Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 922 people
86447 users - nu online: 922 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

We zitten alweer in de herfst, de mooie zomer is voorbijgegaan en het culturele seizoen is weer begonnen. De Uitmarkt in Amsterdam is elk jaar een druk bezocht evenement en ik ben er meestal ook wel even te vinden. Dit jaar was ik er met mijn zusje.

door Rick van der Made - 14 oktober 2018

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Icarus Rickarus wil naar de Uitdekastmarkt


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Aangezien mijn zusje lesbisch is en niet heel vaak in Amsterdam komt, had ik van tevoren de website van de Uitmarkt bezocht en in de zoekbalk “gay” ingetypt. Ik werd meteen doorgelinkt naar de website van “Iamsterdam,” waarin zo’n beetje alles wat met roze te maken had werd opgesomd: van vaste gay-plekken zoals het huis van Gerard Reve en café ’t Mandje van Betje van Beeren tot aan tijdelijke exposities en feesten, maar over enig roze cultureel evenement tijdens de Uitmarkt bij - ik noem maar wat - het Homomonument kon ik niets vinden.

“Is de Uitmarkt nog niet uit de kast?,” vroeg mijn immer strijdvaardige zus. Ik keek haar aan, haalde mijn schouders op en dacht terug aan de eerste keer dat wij als kinderen Amsterdam en het Rijksmuseum bezochten.

We woonden in Breda. Ik was twaalf jaar oud. Mijn zusje tien. Mijn ouders namen ons een dagje mee naar Amsterdam. We gingen met de trein. Reizen met mijn moeder ging gepaard met veel gesjouw en lichte paniek. Ze nam veel te veel mee, en wat ze meenam had ze negen van de tien keer niet nodig. In de coupé, waar het naar sigaren rook, pakte mijn vader zijn boek en begon te lezen. Mijn zusje kon goed tekenen en zij pakte haar tekenblok en kleurpotloden. Ik was dol op sjaals breien, dus ik pakte mijn breiwerk.

Mijn moeder was het eerste uur alleen maar bezig tassen goed weg te bergen en dingen te zoeken die ze niet had meegenomen. Wij lieten haar maar aanmodderen. Om de zoveel tijd stelde ze wat retorische vragen, zoals: “Heb ik de hardgekookte eieren nou in de koelkast laten staan?” Het stomste wat je op zo’n moment kon doen, was antwoord geven op haar vragen. Dan kreeg je een veeg uit de pan waarin ze de eieren een dag eerder had gekookt en die ze met eieren en al in de koelkast had gezet. Om sneller af te koelen.
 

Op het Centraal Station van Amsterdam aangekomen, was mijn vader het gesjouw met de tassen meer dan zat en huurde een kluisje. Opgelucht en bevrijd pakten we de tram naar het Rijksmuseum.
 
Mijn zusje en ik verveelden ons onmiddellijk. We moesten stiekem lachen om de schuttersstukken die er hingen. Al die strenge gezichten zo netjes op een rij; gezichten met krulsnorren en puntbaardjes, die we alleen van de tekeningen uit de boeken met de sprookjes van Grimm kenden. Vader liep met ons mee en vertelde soms wat over een schilderij.

Voor een kleine gravure bleef ik plotseling staan. Ik was onmiddellijk gefascineerd door wat ik daar zag. Een knappe, schaarsgeklede jongeman met gespierde benen, die uit de hemel viel. “Icarus,” zei moeder en liep door. Ik bleef net zolang staan kijken tot mijn zusje me aan mijn arm met zich meetrok.Na nog wat meer getrek aan ouders’ armen en na wat voor mijn zusje en mij een eeuwigheid leek, stonden we dan eindelijk voor hét doek: De Nachtwacht. Mijn ouders bleven voor mijn gevoel uren voor het schilderij staan en bespraken met elkaar elk detail. Ze stonden maar te wijzen en zachtjes te keuvelen. Mijn zusje en ik verveelden ons rot. We waren niet in zomaar een museum, we waren in het Ríjksmuseum, dus tikkertje spelen zat er voorlopig niet in. Zelfs het trekken aan moeders arm hielp niet. En alleen de weg terug naar Icarus vinden was onbegonnen werk. Het was wachten geblazen. Heel erg verschrikkelijk ontzettend niet normaal lang wachten.
 
“Wat vind je ervan?,” vroeg moeder plotseling aan haar kroost. Mijn zusje en ik keken elkaar aan. Wat ik ervan vond? Het was gewoon een schilderij. Groot en donker. Eerlijk gezegd: vergeleken met Icarus en met de vele andere keurig nette schilderijen in het museum vond ik De Nachtwacht maar een ongeregeld zootje.

“Het is een beetje een bende,” zei ik.
“Ze staan helemaal niet netjes,” zei mijn zusje.
“Nee. Heerlijk hè,” zei mijn moeder en ze keek met verrukte blik naar het doek. Mijn zusje en ik haalden de schouders op. We wilden naar buiten. Als ik niet terugkom naar Icarus, wilde ik naar de rondvaart. De rommelige Nachtwacht kon me gestolen worden.

Aan het einde van de middag keerden we huiswaarts. We zaten in een coupé die minder naar sigarenrook stonk. Mijn moeder was bezig andere passagiers lastig te vallen met het rangschikken van alle tassen. “Sorry, excuses. Oeps, pardon hoor.”
 
“Oh jee,” zei moeder plotseling. “Ik heb een tas in het Rijksmuseum laten staan.”
“Welke tas?,” vroeg vader.
“Die met de ansichtkaart van de Nachtwacht en de hardgekookte eieren erin.”
“Hardgekookte eieren? Die was je toch vergeten?”
“Nee. Ik had ze nog gevonden. Ik had ze toch meegenomen.”
“Nou,” zei mijn zusje zachtjes tegen mij, “ze passen echt bij elkaar, mama en De Nachtwacht.”

Ze pakte haar tekenboek en haar potlood.
“Wat ga je tekenen?” vroeg ik.
“Een schilderij,” zei mijn zusje. “En ik noem het: De Bende van De Nachtwacht en Vier Hardgekookte Eieren.” Ik pakte ook een vel en een potlood. Mijn zusje vroeg wat ik ging tekenen. “Icarus,” zei ik.
“Icarus Rickarus,” zei mijn zusje.
 
“Kom,” zei mijn zusje. “Laten we de Uitmarkt maar eens gaan bezoeken. Dan kom ik volgend jaar graag terug voor de Uitdekastmarkt, beste Icarus Rickarus.”

Ik wens u een fijn (en hlbt+-vriendelijk) cultureel seizoen toe.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Icarus Rickarus wil naar de Uitdekastmarkt

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 18 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media