Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 894 people
86447 users - nu online: 894 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Uit het Studentenleven: In de kast, uit de kast, Ikea-kast


door Marouschka Vink in Columns & Opinie , 26 juni 2017

This article is also available in English


Niet publiekelijk voor je seksuele voorkeur uitkomen, het zelf niet doorhebben omdat je niet weet wat dat verliefde gevoel nou precies inhoudt, of er simpelweg niet voor kunnen uitkomen vanwege geloof of situatie. We hebben het allemaal meegemaakt ver weg in die dichte kast.

Dat seksuele oriëntatie iets is om publiekelijk voor uit te komen is eigenlijk een mooi iets. Het betekent namelijk dat seksualiteit niet alleen voor tussen de lakens is, maar ook iets is wat je voelt en wat je bent. Erkenning dus, in zekere zin. Bij het uit de kast stappen horen verhalen. Pijnlijke verhalen, verhalen met een goede afloop en als je echt mazzel hebt, verhalen waarbij iedereen moet lachen en even vergeten is dat je gewoon homo bent. Zo’n mazzelpik ben ik.

De ironie van mijn verhaal begon op een woensdagmiddag, in de biologieles. Het is niet wat je denkt. Twee mensen van het COC kwamen over hun verhaal vertellen. Het meisje dat voor de klas stond had humor en trok mijn aandacht. Ze vertelde dat haar relatie stopte omdat haar ex-vriend homoseksueel was en zij hartstikke lesbisch. De klas begon te lachen en zij lachte netjes met ons mee.

Ook ik lachte mee en karma “slapped me right in the face”: drie maanden later riep mijn toenmalige vriendje mij mee naar het fietsenhok. Ook dit is niet wat je denkt. Hij vertelde mij, na twee hele jaren, dat hij eigenlijk helemaal niet op meisjes viel. Bummer. Boos was ik niet, nieuwsgierig werd ik er wel van. Toen ik mij op een schoolfeest bedacht dat ik ook maar eens moest proberen hoe dat nou voelde, heb ik al m’n versierzinnen gezet op een meisje uit de stad. Het lukte en daar stonden mijn ex-vriendje en ik dan. Op hetzelfde punt als het meisje van het COC: mijn ex was homoseksueel en ik hartstikke lesbisch.

De jaren daarna heb ik nog wel een lange tijd gehoopt dat ik er net zo over kon praten als het COC-meisje. Inmiddels vier vriendinnetjes verder, loop ik hand-in-hand met mijn huidige vriendin, ben ik vice-voorzitter van een homo-studentenvereniging en roept mijn vader “sukkels” naar de mensen die aan hem vragen of hij geen moeite heeft met het feit dat zijn dochter lesbisch is: challenge accomplished!

A.S.V.Gay zou geen echte homo-vereniging zijn als ook wij niet een beetje aandacht besteden aan kasten. Op 11 oktober slepen wij onze roze Ikea-kast - in deze kast wil je écht niet blijven zitten - heel Amsterdam door om mensen fysiek uit de kast te laten komen. Ook hebben wij binnen de vereniging vertrouwenspersonen, een speciale groep leden die zich bezighoudt met de wat serieuzere zaken zoals het welzijn van onze leden.

Zo organiseren zij dit jaar wederom de zogehete “theesessies” met een actueel-thema binnen de HLBTQ+ scene. Uiteindelijk hopen wij als vereniging het proces van uit de kast komen een beetje te kunnen versnellen en hopen we dat iedereen zich normaal gaat voelen in het “anders zijn.” Want zeg nou eerlijk, in de Ikea of niet, iedereen zit wel eens in de kast. Met of zonder seksualiteit.  Marouschka Vink is vicevoorzitter van studentenvereniging A.S.V.Gay.
Zie www.asvgay.nl voor meer informatie.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN MAROUSCHKA VINKMEEST GELEZEN VAN MAROUSCHKA VINK

Uit het Studentenleven: In de kast, uit de kast, Ikea-kast

Marouschka Vink, in Columns & Opinie op 29 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media