Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1037 people
86447 users - nu online: 1037 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Scholieren: ‘slechte homo-voorlichting op school’


door Redaktie in Algemeen , 20 augustus 2016


Volgens veel scholieren is voorlichting over seksuele diversiteit op hun school vér onder de maat. Dat blijkt uit het onlnags verschenen Zwartboek Slechte Voorlichting van twee COC jongerenorganisaties. Het COC wil dat aanstaande docenten in hun opleiding verplicht moeten leren hoe ze homo-acceptatie op school kunnen bevorderen.

‘Ik ben erg bezorgd over de consequenties van die slechte voorlichting voor homo-leerlingen die het op school vaak toch al zwaar hebben’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Scholen moeten véél harder hun best doen om een veilig klimaat voor homo’s te creëren en ik roep minister Bussemaker op dit onderwerp verplicht te stellen op docentenacademies.’ homo-voorlichting is op basis- en middelbare scholen al verplicht sinds 2012.

COC’s Youth Council en jongerenorganisatie Expreszo verzamelden sinds 2014 bijna 200 klachten van scholieren uit heel Nederland over voorlichting. Veruit de meeste (127) komen van leerlingen die geen of nauwelijks voorlichting kregen.

‘Homo zijn is een taboe bij mijn school en er wordt geen voorlichting gegeven,’ zegt een scholier uit Leeuwarden. Een leerling uit Haarlem heeft nooit voorlichting gehad: ‘het lijkt alsof homoseksualiteit niet bestaat bij ons op school.’ Een leerling uit Katwijk heeft het over een ‘soort verboden en niet-bestaand onderwerp.’

Regel in het biologieboek

Veel scholieren krijgen extreem summiere ‘voorlichting’. Een leerling uit Boxmeer: ‘Het enige wat werd besproken waren een paar regels in ons biologieboek waarin stond dat een homo iemand is die op hetzelfde geslacht valt.’ Een scholier uit Waalwijk kreeg te horen: ‘er zijn nog andere seksuele voorkeuren maar daar gaan we niet op in.’ Of: ‘Het bestaat. Oké, dat was het,’  zoals een scholier uit Wassenaar het samenvat.

Vaak is de voorlichting ronduit slecht. ‘Zeer slechte voorlichting, zeer bekrompen denkbeelden en nul aandacht voor het begrip homo,’ zegt een leerling uit Rotterdam. Er is regelmatig geen of onjuiste voorlichting over transgenders en biseksualiteit. ‘Er is letterlijk gezegd dat bi zijn een fase is,’ schrijft een leerling uit Breda.


‘Een ziekte’

Er komen ook enkele zeer verontrustende signalen van scholieren op christelijke scholen. ‘Bij Godsdienst lag de nadruk op het vechten tegen de “verkeerde” geaardheid,’ schrijft een scholier uit Groningen. Een leerling uit Hardenberg vond de voorlichting ‘overkomen alsof [de docent] het homo zijn vergeleek met: een fout, een ziekte, een handicap. Tot slot zei [de docent] dat het slecht was voor de samenleving.’


 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Scholieren: ‘slechte homo-voorlichting op school’

Redaktie, in Algemeen op 22 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media