Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 902 people
86447 users - nu online: 902 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Naar bed met Tom of Finland


door Xavier van Beesd in Algemeen , 07 februari 2015

This article is also available in English


Toen in de lente van 2014 bekend werd gemaakt dat de Finse posterijen later in het jaar een reeks postzegels met werk van Tom of Finland (Touko Laaksonen, 1920-1991) zou uitbrengen, werd daar in de blogosfeer met ongeloof op gereageerd. Velen dachten dat het hier een mystificatie betrof.

Nu is de twijfel aan het bericht dat Tom’s onverbloemd homo-erotische tekeningen op postzegels zouden verschijnen niet zo verwonderlijk gelet op de hysterische reacties die het (keurige) portret van Harvey Milk op een Amerikaanse postzegel opriep.

De fundamentalistisch-Christelijke American Family Association oordeelde bijvoorbeeld dat deze postzegel niet voor “diversiteit” staat maar voor “perversiteit” en riep dan ook op tot een boycot: “Weiger post bij u thuis of op het werk als die is gefrankeerd met de Harvey Milk postzegel.”

De Tom-postzegels bleken geen scherts. Dat Tom of Finland in zijn geboorteland een nationaal icoon zou worden, was lange tijd helemaal niet vanzelfsprekend. In de publicatie die in 2006 verscheen ter gelegenheid van een tentoonstelling van Tom’s werk in het Helsinki City Art Museum memoreert Kati Mustola dat in de jaren tachtig in Finse kunstkringen met verbazing werd gereageerd op berichten uit het buitenland over Tom’s kunst: “Het was in feite enigszins gênant dat we in Finland een kunstenaar hadden genegeerd naar wie mensen vanuit het buitenland vroegen.”

In de sindsdien verstreken decennia is deze onbekendheid echter omgezet in grote waardering, zoals de postzegels bewijzen. De hoofdredacteur van de Gay and Lesbian Review, Richard Schneider Jr., stelde onlangs dat de Tom-postzegels Finland’s liberale houding ten opzichte van seks in het algemeen reflecteren, maar hij vroeg zich ook af of ze “zo getimed konden zijn als een afwijzing van Rusland’s harde wending naar anti-homo intolerantie.”

Tijdens de Koude Oorlog stond Finland massief onder invloed van Rusland. Sindsdien is het echter weer onderdeel geworden van de veel verlichtere Scandinavische landen en Schneider oppert dan ook dat Finland “misschien gewoon zijn culturele spieren laat zien - een goede metafoor als het om Tom of F. gaat - tegenover zijn reusachtige oostelijke buurman na geleden te hebben onder iets als een meester-slaaf-verhouding.”

Of het nu uitsluitend om waardering voor Tom of Finland gaat of ook een beetje om Poetin een poepie te laten ruiken, het staat onomstotelijk vast dat Tom’s werk ondertussen een gerespecteerde plaats bij het Finse erfgoed inneemt. Dit blijkt ook uit de textielcollectie Tom of Finland by Finlayson die het Finse bedrijf Finlayson op 20 november gelijktijdig in meer dan dertig landen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en in een aantal landen in Azië lanceerde. Finlayson is een pionier op het gebied van textiel in Finland en ontwerpt en fabriceert sinds 1820 hoge kwaliteit interieur-textiel.

In juni 2014 is Finlayson overgenomen en internationale groei speelt een centrale rol in de nieuwe strategie van het bedrijf, dat ook actief wordt op de Nederlandse markt. “We zijn enorm verheugd Nederlandse consumenten voor het eerst kennis te laten maken met de kwaliteit en traditie van Finlayson. De collectie Tom of Finland by Finlayson is gebaseerd op innovatief en grensverleggend Fins design.

Het is ook een prachtig eerbetoon aan Touko Laaksonen, één van de meest geliefde en gerespecteerde Finse kunstenaars ooit. Wat we vooral willen met deze collectie en zijn kenmerkende erotische designs is een internationale boodschap uitdragen van respect en tolerantie,” aldus Risto Voutilainen, verantwoordelijk voor de internationale activiteiten van Finlayson.

De eerste versie van de collectie Tom of Finland by Finlayson bevat twee designs met werk van Tom: Fellows en Face to Face. De collectie bestaat uit één- en tweepersoons satijnen beddengoed, bad- en handdoeken en een exclusieve grote katoenen tas. De collectie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Tom of Finland Foundation te Los Angeles. Het productassortiment wordt in 2015 uitgebreid met de introductie van nieuwe patronen en producten, waarbij als eerste het keukentextiel wordt gelanceerd.

De collectie is ondertussen in Nederland exclusief verkrijgbaar in de internationale webshop van Finlayson (www.byfinlayson.com). Binnenkort is de Tom of Finland by Finlayson collectie ook te koop bij de grootste warenhuizen in Nederland.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN XAVIER VAN BEESDMEEST GELEZEN VAN XAVIER VAN BEESD

Naar bed met Tom of Finland

Xavier van Beesd, in Algemeen op 08 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media