Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 858 people
86440 users - nu online: 858 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Rick van der Made brengt in Het jaar van de Arend een eerbetoon aan de liefde


door Kees van Meel in Films & boeken , 15 februari 2018

This article is also available in English


Op 25 maart presenteert uitgeverij Heimdall in de grote zaal van het Zaantheater te Zaandam de derde dichtbundel van Rick van der Made: Het jaar van de arend. In deze bundel worden Van der Made’s gedichten voorafgegaan door korte verhalen en omlijst door foto’s van de Amsterdamse fotograaf Jan van Breda.

Het jaar van de arend verhaalt op luchtig-grappige wijze een jaar uit het leven van Van der Made, waarin heden en verleden op knappe wijze met elkaar worden verweven en aldus een mooi (en teder) beeld over de (opgroeiende) homoseksueel geschetst wordt.

Van der Made (Breda, 1968) groeide op in een katholiek, Brabants gezin waarvan de moeder een uitgetreden non was, wier uitbundigheid en levenslust steeds vaker last krijgen van zware depressies. Van de vier kinderen van het gezin zijn er drie homoseksueel. De enige heteroseksuele zus trouwt met een Koerdische intellectueel die eind jaren tachtig uit Turkije heeft moeten vluchten.

“Vluchten” en “thuiskomen” zijn favoriete thema’s van Van der Made wiens moeder in de Tweede Wereldoorlog Nederland heeft moeten ontvluchten en wiens vriend een Armeens-Syrische vluchteling uit Aleppo is, die het in Nederland uitstekend doet en hier gelukkig is. Van der Made is een uitmuntend verteller die de lezer even gemakkelijk meeneemt naar Tel Aviv en Agadir als naar het Brabantse platteland.

De serieuzere toon van de gedichten en de indringende foto’s geven het boek zijn volledigheid: het verhaal en het gedicht over homoseksueel zijn in Marokko krijgt een verbluffend ontroerend effect met de foto van de piëta, waarop de Marokkaans-Nederlandse Saïd in de armen van drag queen Amy Huiswijn ligt.

In het titelverhaal (“Anne-Lise en de arend”) combineert de schrijver verhaal, dichtkunst en fotografie met de muziek van de Franse zangeres Barbara om de dood (“het ultieme vluchten of het ultieme thuiskomen?”) van zijn moeder te beschrijven. 

Het jaar van de arend is een eerbetoon van de schrijver aan de liefde. Liefde voor een liefhebbende en tolerante familie, voor dierbare vrienden, voor een tolerante samenleving. Rick van der Made woont in Zaanstad, is eigenaar van hotel Freeland in het centrum van Amsterdam en is de dichter van de bundels Wereldreiziger en Memoires van Huisman.

Het jaar van de arend is vanaf 25 maart verkrijgbaar of te bestellen bij alle boekhandels, online verkooppunten en bij uitgeverij Heimdall (www.heimdall-poezie.nl).
 

Foto's (c) Jan van Breda
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERD

Rick van der Made brengt in Het jaar van de Arend een eerbetoon aan de liefde

Kees van Meel, in Films & boeken op 20 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media