Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 843 people
86447 users - nu online: 843 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Als u dit leest, bent u misschien net klaar met het uithollen van pompoenen, het passen van uw trollenpak of met het ophangen van nep-spinnenwebben. Het is er de tijd voor. Alhoewel ik gek ben op feestjes en verkleedpartijen, is Halloween vreemd genoeg nooit “mijn” feest geworden.

door Rick van der Made - 02 november 2018

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
De lol van flamboyante verkleedfestijnen, Halloween of niet


This article is also available in English
lengte: 4 minutenIk ben er niet mee opgegroeid. Daarbij hadden mijn broer, zussen en ik een moeder die in het klooster had gezeten en die, rond dezelfde tijd als Halloween valt, allerlei mooie Bijbelse verhalen over het leven en de dood kon vertellen. Immers, als goed katholieke familie vierde ons gezin op 1 november Allerheiligen en op 2 november Allerzielen. Met alles erop en eraan: met kerk- én kerkhofbezoek.

Allerheiligen en Allerzielen zijn merkeldagen, had ik van moeder geleerd. Merkeldagen zijn speciale dagen van de katholieke heiligenkalender, waarop het weer van die dag bepalend is voor de periode erna. Merkeldagen hebben mooie spreuken. De mooiste merkeldagspreuk vond ik die van veertien februari, Valentijnsdag: “Is de aarde met Sint-Valentijn in het wit gehuld, dan zijn de weiden en akkers met vreugde vervuld.”

Op de ochtend van Allerheiligen zei moeder steevast: “Tis een waterken of een winterken,” en haar kroost wachtte in spanning af wat voor weer het die dag zou worden: als het op de eerste november droog bleef, zou het een zachte winter worden (“waterken”); als het die dag stormde of sneeuwde zou het een strenge winter worden (“winterken”).

“Allerzielen zonder vuur, spaart geen brandhout uit de schuur,” zei moeder de volgende ochtend, want ook Allerzielen had zijn eigen spreuk. En weer stond haar kroost reikhalzend naar de lucht te staren.

Maar onszelf verkleden deden we niet. Niet met Halloween. En niet op 1 en 2 november. In het zuiden verkleden we ons alleen met carnaval, en één keer per jaar tot op het bot verkleumen en met een mal outfitje aan dronken worden vinden de meeste mensen meer dan genoeg.

Maar sommige mensen kunnen van verkleedpartijen geen genoeg krijgen. Mijn allerliefste zwager, de man van mijn broer, bijvoorbeeld.

Toen ik achttien werd, gaf ik een feestje. Of eigenlijk twee. Zou ik op zaterdag al mijn vrienden mogen ontvangen, de vrijdagavond moest vrijgehouden worden voor familie, buren en wat collega’s en kennissen van mijn ouders. Bier, witte wijn en slagroom stonden in de koelkast en de sigaretten (een iets hoger zilveren bekertje voor filtersigaretten en een wat lager zilveren bekertje voor de peuken zonder filter) stonden op tafel. Moeder en ik hadden die middag plakjes ham om asperges en augurken gedraaid en vader had de tupperware-schaaltjes voor de chips en nootjes nog maar eens extra afgesopt.

Het werd gezellig druk die vrijdagavond. Achttien is dan ook best een bijzondere leeftijd. Tegen een uur of acht zat de woonkamer vol, zag hij blauw van de rook, werd het gebak rondgedeeld en lepelden tantes en buurvrouwen al babbelend hun eerste advocaatje met slagroom leeg.

Er ontstond enige verbazing toen er rond negen uur heel hard en langdurig aan de voordeur werd gebeld en er onophoudelijk met de brievenbus werd geklepperd. Iedereen keek verbaasd in het rond. “Iedereen was er toch al?,” vroeg ik mij verbaasd af. “Welk vergeten familielid staat daar als een dolle te bellen en te klepperen?”

Ik liep naar de voordeur. Er werd inmiddels heel hard “Joehoe!!” door de brievenbus gegild. Ik deed gauw open en knipperde even met de ogen. Voor mijn neus stonden mijn zwager en nog negen vrienden.

In travestie.

Ze hadden glinsterende jurken aan, hadden kunstig gecoiffeerde pruiken op en liepen op hun stilettohakken de gang in. “Gefeliciteerd schat!,” riep Adrie. “We hebben zo’n zin in je feestje!” Hij omhelsde me en ik verdween zowat in zijn enorme jurk van witte tule.

Voordat ik kon zeggen dat zij een avond te vroeg verschenen waren, was mijn zwager met de vriendengroep reeds gillend en lachend de huiskamer binnengelopen.

Vanuit de gang hoorde ik het gelach en het gegil plotseling verstommen. Ik zag die ene, ozokeurignette collega van mijn vader voor me, die bij het aanschouwen van de groep ongetemde feeksen zich vast in d’r advocaatje had verslikt.

Ik wachtte, zuchtte even diep en liep naar binnen. Daar zag ik moeder die deed alsof ze nooit iets anders had gedaan dan wijnglazen volschenken voor dragqueens. “Beeldige jurk hoor,” zei ze tegen de een. “Mooie strassketting,” zei ze tegen de ander.

Mijn vader ging nog maar eens rond met de fles advocaat. “Geen betere remedie tegen oprispend maagzuur dan advocaat met slagroom,” moet hij gedacht hebben.

In de keuken keek moeder mij lachend aan. Met drie homoseksuele kinderen was ze inmiddels wel wat gewend en alhoewel nog steeds gelovig, had ze het kloosterleven en de strenge katholieke leer reeds achter zich gelaten.

“Ach,” zei moeder tegen mij. “Als mijn schoonzoon op jouw verjaardag in een witte jurk is gehuld, dan zijn de weiden en akkers met vreugde vervuld.”

“Mijn verjaardag is geen merkeldag hoor,” zei ik lachend.

“Je schoonbroer ziet er in die jurk toch een beetje uit als een soort mislukte maagd Maria,” zei moeder glimlachend. Ze pakte de schaal met toastjes met eiersalade en liep de huiskamer binnen.

Ik vind een keer per jaar mezelf verkleden wel genoeg, maar ik wens u - ongeacht of het nu een waterken of winterken wordt, een geslaagde, griezelig feestelijke Halloween toe.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

De lol van flamboyante verkleedfestijnen, Halloween of niet

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 06 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media