Back to Top
Dinsdag 02 juni
86440 users - nu online: 1124 people
86440 users - nu online: 1124 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Regering Belgie wil verplichte sterilisatie voor transgenders afschaffen


door Redaktie in Historie & Politiek , 28 december 2014


Na oproep van de Wereld Gezondheids Organisatie een einde te maken aan de verplichte sterilisatie van transgenders wereldwijd, wil de Belgische overheid daar nu werk van maken.

Momenteel moeten in Belgie, net als in nog veel andere landen, transgenders zich verplicht laten steriliseren en verplicht een hormonenbehandeling volgen voor ze ook hun gender kunnen laten aanpassen op hun paspoort. Dit is in strijd met de mensenrechten, iets waar veel mensenrechten organisaties en transgender organisaties al jaren op hameren. Het Vlaamse parlement buigt zich binnenkort verder over de zaak en komt met een aanpassing van de wet uit 2007 zodat het land op één lijn komt te staan met de internationale mensenrechtenverplichtingen.

In een opiniebrief in het dagblad  'de morgen' roepen genderexperts op om het "medisch-psychische verhaal van transgenders los te koppelen van hun juridische erkenning". Volgens co-auteur en gynaecologe Petra De Sutter (UZ Gent), zelf transgender, is men "er vanuit medische hoek al lang van overtuigd om die voorwaarde tot sterilisatie te schrappen".

Ook transgenders die niet voor een volledige transitie kiezen, moeten op hun identiteitskaart en reispas van geslacht kunnen veranderen, luidt het. "Hoe pervers is het dat sommigen zich enkel zouden laten steriliseren uit juridische noodzaak?", zegt Joz Motmans, coördinator van het Transgender Infopunt."Die inmenging van de overheid is nefast. De manier waarop transgenders hun identiteit vormgeven en welke medische ingrepen ze wel of niet verlangen, mag niet bepaald worden door juridische criteria."

Experts halen buitenlandse voorbeelden aan, zoals een recent wetsvoorstel in Malta. Wil je daar officieel van geslacht veranderen, dan hoef je binnenkort enkel naar een notaris te stappen. Zonder psychiatrische diagnose, zonder medische ingrepen en zonder verplichte sterilisatie. Het aantal transgenders dat zich aanmeldt voor medische begeleiding, bijvoorbeeld een gesprek met een psycholoog, stijgt bovendien fenomenaal, zo tonen cijfers van het Gentse genderteam. In vier jaar tijd gaat het om meer dan een verdubbeling. Bij volwassenen van 54 naar 122, bij minderjarigen van 18 naar 45 meldingen.

"Onomkeerbare chirurgie is pas mogelijk vanaf achttien jaar, maar vanaf hun zestiende kunnen jongeren met een hormonenbehandeling starten", stelt Motmans. "Vraag is hoe we goede zorg kunnen blijven garanderen als de instroom zo groot is. Transgenders wachten al zo lang voor ze hulp zoeken. Als ze dan ook nog eens zes maanden op een wachtlijst moeten staan voor hun eerste gesprek met een psycholoog, dan is dat funest. Behalve in een goede juridische regeling moet de overheid dus ook investeren in toegankelijke gezondheidszorg."
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Regering Belgie wil verplichte sterilisatie voor transgenders afschaffen

Redaktie, in Historie & Politiek op 03 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media