Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1037 people
86447 users - nu online: 1037 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Iedereen (een beetje) racist


door De Ket in Columns & Opinie , 05 maart 2016

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Bepaalde homodatingsites vragen bij de aanmaak van een profiel naar je “ras” of “kleur.” Ben je Kaukasisch, Arabisch, “Zwart,” “Aziatisch,” et cetera. Geen haan die hiernaar kraait. Maar als het over “zwarte” pieten gaat, dan is – vooral in Nederland – het kot veel te klein en wordt er moord en brand geschreeuwd.

Terwijl de meeste homovrienden van mij op Facebook racistische en discriminatoire uitspraken verwerpelijk vinden, is het voor hen de normaalste zaak om bij een zoekopdracht op een datingsite aan te vinken op zoek te zijn naar een “Kaukasisch” type. Of anderen zijn enkel en alleen op zoek naar een persoon van het negroïde ras, hopende op een monsterlul in bed, iets wat statistisch in dat geval waarschijnlijker is. Opnieuw, niemand die daar aanstoot aan neemt.

De vluchtelingenstroom die Europa overspoelt, beroert de gemoederen. Uit politieke correctheid, die haast pathetische vormen begint aan te nemen, durft niemand, uit vrees uitgescholden te worden voor racist, bepaalde uitspraken te doen. Zeker niet op Facebook, het platform bij uitstek waar de meest intelligente mensen onder ons aan een constante vorm van zelfcensuur doen. Op datingsites kan eigenlijk iedereen een racist zijn zonder dat iemand – behalve de NSA – het te weten komt.

“Kleur” of “ras” op een datingsite is maar één optie. Wie op zoek is naar de prins op het witte paard, kan tientallen criteria aan- of afvinken. Grote of kleine gestalte, groot of klein geschapen, liefhebber of niet van golden shower, enzoverder. Allemaal objectieve factoren die een deel van de potentiële dates geen schijn van kans geven. Misschien is iemand wel op zoek naar iemand die groter is dan één meter vijfentachtig terwijl er wel degelijk een ware is die “maar” één meter tachtig groot is.

Met andere woorden, de vrijblijvende keuze van zoekcriteria verplicht ons bijna om selectief te werk te gaan, waardoor statistisch gezien niet alleen het aantal kandidaten kleiner en kleiner wordt, het houdt trouwens geen enkele garantie is dat diegene die uit de zoekopdracht komt, ook daadwerkelijk meevalt. Zoekopdrachten op datingsites creëren (misschien bewust) een illusie dat de prins op het witte paard ergens tussen de tienduizenden profielen staat, op basis van onderscheidende (in mijn ogen soms zelfs racistische en discriminatoire) criteria.

In hun zoekopdracht naar de ware liefde, zijn alle singles dus ergens racistisch en discriminatoir. “Only the best will do,” schrijven nogal wat singles op datingsites. De ideale “kandidaat” moet aan een hele rits criteria voldoen en als in het lijstje van dertig criteria er één afwijkt, dan maakt hij geen schijn van kans. Dat is dan ook de reden dat degenen die schrijven “Only the best will do” intussen al twintig tot vijfentwintig jaar single zijn. Toevallig ken ik er drie die dat op hun Gayromeo-profiel hebben staan en die zijn intussen al die hele tijd inderdaad heel single.

Misschien moeten we zo kieskeurig niet zijn in onze zoektocht naar “de ware.” De criteria die de prins op het witte paard definiëren ontspruiten vaak aan een naïef en illusoir beeld van de werkelijkheid. Niet verwonderlijk dat homoseksuelen zowel voor depressies als voor suïcide een uitgesproken risicogroep zijn. Hetzelfde illusoire wereldbeeld vinden we uiteraard ook bij de hetero’s terug, en ook daar gaat op dat de zoektocht naar een ideale partner een racistisch en discriminatoir kantje heeft bij de eisen die er aan de andere worden gesteld.

In mijn kennissenkring van veertigers is het toch opmerkelijk te moeten vaststellen dat slechts enkele koppels, die al enige tijd samen zijn, elkaar via een datingsite hebben leren kennen. De meeste koppels die ik ken hebben elkaar ergens “ontmoet,” niet via de elektronische weg. En van goede vrienden weet ik dat ze “water in hun wijn hebben gedaan” qua criteria, maar dat is blijkbaar geen beletsel om er een fantastische relatie op na te houden.

En aan al diegenen die blijven schrijven “only the best will do,” wens ik van harte een levenslang single bestaan toe.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Iedereen (een beetje) racist

De Ket, in Columns & Opinie op 07 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media