Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 922 people
86447 users - nu online: 922 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:





Columns & Opinie

Op slechts dertig minuten minuten varen van ons Koninkrijk laat een president zijn volk niet alleen verhongeren maar ook uitsterven aan infectie-ziektes die heel goed behandelbaar zijn, zoals hiv.

door Lucien Spee - 09 juli 2018

Printervriendelijke Pagina  
In Venezuela hebben tienduizenden hiv-patiënten het doodvonnis gekregen!


This article is also available in English



Na jaren van dalende infectie- en sterftecijfers gaat het sinds 2015 helaas weer bergafwaarts en kunnen we in 2018 bijna spreken van een nationale executieronde. De behandelcentra hebben massaal alarm geslagen en melden dat door een gebrek aan medicijnen een overgroot gedeelte van hun patiënten resistent is geworden en dat meer dan de helft dreigt te overlijden aan opportunistische infecties. De situatie van de meeste patiënten is vergelijkbaar met die van dertig jaar geleden en volgens Martín Carballo, directeur van het Universiteit Ziekenhuis in Caracas, misschien nog wel erger.

Dit soort nieuws is altijd schokkend maar helemaal als het komt uit een - door de voormalige Nederlandse Antillen - “buurland” en het vaderland van je echtgenoot. Aangezien ik getrouwd ben met een Venezolaan heb ik een bovengemiddelde interesse in nieuws uit dat land en ben de laatste jaren wel gewend geraakt aan dramatisch nieuws. Maar waar ik me nog elke dag boos over kan maken en super verontwaardigd over ben is de Nederlandse onverschilligheid over het drama dat zich aldaar afspeelt.

Ik schaam mij diep voor onze houding en kan mijn Victor niet uitleggen waarom het Nederland niet kan schelen dat zijn familie bijna verhongert, dat een lullige griep zijn tante fataal is geworden en dat er duizenden hiv-patiënten aids hebben ontwikkeld en dood aan het gaan zijn. Ik kan hem al helemaal niet uitleggen dat onze regering zaken doet met hun dictator en hem zelfs helpen zijn volk verder te onderdrukken. Uitleggen dat wij niet een paar miljoen Venezolanen kunnen herbergen op de Antillen lukt me nog wel, maar hoe leg ik uit waarom mijn regering hen ziet als gelukzoekers die eigenlijk helemaal niks te klagen hebben? Hoe leg ik uit waarom mijn regering zich gelegitimeerd voelt om de “gelukzoekers” zonder recht op een fatsoenlijke asielprocedure te deporteren en over te dragen aan hun dictator, zodat hij ze bij terugkomst meteen als landverraders kan opsluiten in bouwvallige gevangenissen en zonder contact met de buitenwereld.

Minister Hugo de Jonge, te gast bij Jinek, vroeg zich openlijk af hoe het kon dat in Nederland 120.000 kinderen slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Hij zei niet te begrijpen waarom de omgeving niks doet en geen melding maakt van vermoedens als de buurman zijn kinderen verwaarloost of mishandelt. Ik begrijp het helaas wel. Het is diezelfde onverschilligheid waarmee onze regering kijkt naar wat er gebeurt in ons grootste buurland. Het wegkijken zit ons nou eenmaal in de genen. Als het even kan dan blijven we neutraal en als het ons goed uitkomt dan respecteren we maar wat graag de soevereiniteit van andere landen.

Deze maand komen duizenden wetenschappers en politici in Amsterdam samen met als doel samen aids te verslaan. De fast-track strategie beoogt dit zelfs al voor 2030 te behalen. Prachtige doelstelling natuurlijk en als het alleen aan de middelen en medici zou liggen ook werkelijk haalbaar, want de kennis en medicijnen zijn voorhanden. Maar zolang de Nederlandse overheid onverschillig blijft voor de problemen in ons grootste buurland en er politieke partijen zijn die moeite hebben met het streng veroordelen van de linkse dictator, zie ik een oplossing niet uit ons land komen. Als er niet snel wat gebeurt zal het virus zich razendsnel verder verspreiden en zullen complete inheemse culturen uitsterven, zoals nu reeds aan het gebeuren is met de Warao indianen.

Ik hoop dan ook van harte dat ik het mis heb en Aids2018 een volgende stap op weg zal zijn naar het politieke besef dat humanitaire hulp voor Venezuela niet alleen nodig is om het verhongerende en pijnlijdende volk ter plekke te helpen, maar ook om de verspreiding van het virus in geheel Zuid-Amerika tegen te gaan.

 Lucien Spee is Algemeen Directeur van de Stichting Amsterdam Gay Pride.
Zie www.pride.amsterdam voor meer informatie.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik













GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

In Venezuela hebben tienduizenden hiv-patiënten het doodvonnis gekregen!

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 13 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp




















bottom image




Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren






© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media