Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 854 people
86447 users - nu online: 854 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Cruising, hoe ging dat in Amsterdam, die grote stad...


door Ron Meijer in Scene , 01 maart 2018

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Je bent jong en weet niet beter dan dat je kontakten maakt met Twitter-Facebook-en Skype en vele andere dating apps. Dat je niet altijd degene voor je hebt die hij zegt te zijn nemen vele blijkbaar op de koop toe. Hoe ging dat vroeger? En dat vroeger is nog niet zo heel lang geleden. Hierbij een stuk over dating en cruising zo'n twintig jaar geleden.

Argos, ca midden jaren 90
Koste wat meer tijd maar één ding wisten we zeker, van FAKE houden we nog nooit gehoord en wat voor je stond was altijd real en live.

Het is nauwelijks voor te stellen dat een stad als Amsterdam in het verleden ruim zestig homo uitgaansgelegenheden had, die bijna allemaal een eigen publiek hadden en voor een ruime variatie zorgden. Voor iedereen was er  wel wat. En het bijzondere was ook dat de eigenaar van de zaak meestal een zware stempel op de zaak drukte.

Vaak ging je dan ook niet naar bijvoorbeeld de Argos maar naar Kees of Paul van de Eagle of Cor van The Lord om er maar een paar te noemen. Dat had vele voordelen, bezoekers voelden er zich thuis, het bar personeel kende je en jij het barpersoneel en een praatje met hen was zo gemaakt.

Het voordeel voor de eigenaar was dat hij kon rekenen op een vaste club klanten want niets is erger voor een vreemdeling of toerist dan binnen stappen in een leeg café, en van de vaste bezoekers waren er altijd wel een paar.

Dit echter veranderde in de loop van de jaren. Het toeristen bezoek liep terug andere grote steden zoals Berlijn, Londen en Barcelona gingen met de vooruitgang van de emancipatie meer bieden. Was vroeger alleen Amsterdam aantrekkelijk voor de buitenlandse gay toerist, nu had hij een grotere keuze en verdeelde hij zijn tijd en geld over meerdere steden. Maar ook de Nederlandse bezoeker ontdekte al snel dat oost-west thuis best ook niet altijd op gaat. En in plaats van in Amsterdam op de jongens te wachten besteedde hij zijn geld en tijd ook in het buitenland.

Gevolg: steeds minder omzet. Als eerste vielen de oude echte nichtenkitten zoals de Regina, bars die bij het stoppen van de eigenaar gewoonlijk werden overgenomen door een (ex)-barkeeper die met de zaak vertrouwd was. Maar ook mede door het ondoorzichtige beleid van het stadsdeel centrum, zeker inzake het beleid rondom de donkere kamers, schrikte velen af om een bar voort te zetten; hiermee heeft zij de deur open heeft gezet voor investeerders die van nature helemaal niks met de Amsterdamse homo-horeca hadden maar wel mogelijk heden zagen.

De bekendste hiervan was natuurlijk Sjoerd Kooistra die in tempo in de Reguliersdwarsstraat de volgende bars op kocht: Oblomow (1984-198?)- April (1986-2010)- L'Entrée (1988, verbouwd tot April's Exit)- April's Exit (1988-2010)- Downtown (1990-2010), Richter (1996, verbouwd tot Soho)- Havana (1997-2002)- Soho (1999-2010)- ARC (2007-2010). Maar hij kwam al snel in opspraak vanwege zijn harde en ondoorzichtige manier van zakendoen. Veel van zijn zaken werden eenheidsworsten er was geen duidelijke structuur. Niettemin beleefde de Reguliers hoogtij dagen tot dat... Kooistra's zeepbel uiteen spatte en van de Reguliers weinig of niets meer overbleef. Of het ooit nog een sprankje van zijn oorspronkelijke glorie terug krijgt? Ik heb zo mijn twijfels.

Tot overmaat van ramp verloor de Warmoesstraat ook Eagletwee van zijn beroemde publieks trekkers, De Cockring moest sluiten wegens drugs handel. De Argos trok het ook niet meer onder de nieuwe leiding en tot overmaat van ramp overleed de eigenaar van The Eagle, Paul Wierks, op een vakantie in Amerika.

The Eagle is tot op heden nog de enige leerkroeg in de Warmoesstraat en daarme verdwenen twee van Amsterdams bekendste homo-straten haast van de kaart.


Op zoek naar een partner

Alleen thuis blijven zitten en dromen van de prins op het witte paard brengt  je ook niet verder en in de supermarkt een mooie jongen aanstaren schiet ook niet op. Je zou zeggen dat met dit grote aanbod iedereen wel voorzien zou zijn, nou niets is minder waar. In nachtelijk Amsterdam was er namelijk nog een wereld, die van de pisbakken, parken en plantsoenen.

Op zich niets nieuws maar opmerkelijk is dat deze manier van contact zoeken in de zestiger en zeventiger jaren grote opgang maakte, dit tot groot verdriet van het Amsterdamse gemeentebestuur.

Wikipedia zegt hierover:

Een homo-ontmoetingsplaats, -plek of -baan, afgekort HOP of GOP, is een plaats in de openbare ruimte, waar homo- en biseksuele mannen elkaar ontmoeten voor seksuele contacten.

Het zoeken van vluchtige sekscontacten in de buitenlucht heet met een aan het Engels ontleend woord 'cruisen', naar cruising. Gebruikelijke plekken zijn stedelijke parken, landelijke bossen, openbare toiletten (urinoirs), stations, parkeerplaatsen (speciaal verzorgingsplaatsen langs snelwegen) en afgelegen stranden. Een vergelijkbare functie vervullen de zogeheten darkrooms die in diverse homocafés en -clubs te vinden zijn.

Het fenomeen 'homo-ontmoetingsplaats' is niet iets van de laatste tijd. Al voor de zeventiende en achttiende eeuw bestaat er documentatie over 'banen' in de Nederlanden, zoals het Haagse Bos en het Lange Voorhout in Den Haag, en bij de Dom in Utrecht.

Het Engelse woord cruising én het Nederlandse woord 'baan' voor de plaats waar seksuele contacten worden gezocht, zouden ontleend zijn aan het achttiende-eeuwse Nederlandse woord cruysbaan.

Ook openbare toiletten (urinoirs of bakken in de volksmond), vroeger secreten genaamd of pisbakken voor mannen, werden gebruikt voor anonieme seksuele contacten. In Amsterdam bestond er tot aan het eind van de twintigste eeuw een socio-cultureel fenomeen van seksuele ontmoetingen bij aan grachten geplaatste pisbakken in de vorm van een ijzeren en vaak S-vormige krul waar twee personen tegelijk konden urineren, de Amsterdamse krul.

Contact zoeken op een HOP is een vorm van recreatie en met het mobieler worden van de mens ontstonden ook homo-ontmoetingsplaatsen langs de snelwegen en bij bepaalde doorgaande wegen. Hier zoeken overigens ook wel heteroseksuele mannen en vrouwen contact en dan krijgen zulke plaatsen de bijnaam seks-parking. Ook heteroseksuele parenseks, groepsseks en seks-campers hebben op bepaalde openbare plaatsen hun intrede gedaan.
Veel van deze druk bezochte bakken lagen op routes van en naar de stad, beroemd was de bak op de kruising Spiegelstraat/Keizersgracht die op de route van en naar de Pijp lag. Hier even een kijkje nemen vroeg op de avond was ondoenlijk vanwege de rijen mannen die stonden te wachten en elkaar stonden te begluren. Er gebeurde verder niets want het was veel te druk. Meer succes kon je hebben later in de nacht als de zogenaamde hondjes uitlaters weer naast moeder de vrouw lagen, maar ook dan kon het druk zijn tot het ochtendgloren.

De gemeente zag dit alles met lede ogen aan en in de loop van de tijd zijn nu bijna alle twee persoons krullen verdwenen en hebben plaats gemaakt voor een 1 persoons of helemaal niets meer. Toch zonde van zo een eeuwenoude traditie en weer een stukje Amsterdam weg.

Soms hoor ik wel eens iemand roepen (meestal een politicus vlak voor de verkiezingen) 'We maken van Amsterdam weer de Gay Capital van de wereld' en dan denk ik, 'Nou sukkel, je hebt er helemaal niets van begrepen'. Sterker nog, op die manier komen we zelfs niet in de buurt.

pisbak in 1922

Het zijn de mensen, de Amsterdammers die Amsterdam gemaakt hebben zoals het ooit was, Gay Capital. De tijden zijn veranderd, en je kunt in Barcelona net zo vrij zijn als hier in Amsterdam, en dat is waar we toch altijd voor hebben gestreden. Je vrij voelen in elke plek ter wereld is wat ver gegrepen maar in Europa zijn we toch een heel eind op weg, daar heeft Amsterdam heel veel aan bijgedragen.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Cruising, hoe ging dat in Amsterdam, die grote stad...-


Reactie van Bert van der Bijl dd. 19 december 2019
Mooi verwoord aandachtig gelezen


GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Cruising, hoe ging dat in Amsterdam, die grote stad...

Ron Meijer, in Scene op 05 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media