Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 994 people
86440 users - nu online: 994 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Vaticaan noemt homo-huwelijk ‘nederlaag voor de mensheid’


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 16 juli 2015


Zo, daar kunnen we het weer even mee doen. De belangrijkste kardinaal van het Vaticaan noemt de recente legalisering van het homo-huwelijk in Ierland “een nederlaag voor de mensheid.”

“Dit is niet alleen een nederlaag voor de christelijke principes, maar ook een nederlaag voor de mensheid,” zo verklaarde de staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin, tegenover Italiaanse media. Parolin geldt als de nummer twee binnen de rooms-katholieke hiërarchie en is de rechterhand van Paus Franciscus, die zelf dus blijkbaar het lef niet heeft te reageren, want: imago-beschadiging.

Het is duidelijk óf een zwaar overtrokken reactie, óf de uitspraak toont het ontbreken van ook maar enige kennis van wat mensen wel of niet belangrijk vinden; ik denk dat we hier te maken hebben met het laatste.

Ierland was van oorsprong een zeer katholiek land waar vanouds het woord van de priesters wet was. Maar daar is, met het naar buiten komen van de enorme kindermisbruik-schandalen door priesters, stevig verandering in gekomen en de Ieren hebben dus ook als eersten via een referendum laten weten niet meer gediend te zijn van inmenging op de staatswetgeving door de katholieke kerk. Uit de reactie van het Vaticaan blijkt dat dit daar hard is aangekomen.

Gelukkig was de reactie van de aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, meer van deze tijd. Hij zei: “Als dit referendum de opvatting van jonge mensen weerspiegelt, zal de kerk een reality-check moeten doen.”

Te verwachten is dat het Vaticaan nu met angst en beven de discussie in Duitsland volgt, die na de Ierse uitslag weer volop aan de gang is. Vooralsnog is Duitsland een van de weinige West-Europese landen zonder gelegaliseerd homo-huwelijk. Op de vragen over de invoering van het huwelijk noemde Merkel de gebeurtenis in Ierland: “Een grote mijlpaal in de ontmanteling van discriminatie.” Om er meteen daarna aan toe te voegen: “Maar het homo-huwelijk is niet één van de doelen van deze regering.” In goed Nederlands: “Ik ben tegen discriminatie, maar homo’s en hetero’s zijn niet gelijk en behoeven geen gelijke rechten.”

Dit is natuurlijk heel opmerkelijk, gezien de grote steun in Duitsland voor een legaal homo-huwelijk. Uit recente peilingen kwam naar voren dat maar liefst vijfenzeventig procent van de bevolking vóór het homo-huwelijk is. Merkel’s partij, het CDU, heeft sinds 2005 de meeste macht in Duitsland en is de enige partij die zich verzet tegen de wet die dit mogelijk maakt. Nu kunnen homo’s en lesbiennes in Duitsland zich slechts binden via een geregistreerd partnerschap, dat in 2001 werd ingevoerd. Per 2004 is de wet gewijzigd, waardoor homostellen wel meer rechten kregen. Maar in totaal worden homoparen in meer dan honderdvijftig regelingen en vijftig wetten benadeeld ten opzichte van (hetero)-gehuwden.

Het zal in Duitsland een kwestie van lange adem worden. De katholieke kerk zal met alle mogelijke middelen proberen het homo-huwelijk tegen te houden, maar ook in Duitsland zullen de oude mannen van het Vaticaan de tijd niet meer stil kunnen zetten.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Vaticaan noemt homo-huwelijk ‘nederlaag voor de mensheid’

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 16 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media