Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1040 people
86447 users - nu online: 1040 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Hollywood-hartenbreker Tab Hunter op zesentachtig-jarige leeftijd overleden


door Rob Blauwhuis in Media & entertainment , 26 september 2018

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


In juli overleed filmster Tab Hunter drie dagen voor zijn zevenentachtigste verjaardag aan de gevolgen van een hartstilstand. Ondanks zijn leeftijd omschreef zijn partner Allan Glaser, met wie Hunter sinds 1983 samen was, zijn dood toch als “plotseling en onverwacht.”

Tab Hunter werd op 11 juli 1931 als Arthur Andrew Kelm geboren in Manhattan, New York City, maar groeide op in Californië. Op zijn vijftiende monsterde hij aan bij de Amerikaanse kustwacht, waarvoor hij over zijn leeftijd moest liegen. Hier kreeg hij van zijn kameraden al snel de bijnaam “Hollywood” omdat hij tijdens zijn verlof liever films ging kijken dan bars bezocht. Toen zijn ware leeftijd boven water kwam werd hij ontslagen.

In zijn vroege tienerjaren had hij al ontdekt dat hij “anders” was, maar, zo verklaarde hij ooit, hij zou “zijn uitgeflipt” als iemand hem zou hebben gevraagd of hij homoseksueel is. Waarschijnlijk mede door deze onzekerheid was hij een eenling, die veel tijd doorbracht bij de plaatselijke paardenstallen.

Hier ontmoette hij toevallig de acteur Dick Clayton, die daar was voor een fotosessie met de actrice Ann Blyth en hem aanmoedigde een acteercarrière na te streven.

Hunter maakte zijn Hollywood-debuut in 1950 met een kleine rol in de door Joseph Losey geregisseerde film The Lawless. In deze film sprak hij slecht één zin, wat gemakkelijk het einde van zijn carrière had kunnen betekenen. Hunter was “ontdekt” door Henry Willson, aan wie hij door Clayton was voorgesteld. Willson, die Arthur Andrew Kelm ook van de naam Tab Hunter voorzag, was sinds de jaren dertig als manager werkzaam in Hollywood, waar hij onder andere aan de wieg had gestaan van Lana Turner’s carrière.

Toen hij Hunter onder zijn vleugels nam stond Willson echter vooral bekend door de vele jonge, attractieve mannen die zijn cliënten waren, zoals bijvoorbeeld Roy Harold Scherer Jr., die hij als Rock Hudson tot wereldfaam verhielp. Hij was ook grotendeels verantwoordelijk voor de “beefcake craze,” die vanaf de jaren vijftig Hollywood in z’n ban kreeg, waarbij aantrekkelijke acteurs voor filmtijdschriften in, bijvoorbeeld, slechts een zwembroek gekleed hun goed gevormde lichaam toonden.

Dat Willson’s cliëntenkeuze niet uitsluitend zakelijke motieven had was algemeen bekend. “Als een jonge, aantrekkelijk acteur Henry Willson als agent had, werd welhaast aangenomen dat hij homo was, alsof het op zijn voorhoofd stond geschreven,” herinnerde zich één van Willson’s weinige vrouwelijke cliënten.

Na de relatieve “flop” van The Lawless zette Willson Tab Hunte rmet John Waynedan ook enkele hendels in beweging om Hunter een nieuwe kans te bieden. Die kreeg hij in de film The Island of Desire (ook uitgebracht onder de titel Saturday Island) uit 1952. Hoewel ook dit geen grote rol was, wekte zijn optreden in zwembroek de belangstelling van het publiek. “Er was een directe reactie op mijn personage op het witte doek,” herinnerde Hunter zich later.

In de jaren vijftig was homoseksualiteit in de (Amerikaanse) samenleving, en zeker ook in de droomfabriek Hollywood, een groot taboe en Hunter moest zijn erotische voorkeur dan ook geheim houden. In het openbaar verscheen hij daarom met vrouwelijke collega’s als Debbie Reynolds en Natalie Wood en de publiciteitsmachines van de studio’s vuurden geruchten over mogelijke romances alleen maar aan. Ondertussen moest Hunter verbergen dat hij in deze tijd meerjarige relaties had met onder anderen acteur Anthony Perkins (de ster van Alfred Hitchcock’s Psycho (1960)) en kunstschaatskampioen Ronnie Robertson.

Tab Hunter met Anthony PerkinsIn 1955, toen Hunter’s carrière net behoorlijk op gang was gekomen, had een persrel die snel kunnen beëindigen. Het roddeltijdschrift Confidential, dat zich onafhankelijk van de studio’s opstelde, was namelijk van plan Rock Hudson’s seksuele voorkeur openbaar te maken en diens manager Henry Willson wilde dat met alle geweld voorkomen. Omdat Hunter Willson net voor een andere agent had ingeruild en Willson daar woedend over was, maakte hij een deal met het tijdschrift.

Confidential zou Rock Hudson met rust laten en kreeg in ruil daarvoor van Willson informatie over de gevangenisjaren van film- en televisiester Rory Calhoun en een arrestatie van Tab Hunter. Jaren later vertelde Hunter hierover: “Hij maakte hen attent op het feit dat ik vijf jaar eerder, voordat ik iemand was, wegens aanstootgevend gedrag was gearresteerd toen de politie een inval deed bij een feestje waarop ik - en een aantal andere homomensen - aanwezig was. Confidential maakte het verhaal toen op hun omslag publiek en omschreef het als ‘een pyjama-party,’ insinuerend dat het een soort homo-orgie was geweest.

Het was allemaal geouwehoer. Ik was door een vriend op het feestje uitgenodigd en bezocht het uitsluitend voor het gratis eten. Toen ik arriveerde wilde het geval dat een paar gozers dansten met andere gozers en een paar meiden dansten met een paar andere meiden, dus ik keek en zei: ‘O, het is een van die feestjes,’ en daarna liep ik naar de ijskast verder. Ogenblikken later doken de smerissen op en arresteerden ons allemaal. Dat is precies hoe onschuldig het was. Toen het Confidential-artikel verscheen dacht ik echter dat mijn carrière voorbij was.

Gelukkig verscheen Photoplay, dat een veel grotere oplage had, ongeveer tezelfdertijd met een nummer dat mij en Natalie Wood prominent op de omslag toonde en ons identificeerde als de populairste nieuwe sterren van dat jaar. Dat heeft me waarschijnlijk gered.” Of zoals hij het bij een andere gelegenheid verwoordde: “Wat bioscoopbezoekers in hun hart wilden vasthouden waren de jongen-van-de-buren mariniers, cowboys en de tot zwijmerijen verlokkende liefjes die ik portretteerde.”

Zoals vele filmcarrières had ook die van Tab Hunter hoogte- en dieptepunten. Een bijzonderheid was zijn optreden naast travo-superster Divine in John Waters’ Polyester (1981). In een interview herinnerde Hunter zich hoe Waters hem benaderde: “Hij zei: ‘Hoe zou je je erbij voelen een honderdvijftig kilo zware travestiet te kussen?’ En ik zei: ‘Nou, ik weet zeker dat ik veel ergers heb gekust!’ Ik vond het heerlijk om te doen... een van de beste ervaringen die ik ooit had bij het maken van een film.” In 1985 speelde hij opnieuw naast Divine in een film van John Waters, de Western-parodie Lust in the Dust, die hij en zijn partner Allan Glaser ook mede-produceerden.

Ondanks deze rollen en de renommee van Waters en Divine kwam Tab Hunter pas in 2005 officieel uit de kast met de publicatie van zijn, in samenwerking met Eddie Muller geschreven, autobiografie Tab Hunter Confidential: The Making of a Movie Star. Dit eerlijke inkijkje in de hypocriete en onderdrukkende wereld van Hollywood vormde tien jaar later de grondslag voor een gelijknamige documentaire, geproduceerd door Hunter’s partner Glaser en geregisseerd door Jeffrey Schwarz.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN ROB BLAUWHUISMEEST GELEZEN VAN ROB BLAUWHUIS

Hollywood-hartenbreker Tab Hunter op zesentachtig-jarige leeftijd overleden

Rob Blauwhuis, in Media & entertainment op 30 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media