Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 921 people
86447 users - nu online: 921 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Smoking or Non-smoking


door Bernardo van Eekhout in Mode & Lifestyle , 24 december 2003

This article is also available in English


Kleding zegt iets over wie je bent of denkt en daarmee hoopt te zijn. Maar hoe hoort het eigenlijk? Met de aankomende feestdagen dienen de problemen zich aan over hoe er correct gekleed uit te zien. Wat kan wel en wat kan niet? Omdat niet iedereen precies weet hoe het hoort bestaat er zoiets als etiquette. Kledingcodes die, eenmaal opgevolgd, niet door iedereen zullen worden herkend. Maar wel door de “happy few”. Zij die wel weten hoe het hoort. Een handreiking voor de feestganger die goed gekleed voor de dag wil komen.

Black & White

Eén van de kledingitems die alle modegrillen heeft doorstaan is de smoking. Het dragen van een smoking is altijd feestelijk. Deze vampier schuwt het daglicht, maar blijft uiteindelijk toch ook maar een pak. Alleen dan één voor ’s avonds. De naam smoking verwijst naar de uiteindelijke functie en is afgeleidt van het werkwoord “to smoke”.


De smoking was aanvankelijk, in de tweede helft van de negentiende eeuw, niets meer dan een prettig jasje waarin de heren zich na het diner, zonder gezelschap van de dames, terugtrokken om te roken.

Dit jasje had destijds zijden revers, lange mouwen en was met knopen versierd. Uitgevoerd in zijde, velours of brokaat. In zwart of donkerblauw.

Naar men zegt was de Prins van Wales, de later in ballingschap levende hertog van Windsor, als eerste op het idee gekomen om de smoking in diepblauw te bestellen. Omdat donkerblauw bij kunstlicht “zwarter dan zwart” lijkt.


Toen het kledingstuk pas vijfenzeventig jaar oud was mocht het aan officiële diners plaatsnemen. In 1920 was de smoking doublebreasted en na de Tweede Wereldoorlog eenrijig.
De Franse benaming voor smoking is cravate noire. In Engeland heet hij dinner jacket. En hiermee bedoelen ze niet alleen het jasje maar ook de bijbehorende pantalon. Amerikanen hebben het over een tuxedo. Dit doordat de beroemde dandy Griswold Lorillard het in 1896 in een exclusieve club in Tuxedo Park in New York droeg.

Staat er op een uitnodiging “black tie”, “cravate noire” of avondkleding dan betekent dat dus dat er verwacht wordt dat men een smoking draagt. Het bijpassende shirt is wit met een staande boord. Dit type boord wordt enkel en alleen bij een smoking gedragen. De vlinderdas is altijd zwart. Een stropdas in combinatie met een smoking is not done. Evenmin als het dragen van een polshorloge. Lakschoenen daarintegen zijn een must. Te ingewikkeld allemaal? Kies dan voor een dunne, liefst zijden, coltrui voor onder een smoking.
Huisreglement

1. Een shirt met korte mouwen is onder een colbert echt uit den boze. Onderaan de mouw van een pak moet altijd een deel van de manchet van het overhemd te zien zijn. Wanneer een overhemd en colbert de juiste lengte hebben, komt de manchet tenminste 1 cm onder de mouw van het colbert uit.
2. Overhemden met een button-down-kraag (zo’n boord met knoopjes) zijn shirts om uitsluitend in vrije tijd te dragen. Niet voor onder een pak dus. Ontstaan op het poloveld om de flapperende boorden van de polospelers in bedwang te houden. Kies voor een pak een shirt met een “cutaway” of “spread” collar. Zo’n gespreide boord met typisch weggesneden punten die daardoor een groot deel van de knoop van de stropdas laat zien.
3. Kies voor stropdassen die gemaakt zijn van 100% zijde. Deze strikken nu eenmaal het beste en zijn zacht en soepel. Kies voor het strikken van de stropdas voor de hele Windsor (zie afbeelding). Tenzij de stropdas van zo’n zware kwaliteit is dat alleen een enkele knoop volstaat. Als een das goed geknoopt is reikt de brede staart precies tot aan de tailleband van de broek. En vermijd s.v.p. stropdassen met semi jolige stripfiguren of andere cartoonafbeeldingen. Echt niet leuk meer...
4. Riem en bretel kunnen niet samen. Dit mag niet omdat een broek óf op een riem, óf op bretellen is gesneden. Een broek die bedoeld is voor bretellen heeft dus keurig knoopjes om echte bretellen met lederen lussen aan vast te maken. Vaak is zo’n broek twee à drie centimeter te ruim in de taille waardoor een “bretellenbroek” echt aan zijn bretellen hangt. Op die manier valt een broek ook het mooist.
5. Witte sokken onder een pak zijn een absolute gruwel. Alleen bij het sporten zijn witte sokken geoorloofd. Bij een pak horen lange, donkere sokken of eigenlijk kousen. Want het zichtbare blote been tussen sok en broek bederft alles. Dus geen witte sokken, te korte sokken en geen afzakkende (honderd keer te heet gewassen) sokken.

P.S. ...en het leuke van kledingregels is dat ze er vooral zijn om doorbroken te worden.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN BERNARDO VAN EEKHOUTMEEST GELEZEN VAN BERNARDO VAN EEKHOUT

Smoking or Non-smoking

Bernardo van Eekhout, in Mode & Lifestyle op 30 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MODE & LIFESTYLEIN NUMMER 148


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media