Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1035 people
86447 users - nu online: 1035 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
De geschiedenis van Amsterdam Leather Pride in vogelvlucht


door Pieter Claeys in Evenementen & Agenda , 17 oktober 2013

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Van 24 tot 27 oktober vindt in Amsterdam de achttiende editie van Amsterdam Leather Pride plaats met als hoogtepunt Ruff! The Party in het Depot op zaterdag 26 oktober. Aangezien achttien jaar best lang is doken wij in het archief op zoek naar het verleden van Amsterdam’s langst lopende fetisj-evenement.

Een overdonderend initiatief. De eerste Amsterdam Leather Pride werd in 1996 georganiseerd door leer- en fetisjwinkel RoB. Eigenaar Martijn Bakker kreeg het idee voor het pride-event tijdens het dertig-jarig jubileum van Motor Sportclub Amsterdam (MSA) een jaar eerder. De club hield in oktober 1995 een gigantisch feestweekend in een uitverkocht Hotel Arena (de gemeenschappelijke slaapzaal was een voltreffer) waar zowat de hele fetisj-scene aan meewerkte en dat – geheel terecht – veel lof oogstte bij de meer dan duizend bezoekers uit binnen- en buitenland.

Martijn Bakker, die toen naast de leer- en fetisjwinkel ook het iconische leerman-tijdschrift Drummer uitgaf, kwam niets te kort aan ambitie en zette in op een vervolg. Met een bloeiende gay en fetisj-scene in economisch voorspoedige tijden leek het organiseren van de eerste Leather Pride in Amsterdam een logische keuze. Zowat iedereen die in de hoofdstad iets met leer en fetisj van doen had deed mee, met dank aan het organiserende comité dat de lokale ondernemers nogal overdonderde met het initiatief. Of het nu van harte ging of niet, het leverde een rijk programma op voor een week lang leer- en fetisj-plezier. (Ja, in die tijd duurde de Leather Pride nog een week.) Diverse feesten, een sekstafette in de cruise bars, bootblackservice en loterijen in de kroeg, een Mr Drummer Europe wedstrijd, een leermarkt, een leather dinner in Hotel Arena,... het zijn maar enkele activiteiten uit het diverse aanbod van die eerste Leather Pride.

Leather Pride Nederland

Zoveel fetisj-plezier kwam echter met een prijs; voor RoB als organisator was het een leuke maar te zware opgave om als enige partij de kar te trekken. Bakker zag zich dan ook genoodzaakt om samenwerking te zoeken met andere partijen. In 1997 werd daarom Leather Pride Nederland opgericht, een samenwerkingsverband tussen leerwinkels RoB, Mister B en rubberspecialist Black Body, dat als doel had de Amsterdam Leather Pride verder te zetten en Amsterdam als gay and fetish destination op de kaart te zetten. Omdat kleinschalige activiteiten een beetje in de vergetelheid waren geraakt organiseerde Leather Pride Nederland samen met enkele andere partijen een “Leather Pride activiteiten wedstrijd” waarbij het winnende idee duizend gulden budget kreeg. De inzendingen omvatten onder andere een fetisjmodeshow, harsen zonder verdoving met bondage aan de behandeltafel en een Back to the 70s and 80s thema-avond bij de Argos. Het winnende idee kwam van restaurant-hotel La Strada dat een Master & Servant Eat, Drink en Play Party wilde organiseren... of toch weer niet, want La Strada trok zich terug uit de wedstrijd waardoor de jury besloot het prijzengeld te doneren aan het Spanner Fonds Nederland (“Een fonds voor financiële ondersteuning van voorlichting en educatie over leer/fetisj/SM en ondersteuning van activiteiten die de sociale en juridische positie van SM-beoefenaars verbeterden”) en Spellbound (“Activiteiten voor en door jongeren onder andere in de leer/fetisj-sfeer”).


W.A.L.P.

De jeugd van tegenwoordig zal het misschien vreemd in de oren klinken, maar in de jaren negentig zaten tussen de bezoekers van de Amsterdam Leather Pride ook vrouwen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit de leer- en SM-vrouwengroep Wild Side. In 1996 stonden er dan ook enkele activiteiten voor vrouwen op de kalender en werden er ook gemixte of vrouwvriendelijke feesten georganiseerd. In 1997 organiseerde Wilde Side de allereerste vrouwen-SM-conferentie onder de naam WALP ofwel “Women at Amsterdam Leather Pride,” een in die tijd uniek evenement in Europa. WALP ontwikkelde zich in de daaropvolgende jaren tot een bijzonder onderdeel van de Amsterdam Leather Pride dat niet alleen een conferentie maar ook een veiling, demonstraties, workshops en vrouwenfeesten omvatte. Het evenement was zo succesvol dat het navolging kreeg in diverse andere Europese steden en een tijd lang bovenaan de reis-kalender van International Ms Leather stond.


‘Get Ruff’

Bij het aanbreken van het nieuwe millennium werd de Amsterdam Leather Pride kleinschaliger. Het evenement concentreerde zich nu rond het laatste weekend van oktober met de Playgrounds feesten als hoogtepunt. Het deed echter niets af aan het aantal bezoekers dat inmiddels rond de tweeduizend lag. Opvallend genoeg was de stad na de gay 90s nog niet zo tolerant als nu soms wordt beweerd. In 2004 verscheen ook in dit tijdschrift een artikel over hoe de Amsterdamse VVV de gayscene keihard negeerde door de Amsterdam Gay Map en informatie over HLBT-evenementen te weigeren, iets waar ook Leather Pride Nederland tegen protesteerde.

Inmiddels weten we dat de gemeente zich een stuk toleranter en opener opstelt en de sociale en economische waarde van een bloeiende gay scene weet te waarderen. Tegelijkertijd nam de Amsterdam Leather Pride, net zoals de fetisj-scene, in omvang af. De agenda werd beperkter, de vrouwen verdwenen naar onbekende oorden en de Leather Pride werd in plaats van een fetisjweek een fetisjweekend. Ook de samenwerking tussen de organiserende bedrijven verliep niet altijd even soepel en in 2009 werd Leather Pride Nederland dan ook ontbonden en de organisatie van de Amsterdam Leather Pride kwam weer volledig in handen van RoB. Martijn Bakker stuurde een persbericht uit waarin hij een nieuwe naam voor de Pride week aankondigde: “Get Ruff,” hoogtepunt van het evenement werd het nieuwe fetisj-feest Ruff! The Party.

De naamsverandering leidde in eerste instantie tot enige verwarring en kritische reacties in de fetisj-scene en “Get Ruff” werd al snel hernoemd naar “Get Ruff – Amsterdam Leather Pride.” Toch was inmiddels duidelijk dat het evenement een nieuwe impuls kreeg, zo omvatte de eerste Get Ruff – Amsterdam Leather Pride weer vijf dagen en werd ook het bekende sportswear-feest Ladz in de agenda opgenomen. In de afgelopen jaren bleek het fetisjweek-ideaal onhaalbaar en concentreert Amsterdam Leather Pride zich weer rond een weekend met Ruff! The Party als hoogtepunt. Ook de naam “Get Ruff” verschoof naar de achtergrond, inmiddels viert de fetisj-scene in het najaar weer gewoon “Amsterdam Leather Pride.”


2013

In 2013 geldt Amsterdam Leather Pride door de komst van de Amsterdam Fetish Pride met Hemelvaart niet langer als het enige grote fetisj-evenement in de hoofdstad. Desondanks blijft het een vaste waarde op de Amsterdamse gay en fetisj-agenda en worden ook dit jaar duizenden fetisj-liefhebbers in de hoofdstad verwacht.


Voor de volledige agenda en tickets, kijk op www.get-ruff.com, of natuurlijk op gayamsterdam.


Stichting LeatherHistory.eu heeft op Facebook een tijdlijn samengesteld met archiefmateriaal van de Amsterdam Leather Pride waaraan iedereen kan bijdragen: www.facebook.com/LeatherPrideAmsterdam
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN PIETER CLAEYSMEEST GELEZEN VAN PIETER CLAEYS

De geschiedenis van Amsterdam Leather Pride in vogelvlucht

Pieter Claeys, in Evenementen & Agenda op 22 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media