Back to Top
Vrijdag 10 Apr
86426 users - nu online: 1034 people
86426 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Prominente Turkse homo-activist gearresteerd in zijn huis in Ankara


door Redaktie in Historie & Politiek , 23 maart 2018

This article is also available in English


Op vrijdag 2 februari werd Ali Erol, een vooraanstaande Turkse mensenrechtenactivist en oprichter van de Kaos GL Associatie (de eerste geregistreerde HLBTI-organisatie in Turkije) gearresteerd en vastgehouden in het huis dat hij deelt met zijn partner.


De precieze beweegredenen achter zijn arrestatie zijn nog niet bekend, hoewel Kaos GL meldde dat Erol’s uitlatingen in sociale media zijn opgenomen in het arrestatiebevel van de autoriteiten.

Jessica Stern, Executive Director van OutRight Action International, gaf het volgende commentaar op de arrestatie: “OutRight roept op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de Turkse HLBTI-mensenrechtenactivist Ali Erol. Hij is een onterecht slachtoffer van een steeds autoritairder wordende regering die de democratie ondermijnt en de rechten inperkt van Turkse burgers die hun rechten op meningsuiting en vergadering uitoefenen. De vervolging van HLBTI’s en Turkse mensenrechtenverdedigers moet nu stoppen.”

Ali ErolHet in New York gevestigde OutRight Action International werd in 1990 opgericht als de International Gay and Lesbian Human Rights Commission en is de enige wereldwijde HLBTI-specifieke organisatie met een permanente rol bij de Verenigde Naties in New York. OutRight strijdt voor de mensenrechten van de HLBTI-gemeenschap en roept op tot verbetering hiervan. De organisatie bewaakt en documenteert schendingen van mensenrechten wanneer deze zich voordoen. De organisatie constateert nu dat Turkije homoseksualiteit weliswaar niet criminaliseert, maar dat de discriminatie van HLBTI’s, waaronder willekeurige arrestaties en het in de gaten gehouden door de autoriteiten, alom aanwezig is en toeneemt.

In november 2017 verbood de gouverneur van Ankara alle met de HLBTI-gemeenschap verband houdende evenementen in de Turkse hoofdstad, daarbij verwijzend naar het feit dat dergelijke evenementen de openlijke vijandigheid van andere groepen zou kunnen aanwakkeren, alsmede de noodzaak om de veiligheid te handhaven. Hoewel Kaos GL net als een andere, in Ankara gevestigde HLBTI-groep het verbod als ongrondwettelijk heeft aangevochten, blijft het voor onbepaalde tijd geldig.

De Istanbul Pride werd de afgelopen drie jaar verboden door de gouverneur van de stad. Dit betekende dat de Pride-deelnemers, die de Pride ondanks het verbod toch vierden, met arrestaties en rubberen kogels werden begroet.

Istanbul PrideSinds de "mislukte militaire staatsgreep" van juli 2016 worden andersdenkenden, oppositieleiders, mensenrechtenactivisten en journalisten zwaar vervolgd en gearresteerd, met meldingen van arrestaties van meer dan 50.000 mensen. De huidige autoritaire heerschappij van president Recep Tayyip Erdogan tracht een conservatievere interpretatie van de islam op te leggen aan de bevolking.

Yildiz Tar, media- en communicatiecoördinator voor Kaos GL, verklaarde: “Dat we zo weinig informatie hebben over de opsluiting van een prominent boegbeeld van de HLBTI-beweging en de oprichter van Kaos GL is zowel onwettig als verontrustend. De gouverneur van Ankara heeft in november 2017 ook HLBTI-evenementen definitief verboden. Deze detentie is een interventie in de vrijheid van meningsuiting én de rechten van HLBTI’s. We hopen dat deze dwaling snel wordt rechtgezet.”

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Prominente Turkse homo-activist gearresteerd in zijn huis in Ankara

Redaktie, in Historie & Politiek op 27 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media