nederland vraagt opnieuw om een uitgebreid onderzoek naar de bestraffing van homoseksuelen in Nederland in de twintigste eeuw. Het COC doet dat verzoek in een brief aan de Tweede Kamer en minister Kajsa Ollongren.


“Het is tijd om schoon schip te maken”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over de oproep. Minister Ollongren (BZK) informeerde de Kamer eerder dit jaar over onderzoek dat ze zal laten doen naar zogenaamde ‘homolijsten’: lijsten van sollicitanten die halverwege de vorige eeuw werden afgewezen voor een baan als ambtenaar omdat ze homoseksueel zouden zijn.

In oktober stelde het COC voor om dit onderzoek te verbreden naar andere vormen van bestraffing van homo’s door de Nederlandse overheid in de vorige eeuw. Het gaat dan bijvoorbeeld om het voor homoseksuelen discriminerende oude strafwetartikel 248bis en het lastigvallen van homoseksuelen door de zedenpolitie. Op voorstel van GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok legde de Kamer het verzoek van het COC voor aan minister Ollongren.

Minister Ollongren antwoordde op 17 december dat het COC met dit verzoek ‘op de zaak vooruit’ zou lopen en dat eerst de uitkomst van haar onderzoek zou moeten worden afgewacht. Het COC antwoordt aan de Kamer dat er sprake moet zijn van een misverstand bij de minister. Als de resultaten van het onderzoek worden afgewacht is het immers ‘eenvoudigweg te laat’ om de onderzoeksopzet nog aan te passen, aldus COC-voorzitter Oosenbrug.

Persoonlijke drama’s

Ollongren Het discriminerende artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht bepaalde tot 1971 dat homoseksuele contacten met personen tussen de 16 en de 21 jaar strafbaar waren, terwijl heteroseksuele contacten met personen van die leeftijd niet strafbaar waren (en zijn). Op grond van het wetsartikel zijn zo’n 2500 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot zes maanden. De strafbaarheid leidde decennia lang tot persoonlijke drama’s in de levens van homoseksuelen.

De (zeden)politie viel in een groot deel van de vorige eeuw personen lastig die (mogelijk) homoseksueel waren, terwijl deze mensen niets hadden misdaan. Men legde zonder rechtsgrond kaartsystemen en fotoalbums aan van vermoedelijke homoseksuelen. Werkgevers, ouders en verhuurders werden over iemands (vermoedelijke) homoseksualiteit geïnformeerd, met ingrijpende consequenties voor het persoonlijk leven.

De homolijsten, de handelswijze van de overheid als werkgever, de handelswijze van de zedenpolitie en artikel 248bis kunnen volgens het COC niet goed los van elkaar worden gezien.

Ook in landen als het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt onderzoek gedaan naar de bestraffing van homoseksuelen door de overheid in de vorige eeuw.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

COC vraagt opnieuw om onderzoek bestraffing homo’s in vorige eeuw

Redaktie, in Historie & Politiek op 25 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media