Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 923 people
86447 users - nu online: 923 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Uit het Studentenleven: Studenten uit de kast


door Tom Hendriks in Columns & Opinie , 27 december 2016

This article is also available in English


Bijna iedere homo, lesbienne of bi moet er ergens in hun leven aan geloven: uit de kast komen. En vaak blijft dat niet bij één keer: familie, vrienden, studiegenoten, je sportclub of je nieuwe werkomgeving; sommige mensen moeten iedere week de kastdeur opentrekken. Is de huidige generatie studenten eigenlijk helemaal out en proud?

En hoe draagt een studentenvereniging als A.S.V.Gay daaraan bij? Of hoeft onze generatie niet meer uit de kast te komen? Het verschilt van persoon tot persoon in hoeverre leden van A.S.V.Gay uit de kast zijn, maar er zijn wel tendensen merkbaar. Deze hebben vooral te maken met achtergrond: studenten die uit een klein dorp komen of homofobe familieleden hebben, zijn meestal nog niet overal uit de kast. Vooral bij internationale studenten is dit vaak het geval, want zoals we weten is homoseksualiteit in sommige landen illegaal, en nog vaker onzichtbaar.

Wat echter opvalt, is dat de meerderheid binnen hun Amsterdamse leven out is en daar best wel comfortabel mee is. En dat maakt het voor hen gemakkelijker om ook uit de kast te komen bij familie en vrienden in hun geboorteplaats. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen en heeft ook Amsterdam te kampen met homohaat, maar het wordt vaak als gemakkelijker ervaren om hier uit de kast komen en vervolgens brengt dat mensen verder.

Bij A.S.V.Gay wordt dan ook veel aandacht besteed aan uit de kast komen. Niet alleen hebben we jaarlijks een actie tijdens Coming Out Day (zie de foto’s!), maar zijn we er ook op interpersoonlijk vlak mee bezig. Zo hebben we vertrouwenspersonen naar wie je toe kunt gaan als je bijvoorbeeld worstelt met je seksuele oriëntatie of genderidentiteit, of als je niet weet hoe je het je familie of vrienden moet vertellen (je kunt overigens ook bij hen terecht met problemen en twijfels die niet direct gerelateerd zijn aan HLBTQ-zaken).

Naast dit alles beseffen we dat niet iedereen uit de kast kan of wil komen; daarom houden we een lijst bij van mensen die niet op foto’s willen komen die gerelateerd zijn aan A.S.V.Gay.

De vertrouwenspersonen zijn er niet alleen voor één-op-één-contact: ze organiseren ook bijeenkomsten, bijvoorbeeld over zelfbeeld of over hoe mensen het verschil ervaren tussen het Amsterdamse studentenleven en het leven in hun geboorteplaats. De verschillen in deze ervaringen zijn vaak positief in het voordeel van Amsterdam; zo positief zelfs dat onder zowel homo’s als hetero’s de vraag begint te komen of het nog wel nodig is om uit de kast te komen.

Want wat maakt het eigenlijk uit of je op mannen, vrouwen of allebei valt, zolang je zelf volledig comfortabel bent met je voorkeur?

In die geest hoor je tegenwoordig regelmatig dat mensen hun geaardheid voor zichzelf houden en er “geen ding van willen maken.” We willen immers dat homoseksualiteit wordt gezien als niet-opmerkelijk en dan is het misschien niet handig om er constant de aandacht op te vestigen.

Hierbij wordt echter vaak vergeten dat vragen als “heb je een relatie?,” je indirect alsnog uit de kast duwen. Natuurlijk kun je er in zo’n geval voor kiezen om te zwijgen over op wie je valt, maar hoe comfortabel voel je je dan eigenlijk écht over je seksualiteit? Naast dit punt geldt voor veel studenten dat zij wél de behoefte voelen om er “een ding van te maken.” Voor hen is het wél een issue, bijvoorbeeld omdat ze het zelf nog niet precies weten, of zich er niet prettig bij voelen, of omdat ze toch vaak ingaan tegen de verwachtingen van hun ouders, leeftijdgenoten en de maatschappij. De studententijd is bij uitstek een periode waarin mensen bezig zijn met het ontwikkelen van hun identiteit.

Daar horen vaak twijfels en onzekerheden bij, en niet alleen van binnenuit. Het is echt heel fijn dat onze Amsterdamse omgeving steeds minder opkijkt van andere seksuele oriëntaties, maar zolang er een negatieve reactie kan komen, blijven HLBTQ’s bezig met wat ze met die kast moeten doen. Ook voor onze generatie is het dus nog altijd belangrijk om uit de kast te kunnen komen, en hoewel deze dingen op iedere leeftijd kunnen spelen, zal dit bij uitstek blijven gelden voor iedere generatie jonge mensen die allemaal nog volop in ontwikkeling zijn.Tom Hendriks is oud-bestuurslid van de Studentenvereniging A.S.V.Gay.
Meer informatie over ASV Gay vind je op www.asvgay.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN TOM HENDRIKSMEEST GELEZEN VAN TOM HENDRIKS

Uit het Studentenleven: Studenten uit de kast

Tom Hendriks, in Columns & Opinie op 29 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media