Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1034 people
86447 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Telefilm Gewoon Vrienden op NPO


door Redaktie in Media & entertainment , 13 februari 2018

This article is also available in English


Joris komt maar niet los van zijn ouderlijk huis, Yad keert er juist met hangende pootjes naar terug. Deze Almeerse twintigers lijken voor elkaar gemaakt. Maar voordat ze zich aan hun liefde kunnen overgeven, moeten ze eerst nog het een en ander rechttrekken met hun moeders.


In de openingsshots van de televisiefilm Gewoon vrienden zien we een jonge twintiger die op zijn motor door het weidse landschap van Almere racet. Langs soms verrassende architectonische hoogstandjes zwenkt hij uiteindelijk via de windmolens naar het water. Daar aangekomen pakt hij zijn drone om ermee over het meer te scheren. Dan wordt hij gebeld. Zijn moeder, Simone, heeft besloten om het urnengraf van haar man op te heffen. Als de urn eenmaal is opgehaald, wil ze hem echter absoluut niet in haar chique interieur hebben.

Joris smeekt haar om zijn vader weer een plekje thuis te geven, tevergeefs. Dus nu zit hij met de urn opgescheept. Zijn vader Gerlof overleed toen Joris elf jaar oud was. En dat zit Joris nog altijd dwars. Hij heeft zich op de sportschool wel een stoer lijf aangemeten, maar zijn gevoelens houdt hij opgesloten in die bonk spieren of anders achter het vizier van zijn motorhelm. Met zijn moeder Simone heeft Joris een verwrongen relatie. Ze zwelgt in door alcohol bedwelmd én gevoed zelfmedelijden en laat obsessief aan zichzelf verbouwen. Zo moeder zo zoon: aan hun uiterlijk weten ze wel te werken.


Intussen keert Yad terug naar zijn ouders in Almere om zich los te rukken van het Amsterdamse nachtleven, waarin hij zich veel intensiever heeft gestort dan op zijn studie. Nu hij gestopt is met zijn studie, moet hij zijn leven weer vorm zien te geven. Hij komt uit een intellectueel, Syrisch gezin, en zijn moeder verwacht dat hij weer gaat studeren. Zelf weet hij het allemaal nog niet, dus vlucht hij naar zijn oude, vertrouwde surfschool in de hoop dat hij daar weer les kan geven.

Helaas zijn daar geen nieuwe instructeurs nodig, maar hij kan nog wel even zelf het water op. Het is daar dat Joris hem voor het eerst in het oog krijgt, met zijn drone. Maar dat weten de twee dan nog niet.

Yad heeft een baantje nodig en kan als Alphahulp aan de slag bij Ans, een ras-Amsterdamse, met haar hart op de tong (vertolkt door Jenny Arean). Dan komt haar kleinzoon Joris langs. En eigenlijk knettert het meteen vonken tussen die twee, maar Joris klapt aanvankelijk dicht van Yad’s uitdagend sarrende gedrag. De muziek uit Joris’ oortjes brengt de jongens echter onvermijdelijk dichter bij elkaar en zo begint een aanstekelijke zomerse romance.

Maar net als Joris er helemaal voor durft te gaan, deinst Yad terug. Zijn hoogopgeleide moeder Maryam is faliekant tegen “white trash” en zal Joris ongetwijfeld bij dat “uitschot” indelen. Hij stelt voor om dan maar gewoon vrienden te zijn. Joris’ moeder Simone is hem niet tot steun, want ook zij is niet enthousiast over haar zoon’s love interest: een jongen met wortels ver over de landsgrenzen, dat kan niet veel goeds opleveren.

Beide jongens moeten eerst hun eigen leven op de rit krijgen en los van elkaar het gevecht met hun moeders aangaan. Pas dan is er ruimte om het, met goedkeuring van diezelfde moeders, opnieuw te proberen.

Gewoon vrienden is een Telefilm van Ellen Smit (regie) en Henk Burger (scenario). De rol van Joris wordt gespeeld door Josha Stradowksi (1995), die  zijn acteercarrière in 2006 begon. Hij was ondermeer te zien in de musicals Kuifje: De Zonnetempel en The Sound of Music. In het seizoen 2017/2018 speelt hij bij Toneelgroep Amsterdam en bij Toneelgroep Oostpool in Gender en Bromance. Majd Mardo (1989, Aleppo) vertolkt de rol van Yad. Mardo studeerde in 2013 af aan de Toneelacademie Maastricht en was te zien in diverse film- en televisieproducties. In 2017 speelde hij een hoofdrol in Jungle, waarvoor hij het Gouden Kalf won voor beste acteur in een televisiedrama.

Gewoon vrienden is een productie van CTM Films in samenwerking met omroep BNNVARA en beleeft op 7 maart zijn première op televisie.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Telefilm Gewoon Vrienden op NPO

Redaktie, in Media & entertainment op 18 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media