Back to Top
Zondag 29 maart
86425 users - nu online: 986 people
86425 users - nu online: 986 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Vorig jaar bleven we met de Pride dicht bij onszelf en keken we naar waar het in de basis om draait, onze trots en het delen daarvan. It was my-your-her-his and our Pride en dat hebben we ook nog eens onderstreept door het woordje gay voorgoed uit onze naam te schrappen. Daarmee zijn we inclusiever geworden en stralen uit dat Pride er voor de hele LHBTI community is.

door Lucien Spee - 26 juli 2018

Printervriendelijke Pagina  
Amsterdam Pride 2018: Laat je zien!


This article is also available in EnglishDat we in Amsterdam als community niet alleen staan en de stad graag Pride met ons meeviert, bleek uit onderzoek van de Gemeente Amsterdam dat vorig jaar bekend werd gemaakt. Amsterdammers vormen de overgrote meerderheid van onze bezoekers en die waarderen onze botenparade met een gemiddeld rapportcijfer van 8,9. Daarmee zijn we verzekerd van een breed maatschappelijk draagvlak wat belangrijk is voor onze toekomst en ons festival.

Dit jaar is het thema ‘Heroes’ en eren we mensen die de ‘helden-status’ verdienen. Denk daarbij aan hen die het voortouw nemen, ergens voor staan en dat ook in het openbaar uitdragen. Het gaat om mensen, al dan niet behorend tot onze community, die zich op allerlei manieren inzetten voor mensenrechten in het algemeen en/of voor de LHBTI-community in het bijzonder. Maar in een tijd dat het moeilijker wordt om op straat jezelf te zijn en je soms twee keer nadenkt voordat je publiekelijk je partner zoent, is eenieder die dat doet een Hero! En we hebben heel veel Heroes nodig want het laatste wat we willen is massaal terug de kast in te gaan.

Elk jaar worden we geconfronteerd met vreselijke verhalen uit de hele wereld, schendingen van mensenrechten, geweld tegen LHBTI’s, afnemende acceptatie in eigen land, vooroordelen en ongepaste grappen, maar het lijkt wel alsof het steeds erger wordt in plaats van beter.

Met de boten van onder andere Amnesty International en het College voor de Rechten van de Mens willen we daarvoor extra aandacht vragen. Want wat hebben we aan rechten als een samenleving ons steeds minder lijkt te accepteren en zelfs vooraanstaande cabaretiers en programmamakers ons op televisie belachelijk maken.

Gelukkig hebben we in Nederland een bondgenoot aan onze overheid en hebben we zoiets als Roze in Blauw. Hoe anders is de situatie in Istanbul waar de Pride al twee jaar lang onmogelijk wordt gemaakt en deelnemers door de politie worden beschoten met traangas, waterkanonnen en rubberkogels. Om hen een hart onder de riem te steken heeft GroenLinks de Helden uit Turkije uitgenodigd en zullen zij op hun boot de warmte van het Amsterdamse publiek ervaren. Van activisten horen we vaak dat ze na onze Pride vol goede moed weer huiswaarts gaan en hoop putten uit wat wij hier voor elkaar hebben gekregen.

Een discussie waar onze broeders en zusters in Afrika, Oost Europa en Aziatische landen echter niets van begrijpen is die over de zogenaamde commercialisering van onze Pride. Zij zouden juist staan te juichen bij de openlijke steun van hun werkgevers en hen als helden betitelen als zij in de parade naast en tussen hen in zouden lopen. Van de financiële en openlijke steun die wij in Amsterdam krijgen kunnen zij alleen maar dromen. Een steun die wij overigens ook financieel heel hard nodig hebben om überhaupt nog een Pride te kunnen organiseren.


Mede vanwege die financiële afhankelijkheid zijn we afgelopen winter overgegaan tot het oprichten van een Pride Business Club waarmee we de band met het bedrijfsleven versterken. We zijn super trots op het netwerk van professionals die diversiteit en emancipatie van LHBT’s in het algemeen maar in het bijzonder op de werkplek zo belangrijk vinden dat zij ons vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid financieel, inhoudelijk en/of creatief ondersteunen. Hierdoor kunnen we het programma van onze commissies en initiatieven van non-commerciële organisaties financieel mogelijk blijven maken en dat heeft dit jaar wederom geresulteerd in een prachtig pallet aan activiteiten.

Ik wil vanaf deze plek alvast iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage aan Pride Amsterdam 2018. Mijn lieve Victor (vaak slachtoffer van mijn stress), het gehele AGP productieteam (Anita, Marc, Peter, Tess en Danny, you are my Heroes) ons bestuur, alle commissieleden en vrijwilligers, de organisatoren van de straatfeesten en alle LHBTI-organisaties die activiteiten organiseren, onze Pride Business Club leden en andere Partners en niet in de laatste plaats de Gemeente Amsterdam die ons festival en haar waarde waar nodig verdedigt en mogelijk maakt.

Laat je zien deze Pride, wees jezelf en BE A HERO!   Lucien Spee is directeur van Amsterdam Pride.  Amsterdam Pride 2018, van 28 juli tm 5 augustus zie ook www.pride.amsterdam

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Amsterdam Pride 2018: Laat je zien!

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 30 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media