Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 918 people
86447 users - nu online: 918 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Speed-achtige afslankmiddelen op de sportschool


door Jasper van Capelle in Health & Body , 26 december 2003

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Gevaarlijke hippe afvalpillen te koop in fitnesscentra

De firma M Double You lijkt hofleverancier van voedingssupplementen in gerenommeerde fitnesscentra. Vooral de Stack 2 lijkt het goed te doen; volgens de folder is het zelfs "Nederlands populairste afvalpil." Als de hoeveelheid stimulerende klopt die M Double You in de Stack 2 stopt, zou "Nederlands populairste hartaanvalpil" mogelijk meer van toepassing zijn. De stacker geeft een enorme energieboost en helpt je afvallen.


Belangrijkste ingredient is vijfhonderd milligram Ephedra per capsule waarvan je er drie per dag mag slikken, oftewel vijftienhonderd milligram. Een extreem hoge dosering. Met deze hoeveelheid in je mik zul je, als je geen hartaanval krijgt, zeker afvallen...

Veilige dosering

In de supplementenindustrie geldt een norm van negentig milligram Ephedra per dag. Deze norm is gebaseerd op een onderzoek uit 2000 door onderzoeksbureau Cantox, uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse Ephedra-fabrikanten. Cantox stelt dat negentig milligram per dag veilig en effectief is, en overlegde deze studie aan de FDA, in een poging de negatieve publiciteit tegen te gaan. Volgens de Cantox onderzoekers komen negatieve bijwerkingen pas bij dosering rond de honderdvijftig milligram voor.

Het blad Neurology publiceerde in Januari 2003 een onafhankelijk onderzoek, waarin alleen gekeken werd naar de kans op beroertes en hartaanvallen bij gebruikers en de onderzoekers stellen de veilige hoeveelheid op tweeëndertig milligram per dag. Wie meer neemt, heeft achtentwintig procent meer kans op een hartaanval dan gebruikers die onder deze dosering zitten. Tweeëndertig milligram was bijvoorbeeld de Canadese norm, maar daar is het inmiddels verboden.


Het Ministerie van Volksgezondheid is inmiddels, onder druk van Europese regelgeving, wakker geworden en in 2004 wordt de wet aangepast en mag een capsule maximaal 133 mg Ephedra bevatten.

M Double You verklaart dan ook op hun website (www.mdoubleyou.com) dat zij binnenkort noodgedwongen de hoeveelheid van het kruid in Stack 2 moeten verlagen.

Vervolgens in vette letters: “Maar onthoud: topprodukten gaan hard... dus: bestel vandaag nog een pot Stack 2 met de hoog gedoseerde formule.” Dit bedrijf, met de slogan “for a perfect body”, lijkt niet erg begaan met de gezondheid van haar klanten.

Werking

Ephedra is niet voor niets zo populair, want het werkt. Ephedra is vooral populair bij sporters, yuppen en studenten. Het is een stimulerend middel dat prestaties verbetert en gewichtsverlies versnelt. Je krijgt energie, voelt je alert, vermoeidheid en honger verdwijnen. Het lijkt ideaal om wat sportprestaties te verbeteren. De werking is vrij lang, dus het is niet een middel om ‘s avonds te nemen (behalve als je door wilt gaan). De eeuwige tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop bekent in een net verschenen boek dat ze het op de Europese Kampioenschappen in 1998 geslikt heeft, nadat ze van de toernooi-arts had gehoord dat er niet op doping werd gecontroleerd.

Persoonlijk vind ik tien milligram Ephedra voor het sporten erg prettig (en dat wordt ook in vitamineshops aangeboden), maar vijfhonderd lijkt me erg overdadig. Ephedra zonder sporten maakt nogal speedy, zeker als je er koffie bij drinkt, en je kan een beetje trillerig worden. De site www.drugsweb.nl geeft als lichamelijke risico’s onder andere hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid, vermindering van de eetlust, een hartaanval of psychose.

Psychische risico’s zijn: agressiviteit, prikkelbaarheid, nervositeit en oververmoeidheid. Agressiviteit kan volgens een Duitse rechter wel kloppen: op 20 augustus van dit jaar is in Dresden de 34-jarige, hoogopgeleide bodybuilder Enno S., die een goede baan in de ICT had, door rechter Donch bevolen om van de Ephedrine af te blijven. Verder moet Enno anderhalf jaar celstraf uitzitten omdat hij tot tien keer toe mensen die hem irriteerden, heeft aangevallen en verwond.

Geschiedenis

Ephedra bestaat in China al vijfduizend jaar onder de naam Ma Huang en is de oudst bekende wekamine. In het oude China werd het voornamelijk als geneesmiddel tegen verkoudheid gebruikt. In westerse geneesmiddelen wordt de chemische variant Ephedrine toegepast.

Ephedra is een kruid en valt in Nederland onder de warenwet en is daardoor (nog) legaal.

De chemische variant Ephedrine staat op Lijst 1 van de opiumwet en is alleen op recept verkrijgbaar. Nederland is het enige land in Europa waar Ephedra zonder doktersrecept verkrijgbaar is.

Het middel geeft een enorme energiestoot, bevordert vetverbranding terwijl je spierweefsel behoudt en vermindert de eetlust.


Ephedra wordt aangeboden als afslankmiddel in drogisterijen en sportscholen. In smart shops word Ephedra als "herbal xtc" of legale amfetamine (speed) verkocht. Ephedra staat op de dopinglijst van het IOC en is in steeds meer landen verboden. De meeste bekende drogisterijketens zijn gestopt met het verkopen van middelen met Ephedra. Het gebruik van Ephedra is minder dan één procent van het totale gebruik aan kruidenextracten, en goed voor 64% van de klachten.

Opkomst Supplementen

In 1994 werd in Amerika een wet aangenomen waardoor supplementenverkopers alles wat geen medicijn is in preparaten kunnen stoppen en praktisch alles mogen beweren wat in ze opkomt. De FDA (de Amerikaanse medicijnen-waakhond) mag pas ingrijpen als die kan bewijzen dat de volksgezondheid in gevaar komt. De supplementenindustrie nam een grote vlucht en Ephedra wordt door miljoenen Amerikanen geslikt. Amerikaanse Ephedra-fabrikanten maakten in 2002 een omzet van een kleine drie miljard euro.

Slachtoffers

In 2000 berichttehete New England Journal Of Medicine dat Ephedra sinds het midden van de jaren negentig vierenvijftig doden en duizend gevallen van ziekte heeft veroorzaakt. In het Amerikaanse leger was Ephedra ook populair geworden. Veel soldaten gebruiken het om op onregelmatige tijden alert te kunnen zijn en slaapmiddelen om op het juiste moment rust te krijgen. Echt vreemd is dit niet, speed werd in de Tweede Wereldoorlog aan gevechtspiloten gegeven om lange tijd ‘s nachts helder te blijven, en speed was tot ver in de jaren zestig gewoon te koop bij de drogist.In 2001 verbood het Amerikaanse leger de verkoop van Ephedra op hun bases, nadat dertig soldaten door het middel waren overleden.

Legerartsen merkten in 2000 dat opvallend veel gezonde jonge soldaten plotseling overleden; Ephedra-gebruik bleek de reden.

De National Football League deed in september 2001 het middel ook in de ban, en bij het Internationaal Olympisch Comitee staat het al jaren op de dopinglijst.Uit de gratie

In juni 2002 meldde de FDA tachtig Ephedra-doden en vijftienhonderd ziektegevallen als hallucinaties, epilepsie, et cetera. De regering Bush gaf de Rand Corporation opdracht uit te zoeken hoe gevaarlijk Ephedra werkelijk is. Indien dit rapport slecht uitvalt, wordt het middel verboden. In verschillende Amerikaanse staten is Ephedra nu al verboden, waaronder New York. Amerikaanse fabrikanten halen het ene na ander Ephedra-preparaat van de markt. Wat ook meespeelt zijn miljoenen claims in rechtszaken naar aanleiding van sterfgevallen. Wie Ephedra op een zoekmachine intypt vindt vele links naar advocatenkantoors die dit soort zaken behandelen.

Kortom: een zeer beperkte hoeveelheid Ephedra kan misschien voor extra energie zorgen, maar te veel kan falikant verkeerd uitpakken.


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN JASPER VAN CAPELLEMEEST GELEZEN VAN JASPER VAN CAPELLE

Speed-achtige afslankmiddelen op de sportschool

Jasper van Capelle, in Health & Body op 01 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media