Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 860 people
86442 users - nu online: 860 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Factsheet ontkracht vooroordelen roze gezinnen


door Redaktie in Mode & Lifestyle , 24 december 2014

This article is also available in English


Professionals maken zich soms zorgen over de ontwikkeling van kinderen van LHBT’s. Uit onderzoek blijkt echter dat het welzijn van kinderen uit ‘roze gezinnen’ even goed – of zelfs beter – is dan die van leeftijdsgenoten. Onderzoeksresultaten die dit soort vooroordelen over roze gezinnen ontkrachten zijn nu bijeen gebracht in de handreiking Roze Ouderschap, een nieuw factsheet van Movisie.

Hanneke Felten, auteur van de handreiking Roze Ouderschap: “Nu steeds meer mensen hun kinderwens vervullen op niet traditionele wijze, is het belangrijk dat dit soort vooroordelen niet meer leven.”

Man, vrouw, homo of hetero? Maakt niet uit!

Zowel nationale als internationale onderzoeken laten zien dat de emotionele en gedragsontwikkeling van kinderen uit roze gezinnen nauwelijks verschilt van leeftijdsgenoten. Hetzelfde geldt voor hun intelligentie en voor de sekserol die kinderen ontwikkelen.

Hanneke Felten: “Opvallend is dat uit al die onderzoeken blijkt dat jongetjes helemaal geen mannelijk rolmodel nodig hebben om een gezonde man te worden. Het gaat om de kwaliteit van ouderschap en dan maakt het niets uit of de ouder man, vrouw, homo of hetero is.”


Zijn kinderen uit roze gezinnen gelukkiger?

Uit onderzoek van onder meer dr. Henny Bos blijkt ook dat jongeren met twee moeders minder sociale en psychische problemen hebben dan leeftijdsgenoten. En de ouder-kindrelatie is bij lesbische moeders die het kind niet gebaard hebben beter in vergelijking met vaders in vrouw-manrelaties.

Felten: “Een van de verklaringen is dat je niet zomaar roze ouder wordt. Het is nooit een ongelukje. De kinderen van roze ouderen zijn daarom meer dan gewenst.”


Onzekerheid over opvoedkwaliteiten

Roze ouders krijgen te maken met negatieve (voor)oordelen van anderen en dat gaat ze niet in de koude kleren zitten. Zo voelen homoseksuele vaders zich onzekerder en minder competent dan andere vaders.

Felten: “Professionals kunnen roze gezinnen ondersteunen om weerbaar te worden tegen discriminatie. Belangrijk is dan wel dat zij er zelf bijvoorbeeld niet vanuit gaan dat de ene ouder meer de papa is en de andere meer de mama. Meestal wordt er namelijk flexibel omgegaan met taken en deze zijn in roze gezinnen vaak gelijkwaardiger verdeeld.”


Tips voor professionals onontbeerlijk

Bij professionals die ouders en kinderen begeleiden leven vaak vragen over roze ouderschap: ‘hoe kunnen homomannen en transgenders kinderen krijgen? En wat voor gevolgen heeft dit voor de opvoeding? Deze en andere vragen worden beantwoord in de nieuwe handreiking Roze Ouderschap.

Auteur Hanneke Felten: “Nu het zowel voor lesbo’s, homo’s, bi’s als transgenders gemakkelijker is om kinderen te krijgen, zijn wetenschappelijke kennis en praktische tips voor begeleiders van roze gezinnen onontbeerlijk.”
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Factsheet ontkracht vooroordelen roze gezinnen

Redaktie, in Mode & Lifestyle op 30 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media