Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1246 people
86402 users - nu online: 1246 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Dertigste herdenking 4 mei op het Homomonument


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 01 mei 2017

This article is also available in English


Op en rond het Homomonument, op de Westermarkt achter de Westerkerk, zal ook dit jaar, na de twee minuten stilte om 20.00 uur, weer worden stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).

Het Homomonument, dat werd vormgegeven door landschapskunstenares Karin Daan (1944) en onthuld in 1987, herinnert ons echter aan meer momenten: Het Verleden in het maaiveld met de dichtregel van Jacob Israël de Haan: “Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen.” Het Heden in de vorm van een trap die naar het water gaat; een rustpunt midden in het centrum van Amsterdam. De Toekomst is het podium, een plaats om je te laten zien, boven “de massa” uit. In toespraken die op het monument werden gehouden, onder andere tijdens bijeenkomsten op 4 mei, zijn deze drie momenten vaak genoemd.

En waar staan we nu in 2017 voor? De komende jaren doet het Nationaal Comité een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dit doet het comité onder de noemer Geef vrijheid door. Dit jaar heeft Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier en samensteller van het Homo-erotisch woordenboek uit 1988) de jaarthema-tekst De kracht van het persoonlijke verhaal geschreven.

Sprekers

COC Nederland en COC Amsterdam wisselden elkaar jaarlijks af om kort te spreken tijdens de dodenherdenking. “Maar er zijn meer ‘homobewegingen’ zo werd tijdens de voorbereiding van deze dag opgemerkt,” zegt ceremoniemeester Menne Vellinga. “Daarom dit jaar de stichting Homomonument verwoord door Daan Smeelen. Smeelen zet zich al jaren in voor de HLBT-beweging. Denk ook aan de Pride Walk, die in 2017 op zaterdag 29 juli zal plaatsvinden. Daarbij komt dat dit jaar ook wordt stilgestaan bij de dertigste verjaardag van ons monument van trots.”

Eric van de Burg (VVD) is wethouder in de hoofdstad. Van de Burg laat met grote regelmaat zijn gezicht zien tijdens HLBT gerelateerde bijeenkomsten. Wat is het persoonlijke verhaal van deze politicus?

Gastspreker dit jaar is tv- en filmregisseur Tim Oliehoek (1979). Geeft Oliehoek door zijn regie een film iets persoonlijks mee? Wie mag welke rol vervullen? Daar zitten soms ook homo’s tussen. En hoe laat je die dan “zien”? Voor Tim Oliehoek is het een uitdaging en eer de bezoekers bij het Homomonument te mogen toespreken.

Het publiek op en rond het Homomonument is divers. Buurtbewoners en studenten van om de hoek tussen de oud-strijders voor homorechten, belangengroepen van HLBTIQ’s en voorbijgangers uit binnen- en buitenland.

Een koperensemble van Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers zorgt voor een muzikale noot. Sjors van der Panne zal enkele Nederlandstalige nummers vertolken.

Even napraten

De mogelijkheid van napraten werd de laatste jaren “gemist.” Dit jaar staat de Westerkerk beschikbaar. Vanaf 20.30 uur is er koffie/thee of een fris/drankje.  

Stille tocht

Voorafgaande aan de plechtigheid achter de Wester vertrekt rond 19.30 uur vanaf de Prinsengracht (Westerkerk) een stille tocht - met onder andere de kransdragers - voor een korte route langs het Anne Frankhuis, de Leliegracht en de Herengracht om vervolgens via de Raadhuisstraat over de Niek Engelschmanbrug (grondlegger C.O.C. 1946) aan te komen op het Homomonument.Vorige jaren zijn bloemen gelegd door individuen en namens HLBT-vertegenwoordigers van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, Politie Nederland Roze in Blauw, Brandweer Nederland netwerk Roze Rood, Ambulance Diensten Nederland en het Ministerie van Veiligheid en Justitie - Roze recht!, B/Proud van de Belastingdienst en de Douane. De levensbeschouwelijke groepen laten zich ook jaarlijks zien. Evenals de stichting Transman, Haardvuur, Roze 50+, Roze Gebaar, Stichting de Kringen, PozandProud en A.S.V.Gay, de Amsterdamse studentenvereniging met een roze rand. Alle politieke partijen uit de Amsterdamse raad sluiten de plechtigheid op de waterdriehoek boven de Keizersgracht af.

Beknopt programma-overzicht Homomonument 4 mei

19.30 - Stille tocht - Opstellen voor ingang Westerkerk Prinsengracht;
19.50 - Welkom Homomonument op de Westermarkt;
20.00 - Twee minuten stil;
Aansluitend: drie sprekers en optreden; Kransleggingen; Defile;
20.30 - Westerkerk open om nog even na te praten.Het Comité 4 mei Homomonument wordt vertegenwoordigd door: COC Amsterdam, Roze in Blauw, Stichting Homoseksualiteit en krijgsmacht, Stichting Homomonument en MVS Gaystation. Lloyd Hotel, Pinkpoint en de Westerkerk bieden facilitaire ondersteuning!

Zie voor meer informatie over gastspreker Tim Oliehoek http://www.timoliehoek.nl en over gastartiest Sjors van der Panne https://sjorsvanderpanne.nl


foto’s © Comité 4 mei Homomonument/Geert van Tol

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Dertigste herdenking 4 mei op het Homomonument

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 04 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN EVENEMENTEN & AGENDAIN NUMMER 309
okt 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 9 min.
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media