Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 863 people
86442 users - nu online: 863 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Amsterdam Gay Pride 2015


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 29 juli 2015

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Zeg: “Amsterdam Gay Pride” en veel mensen zullen in eerste instantie direct aan onze beroemde Botenparade denken. En terecht. Het is een zogenoemde parel van de Amsterdam Gay Pride. Maar ons festival is natuurlijk veel meer dan dat. Maar liefst negen dagen lang is de Amsterdam Gay Pride een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van de homo-, lesbo- bi- en transgemeenschappen.

Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad. Het is daarmee één van de drukst bezochte publieksevenementen van Nederland. Het festival start op de laatste zaterdag van juli en duurt tot de eerste zondag in augustus.

Boodschap

Om aandacht te blijven vragen voor de mensenrechten in het algemeen en de tolerantie, acceptatie en gelijkheid van LHBT’s in het bijzonder, waar ook ter wereld, wordt het festival jaarlijks gehouden. Met als belangrijke boodschap: “Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn en te houden van wie hij/zij wilt.” Het festival heeft als doel diversiteit zichtbaar te maken, mensen trots te laten zijn op wie ze zijn en solidair te zijn met doelgroepen en landen waar dit (nog) niet voor geldt.


De GayPride waarom?

Gay Pride Parade of Gay Pride is de gebruikelijke benaming voor een manifestatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBT), die jaarlijks in vele landen wordt gehouden en die zowel een feestelijk als een demonstratief karakter heeft. Deze manifestaties hebben lokaal vaak verschillende namen, zoals Christopher Street Day (CSD), Pride Parade, LGBT Pride, Roze Zaterdag, etc.

In Nederland heet deze manifestatie Roze Zaterdag en dient niet verward te worden met de Amsterdam Gay Pride, die oorspronkelijk puur als een feest rondom de Canal Parade bedoeld was. Vanaf 1979 werd ook in België een Roze Zaterdag georganiseerd, maar deze heet sinds 2010 The Belgian Pride.

Gay Pride is ontstaan ter herdenking van de Stonewall-rellen. Deze ontstonden op 28 juni 1969 in de wijk Greenwich Village in New York City bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten terug te vechten.

In tegenstelling tot wat er in de overlevering wordt beweerd, waren het vooral de travestieten (en niet de homomannen) die terug vochten.

Deze opstand vormt een scheidslijn in de geschiedenis van de holebi-beweging daar nooit eerder homo's en travestieten in zulke grote aantallen hardhandig weerstand boden tegen de op hun gemeenschap gerichte vernederingen door de politie. Op 28 juni 1970, exact één jaar na de Stonewall-rellen vond in New York, tussen Greenwich Village en Central Park, de eerste Gay Pride Parade ooit plaats. Deze telde tussen de 5.000 à 10.000 deelnemers.

Gelijkaardige initiatieven kwamen wereldwijd van de grond, zoals in Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, België, Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland.

In Nederland werd deze demonstratie in 1977 voor het eerst gehouden en wordt sinds 1979 Roze Zaterdag genoemd. Deze vindt sindsdien jaarlijks plaats op (meestal) de laatste zaterdag van juni, maar in telkens wisselende steden. Als Nederlands equivalent van de Gay Pride Parade heeft Roze Zaterdag naast een feestelijk ook een emancipatoir, demonstratief en politiek karakter. Dit aanvankelijk in tegenstelling tot de Amsterdam Gay Pride, die sinds 1996 plaatsvindt en oorspronkelijk puur een feest rondom de Canal Parade was. Sinds 2006 hebben echter beide evenementen zowel een politieke als een feestelijke kant en wordt de Amsterdamse botenoptocht vanwege zijn grotere bekendheid in het buitenland gezien als het equivalent van de Gay Pride Parades elders in de wereld.

In België werden vanaf 1979 ook Roze Zaterdagen georganiseerd, aanvankelijk eveneens in verschillende steden, maar sinds 1996 elk jaar op de tweede zaterdag in mei in Brussel. In 2010 werd deze manifestatie omgedoopt tot The Belgian Pride. Daarnaast vindt sinds 2008 in Antwerpen elk jaar de Antwerp Pride plaats.

In verschillende landen van het voormalige Oostblok werden pas vanaf 2001 de eerste Gay Pride Parades gehouden, maar deze worden daar nog vaak op gewelddadige wijze aangevallen door conservatieve of rechts-extreme tegenstanders van homoseksualiteit. In Rusland worden Gay Pride Parades door de stadsbesturen van Moskou en Sint-Petersburg doorgaans verboden.

Gay Pride Parades bestaan van oorsprong uit een demonstratieve optocht, waarin spandoeken en symbolen van de homoseksuele gemeenschap worden meegedragen, zoals roze driehoeken en regenboogvlaggen.

Geleidelijk aan werden de parades steeds groter en kwamen er wagens en opleggers waarop verklede mensen staan, al of niet met een bepaald thema, een optreden of namens een homogerelateerde organisatie of onderneming. De Amsterdam Gay Pride bestaat als enige ter wereld uit een optocht van versierde boten.

De grootste Gay Pride Parades ter wereld vinden plaats in de Braziliaanse steden São Paulo (3,2 miljoen bezoekers in 2010) en Rio de Janeiro (2 miljoen bezoekers). 

De grootste Gay Pride Parade in Europa was tot nu toe de Christopher Street Day in 2002 (toen tevens Europride) in Keulen, die circa 1,2 miljoen bezoekers trok.

Hoewel bijna alle Gay Pride Parades op hoofdlijnen dezelfde verschijningsvorm kennen, hadden en hebben ze in verschillende periodes en landen verschillende bedoelingen. Zo zijn er parades die demonstreren tegen vervolging, onderdrukking en discriminatie, parades waarin gelijke rechten voor homoseksuelen worden opgeëist, parades die diversiteit en vrijheid vieren en parades die een bepaalde stad als homovriendelijke bestemming presenteren.

Naarmate het proces van homo-emancipatie in een bepaald land voorschrijdt, verandert ook vaak de doelstelling van de Gay Pride Parade: te beginnen als protest tegen vervolging en eindigend als uiting van een homovriendelijk geworden klimaat.


EuroPride

In Europa kent men bovendien nog EuroPride, die afwisselend in een (grote) Europese stad wordt gehouden. Sinds 1991 wijst de EPOA (Engelse afkorting van European Pride Organizer's Association, het Verbond van Europese (Gay-)Pride Organisatoren), telkenmale een stad aan die dat jaar de EuroPride mag organiseren of de titel mag voeren bij hun eigen te houden Gay-Pride activiteit.

Een dergelijke "Europese Gay Pride" wordt dan internationaler en in groter verband georganiseerd om een aansprekend karakter te krijgen.

In 1994 is de derde EuroPride in Amsterdam gehouden tezamen met de reguliere Roze Zaterdag die dat jaar ook in Amsterdam plaatsvond. Het aantal deelnemers was naar schatting 67.000. In 2016 zullen zowel de EuroPride als de Roze Zaterdag opnieuw tegelijk in Amsterdam plaatsvinden.


Evenementen

De Amsterdam Gay Pride biedt een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Allerlei commissies werken er elk jaar weer hard aan om een gevarieerd programma neer te zetten. De Amsterdam Gay Pride biedt voor elk wat wils.  Daarnaast is er elk jaar een festivalkrant verspreidt met daarin een overzicht van de activiteiten en zijn deze ook terug te vinden op allerlei informatie zuilen in de stad tijdens het festival.
Op Gayamsterdam.com hebben we onze agenda's volledig vernieuwd, die je een optimaal en volledig overzicht van activiteiten geeft.

 
2015

2015 is een bijzonder Gay Pride-jaar. De Amsterdam Gay Pride viert namelijk het 20-jarige bestaan. Het thema is in 2015 ‘share’. Delen is vermenigvuldigen: gedeelde vreugd is dubbele vreugd en dat geldt ook op het gebied van de liefde. Delen is naast nemen ook accepteren en geven.

Delen is geven om een ander, respect hebben voor elkaar en elkaars verschillen accepteren. Het is willen weten hoe het met een ander gaat, jezelf durven zijn, je kwetsbaar opstellen. Het is bovenal het tonen van onze diversiteit aan de wereld.

Amsterdam viert dit jaar haar 20ste botenparade, het paradepaardje van de Amsterdam Gay Pride. 80 LHBT-organisaties staan op de eerste zaterdag van augustus paraat om op een feestelijke manier te laten zien waar zij voor staan en strijden.

De boten varen van het Westerdok naar het Oosterdok. De eerste boot vaart om 14:00 uur de Prinsengracht op en de laatste boot zal rond 18:00 uur de parade bij het eindpunt afsluiten.

De 6km lange route biedt bezoekers genoeg ruimte om langs de grachten te staan. Ook is het mogelijk om met een eigen boot te komen, echter kan een ligplaats met de boot nooit gegarandeerd worden.
Meer Info:
Amsterdam Pride, tm 2 augustus
organisatie: http://pride.amsterdam
Gay Amsterdam: http://pride.gayamsterdam.com  
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Amsterdam Gay Pride 2015

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 29 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media