Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 894 people
86447 users - nu online: 894 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
NOC*NSF verwacht ‘geen enkel probleem’ in Sotsji


door Redaktie in Historie & Politiek , 03 november 2013


Het NOC*NSF verwacht dat sporters ‘geen enkel probleem’ zullen krijgen vanwege de Russische anti-homowet tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. De Nederlandse Olympische sportkoepel is gerustgesteld door de Russische toezeggingen aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat heeft NOC*NSF-directeur Gerard Dielissen gezegd tegen BNR.

Dielissen wijst er op dat de Russische regering het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de verzekering heeft gegeven dat zij sporters niet enkel vanwege hu seksuele gerichtheid zal discrimineren tijdens de Winterspelen in Sotsji. Daarmee is voor het NOC*NSF de kous af.

“Wij zijn nauw opgetrokken met het IOC, zoals veel landen, en ik ben blij dat het IOC vanwege de discussie het onderwerp nogmaals op de agenda heeft gezet. Dat is wat ons betreft prima. Wij gaan nu full speed door met de voorbereidingen van succesvolle Spelen in Sotsji”, zegt Dielissen.


Geen enkel probleem

Dielissen verwacht vanwege de toezeggingen van de Russische autoriteiten daarom ‘geen enkel probleem’ in Sotsji. Ook niet als sporters van gelijk geslacht elkaar bijvoorbeeld zoenen vanwege het halen van een medaille. Volgens Dielissen richt de Russische anti-homowet zich namelijk enkel op ‘het actief propageren van andere seksuele oriëntaties, met name voor minderjarigen’. Daar valt volgens Dielissen in regenboogkleuren gelakte nagels niet onder. “Daar heb ik geen enkele zorgen over, dat dat niet zou kunnen”, verzekert Dielissen.

Dat is opmerkelijk, want het Zweeds Olympisch Comité liet de Zweedse atlete Emma Green-Tregaro weten dat ze haar nagels niet in regenboogkleuren mag lakken, omdat dit in strijd zou zijn met het Olympisch Handvest dat politieke acties verbiedt. Daarover zegt Dielissen echter niets.


Groot probleem

De opmerkingen van Dielissen wijken opvallend af van die van Olympische chef de mission Maurice Hendriks begin deze maand tegenover de NOS. Die vond het toen ‘onacceptabel’ dat de Rusland tijdens de Winterspelen de wet handhaaft die ‘homo-propaganda’ verbiedt. “Dan hebben we echt een groot probleem”, zei Hendriks.

En dat ‘grote probleem’ is er in feite nog altijd, want de Russische autoriteiten hebben het IOC duidelijk laten weten dat de ‘anti-homowet’ voluit blijft gelden in Sotsji. Bovendien wordt er vanuit gegaan dat deelnemers en bezoekers aan de Winterspelen de wetten van het gastland zullen ‘respecteren’.


Sporters

Volgens Dielissen zijn er ook geen Nederlandse wintersporters die hun zorg hebben uitgesproken over de Russische anti-homowet. Die zijn volgens Dielissen ‘primair bezig met de voorbereidingen van een Olympisch toernooi’. Wel zullen de sporters in oktober door het NOC*NSF voorgelicht worden over de gang van zaken in Sotsji.

Voor zover bekend zijn de biseksuele schaatser Ireen Wüst en lesbische snowboarder Cheryl Maas de enige Nederlandse deelnemers aan de Winterspelen die openlijk voor hun seksuele voorkeur uitkomen. Van coaches en officials zijn geen gegevens bekend.

Ireen Wüst en Cheryl Maas hebben niet kenbaar gemaakt dat ze tijdens de Winterspelen door het dragen van een regenboogsymbool hun protest tegen de Russische anti-homowet kenbaar willen maken. Dat geldt wel voor de snowboarders Belle Brockhoff (Australië) en Blake Skjellerup (Nieuw-Zeeland) en de Amerikaanse kunstschaatser Jimmy Weir.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

NOC*NSF verwacht ‘geen enkel probleem’ in Sotsji

Redaktie, in Historie & Politiek op 08 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media