Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 923 people
86447 users - nu online: 923 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Proef met gratis condooms stopgezet


door Richard Keldoulis in Health & Body , 31 december 2003

This article is also available in English


Amsterdam is gestopt met de verspreiding van gratis condooms in homosauna's en bars met darkrooms, nadat een twee jaar durend proefproject onlangs was geëindigd. Amsterdam is nu één van de weinige Westerse steden zonder een gratis condoomverstrekking in haar homogelegenheden.

De gestaakte proef werd gefinancierd door de Stichting Safe Service, een onderdeel van het COC, en uitgevoerd in samenwerking met de Schorerstichting. De Stichting Safe Service gebruikt haar winsten (uit de verkoop van Hot Rubber-condooms in de Benelux en Wett Stuff-glijmiddel in Europa) voor de bevordering van aids-preventie, wat gebeurt in overleg met het Aids Fonds.Volgens Jan Leerveld van Safe Service is er geen bijzondere reden waarom het project werd stopgezet. De proef van twee jaar was voorbij en Safe Service heeft besloten in plaats daarvan haar middelen te gebruiken voor een toename van het aantal condoomautomaten in homozaken. Leerveld gelooft dat de verkoop van goedkope condooms - een of twee condooms met glijmiddel - tezamen met de gebruiksaanwijzing die daarbij hoort, een veel effectievere en blijvender manier is om het condoomgebruik te bevorderen. Enige ad hoc gratis distributie (bijvoorbeeld op safe-sexfeesten) blijft bestaan.Door heel Europa en Amerika zijn homosauna's en bars met darkrooms de afgelopen twintig jaar ruimschoots voorzien van gratis condooms en glijmiddel.

In homobars en -restaurants in veel steden op de wereld staan grote schalen met condooms om gratis mee te nemen. In Kopenhagen worden zelfs in cruiseparken condooms voor niets uitgereikt.

En ook Zuid-Afrika, met zijn enorme gezondheidszorgproblemen, ziet kans elke homozaak van gratis condooms te voorzien.


In Australië maken gratis condooms in homobedrijven onderdeel uit van de richtlijnen van het Ministerie van Gezondheid: "Condooms en glimiddel zullen te allen tijde gratis beschikbaar zijn op plaatsen waar de kans groot is dat er seks plaatsvindt en bij voorkeur 'binnen handbereik'.
Mensen moeten niet worden gedwongen de plek waar ze seks hebben te verlaten om condooms of glijmiddel te bemachtigen.

De voorraden condooms en glijmiddel op plaatsen waar de kans op seks groot is zullen regelmatig worden gecontroleerd en aangevuld wanneer ze opraken. Het wordt aanbevolen dat dit elk uur wordt gedaan om een adequate voorraad te waarborgen.

Condooms en glijmiddel zullen aanwezig zijn in op aanvaardbaar niveau verlichte ruimtes."
Dit staat in schril contrast met de situatie hier in Amsterdam, waar een in een vergeten hoek opgehangen rekje met folders en een bordje van "Dark Angel" boven de ingang van sommige darkrooms dat vermeldt "Ik wil dat deze plaats veilig is", momenteel zo ongeveer het uiterste is dat de meeste zaken ondernemen om veilige seks te bevorderen. En dit is waarschijnlijk ook de verklaring voor het feit dat het aantal hiv-infecties in Amsterdam ondertussen is toegenomen tot tweehondervijfenzeventig procent van dat in 1998.

Vind je ook dat gratis condooms een voorwaarde voor veilige seks zijn? Of ben je van mening dat mensen zelf verantwoording moeten dragen voor hun gezondheid? Laat het weten op het Forum op http://forum.gayamsterdam.com2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Proef met gratis condooms stopgezet-


Reactie van dd. 22 oktober 2004
waw wat een lekkere stukken... nam nam...
Hier in België zit ik lekker maar alleen in de zon.
Verdiend, eerst een stukglopen relatie , een ferme brand, een nieuwe studio, een inbraak... al mij gay dvd's foetsie...

Knuffel, Peter


GERELATEERDMEER VAN RICHARD KELDOULISMEEST GELEZEN VAN RICHARD KELDOULIS

Proef met gratis condooms stopgezet

Richard Keldoulis, in Health & Body op 06 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media