Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1002 people
86440 users - nu online: 1002 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Door het oog van de tijd, Reve-foto’s van Eddy Posthuma de Boer


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 12 juni 2015

This article is also available in English


Vanaf de jaren zestig tot vlak voor de dood van Gerard Reve in 2006 ging fotograaf Eddy Posthuma de Boer geregeld naar de volksschrijver toe om hem te portretteren. Soms in opdracht van een krant of een uitgever, maar vaak ook op eigen initiatief. Reve poseerde graag, hij wilde er goed op staan.

Gefotografeerd worden had voor hem immers een diepere betekenis: “Voor een fotograaf leg je je ziel bloot.” Sommige Reve-foto’s van Eddy Posthuma de Boer werden iconisch, zoals de omslagfoto’s van de bundels Op weg naar het einde en Nader tot U en de foto uit 1969 van Reve en zijn toenmalige partner Willem Bruno van Albada (“Teigetje”) in de Amsterdamse Vondelkerk, die, lang voor het “homo-huwelijk” serieus werd bediscussieerd, de sfeer van een huwelijksvoltrekking opriep. Andere foto’s bleven in het archief van de fotograaf, wachtend op het moment waarop ze in samenhang met elkaar konden worden gepresenteerd.

Gezamenlijk bieden de Reve-foto’s van Eddy Posthuma de Boer een ontroerend perspectief op de allengs ouder wordende schrijver. De aantrekkelijke, karaktervolle jongeman die Reve in de kracht van zijn leven is en die gemakkelijk ten voeten uit het beeld kan vullen, maakt geleidelijk aan plaats voor een man in wiens afbrokkelende gestalte je steeds meer “ziel” ontwaart.

Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het decor soberder, alledaagser, kaler; het verrassende effect daarvan is dat je als toeschouwer de ouder wordende schrijver steeds scherper ziet. Maar of het nu “vroege” of “late” foto’s zijn, op allemaal is Reve even sterk aanwezig. Visueel is Reve, liefdevol geportretteerd, tot aan het einde toe een blikvanger.

De Reve-foto’s van Eddy Posthuma de Boer worden tot en met 30 juni geëxposeerd in het Reve-museum op de tweede etage van de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, die dagelijks is geopend van 10.00-22.00 uur.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Door het oog van de tijd, Reve-foto’s van Eddy Posthuma de Boer

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 12 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 286


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media