Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 820 people
86447 users - nu online: 820 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Genoeglijk relaxen in Amsterdam’s éénjarige hotspot


door Matthijs van der Wulp in Scene , 05 februari 2015

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Daar sta ik dan: in een vrijwel volledig gestript pand uit de jaren tachtig nabij het Centraal Station. Enkele gedateerde tegels laten nog iets van een verleden zien. Maar binnen enkele maanden moet dit letterlijk en figuurlijk de nieuwe gay hotspot van Amsterdam gaan worden. Het is 2013 en als toekomstige werknemer kijk ik glazig om me heen, te bedenken hoe het allemaal zal gaan verlopen.

En verhip, we hebben inmiddels onze eerste verjaardag gevierd! Sauna Nieuwezijds is niet failliet verklaard, niet tot de grond toe afgebrand, ik leef ook nog steeds en het is zowaar een succes geworden. Hoezee!

Niet dat ik ooit aan een succes heb getwijfeld, hoor, ik ken mijn werkgevers namelijk al langer dan vandaag. Ik was al twee jaar werkzaam bij hun andere liefdesbaby Club Church als garderobemedewerker, barman, lightjockey, host en performer. In Church stampen de voetjes al ruim zes jaar in grote getale op de vloer en vloeien de lichaamssappen ook nog rijkelijk door de tent. Dit komt niet alleen door de grote diversiteit aan feesten, maar ook door de toegankelijkheid.

Iedereen is er welkom en wordt met respect behandeld. Maar waar Church stopt gaat Sauna NZ verder. Niet alleen waar het aankomt op de openingstijden (zo zijn we in het weekend non-stop open) maar ook qua design, sfeer en properheid.

Maanden na mijn eerste kijkje in het pand waren de muren geplaatst en van tegels, verf en behang voorzien en kreeg het uiteindelijk steeds meer vorm. Samen met de architect hebben ze een pareltje weten te creëren van een voormalige bingozaal! De sfeervolle, open lounge met houten vloer geeft een heerlijk woonkamergevoel. Het enige dat nog mist is een spinnende kat of een kwijlende hond op schoot. Nou ja, verkeren in het gezelschap van een aantrekkelijke man geeft hier natuurlijk iets meer voldoening, met of zonder kwijl... Verder biedt de Finse sauna met ik-heb-geen-televisie-meer-nodig-ramen een spannend uitzicht op de douchende jongens en mannen en zorgt de ruime stoomsauna voor de nodige spanning en sensatie.

Vooral toeristen vragen regelmatig of het bedrijf slechts één verdieping heeft. Mijn antwoord is doorgaans: “Yes, Sauna NZ is like Amsterdam; small but cozy.” Als het een doordeweekse middag is en er zo’n dertig gasten aanwezig zijn, dan hoef je niet, ik zeg maar wat, over vijf verdiepingen te struinen om die ene hunk weer tegen het lijf te lopen. Je zou er bijna een conditie van krijgen... Wat mij wel opvalt is dat wel eens het lef ontbreekt. Zeker op de zeer drukke zondagochtend en -middag lijkt het zelfs in onze knusse sauna af en toe op een zeer relaxte avondvierdaagse. Cruisen hoort erbij, maar er mag ook wel wat meer actie worden ondernomen. Voor je het weet mis je de liefde van je leven of je sekspartner voor de volgende tien... uhm... dertig minuten.

Mijn collega’s en ik nemen ons werk overigens zeer serieus. Ondanks wat er in de darkroom en privé-cabines gebeurt, blijft het ook “gewoon” horeca. Door de relaxte sfeer van de sauna en het gematigde geluid van de muziek ontstaat er een vorm van professionele informaliteit tussen ons en de bezoekers zonder een grote afstand te creëren. Anders dan in Church flirt ik er in de sauna niet echt op los tijdens het werk en kan het na het werk wel eens lastig in te schatten zijn in hoeverre je meer kan doen met de aantrekkelijke manspersoon die je eerder aan de bar zag.

Iedereen met enige ervaring in de horeca weet dat alleen drank inschenken en (lekker vers) voedsel serveren slechts een deel is van onze werkzaamheden. Daar horen ook leuke dingen bij zoals de hele tent netjes en schoon houden (oké, nou vooruit: ík vind dat leuk, neuroot dat ik ben...) en zorgen dat gasten zich op hun gemak voelen. Het meedenken over en het in goede banen leiden van evenementen en het omgaan met fijne collega’s hoort daar ook bij. We werken met een aardig groot team, allemaal met een andere achtergrond, eigen werkwijzen en eigen taken. Zo hebben we naast het “algemene” personeel ook schoonmakers en masseurs. Maar we zijn vooral een grote familie met de beste bedoelingen voor de sauna. En geloof me, niets is prettiger dan op je werk te komen en te worden begroet door je collega’s met een kus en een knuffel! En dat is heus niet omdat ik zo woest aantrekkelijk ben...

Net zo leuk zijn de evenementen die we organiseren. De laatste zaterdagmiddag van de maand is speciaal voor onze “hairy and fuzzy friends” tijdens Bears at NZ. Enkele collega’s van mij verzorgen de “Aufguss” op de woensdagavond (opgietingsceremonie in de Finse sauna). En sinds twee maanden hebben we de vrij rustige dinsdagavond weten om te toveren tot een goed lopende No Towel Night. Ook in 2015 zullen we blijven vernieuwen.

Maar er zijn ook minder leuke dingen. Zoals mensen die te diep in hun glaasje of GHB-buisje hebben gekeken, met alle narigheid van dien. Of mensen die vergeten zijn dat hun bed in hun eigen woning staat en niet in ons paleisje op de Nieuwezijds Armsteeg. Daarnaast zijn er ook altijd een paar mensen die het boek Hoe gedraag ik mij als een welopgevoed mensch? nog eens dienen te lenen bij de bibliotheek.

Slapen is simpelweg niet toegestaan en andere huisregels zijn er ook niet om te negeren. In de stiltecoupé van de trein ga je ook niet luid telefoneren. In “mijn tijd” was dat nog heel gewoon, zei deze opa van dertig jaar... Echter, dat maakt ons beroep zeer divers en interessant en groeien wij als persoon. Daarnaast staat verpleger, opvoedkundige en politieagent ook best leuk op mijn CV...
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERD

Genoeglijk relaxen in Amsterdam’s éénjarige hotspot

Matthijs van der Wulp, in Scene op 06 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media