Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1043 people
86447 users - nu online: 1043 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Californië verbiedt homogenezingstherapie


door Redaktie in Historie & Politiek , 17 november 2012

This article is also available in English


In de Amerikaanse staat Californië is het vanaf 1 januari volgend jaar wettelijk verboden minderjarigen therapieën aan te bieden die gericht zijn op het genezen van homoseksualiteit. Gouverneur Jerry Brown heeft de wet die dat verbiedt dit weekend met zijn handtekening bekrachtigd. Volgens gouverneur Brown zijn dit soort therapieën ‘kwakzalverij’ en leiden ze tot depressies en zelfmoorden onder jongeren.

Psychotherapeuten die de nieuwe wet overtreden kunnen een disciplinaire straf krijgen van de vakorganisatie die hun licentie heeft afgegeven. Oorspronkelijk bevatte het wetsvoorstel de mogelijkheid om zulke psychotherapeuten civielrechtelijk een boete op te leggen, maar na protesten daartegen van organisaties in de gezondheidszorg is dat geschrapt. De wet verbiedt therapeuten niet om homogenezingstherapieën te geven aan volwassenen en heeft ook geen invloed op het werk van zogenaamde – vaak orthodox-christelijke – ex-gay-organisaties.

Het wetsvoorstel werd gesteund door Equality California, National Center for Lesbian Rights, Gaylesta, Courage Campaign, Lambda Legal en Mental Health America of Northern California. De ondertekening is een grote overwinning voor de Amerikaanse LHBT-beweging.

“Gouverneur Brown heeft bevestigd wat gezondheidsorganisaties al duidelijk gemaakt hebben: pogingen om de seksuele gerichtheid van minderjarigen te veranderen zijn geen therapie, maar relicten van vooroordelen en misbruik met schadelijke gevolgen voor LHBT-jongeren”, zegt voorzitter Clarissa Filigoun van Equality California. ‘We danken senator Ted Lieu en gouverneur Jerry Brown voor hun inzet waarmee Californië een voortrekker is geworden in het verbieden van dit soort misleidende praktijken.”

Op grond van uitvoerige studies van de Amerikaanse vakorganisatie van psychologen (APA) is overtuigend aangetoond dat therapieën die gericht zijn op het ‘genezen’ van homoseksualiteit – conversie- en reparatieve therapieën – geen enkel effect hebben. Het gaat om pseudowetenschap – homoseksualiteit is geen geestesziekte – en de therapieën kunnen een ernstige bedreiging vormen voor de geestelijke gezondheid van jongeren die ze moeten ondergaan.

Grondleggers van dit soort ‘homogenezingstherapieën’ – zoals onze landgenoot Gerard van de Aardweg en de Amerikanen George Rekers, Richard Fitzgibbons en Joseph Nicolosi – zijn of waren verbonden aan het Amerikaanse NARTH (National Association for Research and Therapy of Homosexuality). Hun inzichten over het ‘ontstaan’ en de mogelijkheid tot ‘genezing’ van homoseksualiteit hebben nog altijd grote invloed op christelijke organisaties die pastorale opvang bieden en voorlichting geven aan gelovigen die ‘worstelen met seksuele gebrokenheid’ – in ons land bijvoorbeeld stichting Different. NARTH blijft zich tegen de inzichten van de APA verzetten en stelt dat de nieuwe wet een aantasting is van het recht van ouders om zelf keuzes voor hun kinderen te maken. NARTH heeft dan ook al aangekondigd de nieuwe wet voor de rechter aan te gaan vechten.

De Californische senator Ted Lieu – de drijvende kracht achter het wetsvoorstel – wijst er op dat de Amerikaanse psychiater Robert Spitzer, wiens onderzoek lang gegolden heeft als een belangrijk ‘bewijs’ dat de reperatieve of conversietherapieën wel werkzaam zijn – zijn bevindingen heeft afgezworen en daarvoor zijn excuses heeft aangeboden aan de Amerikaanse LHBT-gemeenschap.

De wet treedt op 1 januari 2013 inwerking. Californië is de eerste Amerikaanse staat die zo’n wet invoert, maar er zijn inmiddels andere staten die dit voorbeeld willen volgen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIEokt 2019       
Californië verbiedt homogenezingstherapie

Redaktie, in Historie & Politiek op 21 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media