Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 861 people
86442 users - nu online: 861 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
VN-comité buigt zich over LHBTI-kinderrechten in Nederland


door Redaktie in Historie & Politiek , 30 november 2014

This article is also available in English


In Nederland zijn de rechten van LHBTI-kinderen nagenoeg onzichtbaar, staat in een rapport dat het COC presenteerde bij de Verenigde Naties. COC-internationaal medewerker Nori Spauwen spreekt daar met experts van het VN-kinderrechtencomité in een sessie over Nederland.

Lesbische, homoseksuele en biseksuele kinderen hebben vijf maal vaker suïcidale gedachten dan heterokinderen. Twaalf procent heeft een zelfmoordpoging gedaan. Scholen zijn vaak een sociaal onveilige omgeving voor LHBTI-kinderen: het woord ‘homo’ is een van de meest gebruikte scheldwoorden. Zowel homoseksuele als transgenderjongeren hebben last van heersende genderstereotypen. Kinderen met een intersekse-conditie zijn volledig onzichtbaar in het beleid van de Nederlandse overheid.

Het rapport is gezamenlijk ingediend door COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Nederlands Netwerk Interseks/DSD (NNID). Het is het eerste rapport ooit dat aandacht besteedt aan de rechten van kinderen in Nederland die lesbisch, homo, bi of transgender zijn of een intersekse-conditie hebben.

In het rapport, dat een verkorte en vertaalde versie is van de rapportage die COC-voorzitter Tanja Ineke eerder dit jaar aan staatssecretaris Martin van Rijn van WVC aanbood (geschreven door Suzanne van Rossenberg – zie HIER voor meer informatie), doen de drie organisaties een aantal aanbevelingen aan de Nederlandse overheid.

Zo zou er meer aandacht voor LHBTI-kinderen moeten komen in de jeugdzorg. Op dit moment is er weinig expertise binnen de jeugdzorg over de situatie en behoeften van deze jongeren. De Nederlandse overheid zou moeten garanderen dat de vaardigheden en kennis van jeugdzorgmedewerkers voldoende zijn om adequaat te reageren op de situatie van LHBTI-jongeren.

De nieuwe transgenderwet, die afgelopen juni van kracht ging, stelt de minimale leeftijd om van geslacht te veranderen op 16. Dit betekent dat transgenderkinderen jarenlang rondlopen met de verkeerde identiteitspapieren, waar ze veel last van ondervinden. Het onderzoek van COC wijst uit dat 80 procent van de transgenderkinderen vóór hun 16e levensjaar hun geslacht willen kunnen wijzigen. De overheid zou moeten luisteren naar deze kinderen en hun genderidentiteit erkennen: de minimumleeftijd moet verlaagd of afgeschaft worden.

In het rapport worden kinderen met een intersekse-conditie als ‘nieuwe doelgroep’ geïntroduceerd. Er is vrijwel niets bekend over kinderen met een intersekse-conditie in Nederland. Daarom kunnen hun kinderrechten moeilijk worden getoetst. De ministeries van VWS en OCW zouden onderzoek moeten stimuleren naar het welbevinden van kinderen met een intersekse-conditie. “Intersekse moet niet meer als medisch probleem gezien worden, maar als een emancipatiekwestie,” zegt Miriam van der Have, voorzitter van NNID.

In juni 2015 zal het VN-Kinderrechtencomité haar aanbevelingen presenteren aan de Nederlandse overheid.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

VN-comité buigt zich over LHBTI-kinderrechten in Nederland

Redaktie, in Historie & Politiek op 06 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media