Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1036 people
86447 users - nu online: 1036 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Staatssecretaris belooft beterschap bij uitvoering LHBTI-asielbeleid


door Redaktie in Historie & Politiek , 13 februari 2019

This article is also available in English


Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) belooft beterschap bij uitvoering van het LHBTI-asielbeleid. Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het COC houdt scherp in de gaten of er daadwerkelijk verbetering optreedt bij de beoordeling van asielverzoeken van LHBTI’s.


Harbers schrapte in juli een aantal ondeugdelijke en stereotype criteria uit het LHBTI-asielbeleid, na verschijnen van een rapport van COC Nederland. Zo mag de IND er niet meer van uitgaan dat LHBTI’s altijd een ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’ doormaken. Ook moet de IND meer waarde hechten aan foto’s en verklaringen van derden, zoals de partner van de asielzoeker.

Uit onderzoek van het COC blijkt dat de IND het nieuwe beleid vaak niet uitvoert. Met name in oudere zaken beroept de organisatie zich nog regelmatig op stereotiepe criteria en worden verklaringen van derden vaak terzijde geschoven.

Het COC riep in een brief aan de Kamer op tot uitvoering van het nieuwe beleid. Dat leidde op 13 december tot vragen aan de staatssecretaris van Maarten Groothuizen (D66), Jasper van Dijk (SP) en Attje Kuiken (PvdA).

‘Menens’

In antwoord op die vragen stelde Harbers dat het hem ‘menens is’ met de uitvoering van het nieuwe beleid. Volgens de staatssecretaris vragen IND’ers LHBTI-asielzoekers inmiddels niet meer naar ‘processen van bewustwording en zelfacceptatie’. Hij verwacht ‘van maand tot maand verbetering’ en weet fouten aan ‘invoering van de nieuwe regeling in de zomer.’

Ten aanzien van oudere asielzaken stelde Harbers dat, wanneer het oordeel ‘vrijwel uitsluitend’  gebaseerd is op stereotiepe criteria, deze opnieuw kunnen worden beoordeeld. Het COC had er op aangedrongen dat alle zaken waarin stereotiepe criteria aan de orde waren, opnieuw zouden kunnen worden beoordeeld. De staatssecretaris toonde zich bereid om nog eens naar een aantal van deze zaken te kijken om te zien of verbetering van de uitvoering mogelijk is.

Het COC blijft de uitvoering van het nieuwe beleid nauwgezet volgen om te zien of er daadwerkelijk verbetering optreedt. Ook LGBT Asylum Support vroeg onlangs om betere uitvoering van het nieuwe LHBTI-asielbeleid.

Rechtsbijstand

Het COC riep de Kamer ook op om te protesteren tegen de voorgenomen afschaffing van rechtsbijstand aan asielzoekers bij het indienen van hun asielverzoek. Die rechtsbijstand is volgens het COC essentieel, in het bijzonder voor asielzoekers die uit angst of schaamte vaak niet gelijk hun hele verhaal aan de IND vertellen, zoals LHBTI’s, bekeerlingen en getraumatiseerden.

Daarover werden vragen gesteld door D66, GroenLinks, SP en PvdA. Staatssecretaris Harbers stelde dat hij een voorstel aan de aan de Kamer stuurt.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Staatssecretaris belooft beterschap bij uitvoering LHBTI-asielbeleid

Redaktie, in Historie & Politiek op 19 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media